Hausmajstorica

Savjetnica za re-kreiranje prostora

Boje

Pastelna paleta boja

Izabirući pastelne nijanse boja izabirete paletu koja će vašem prostoru prvenstveno donjeti smirenost i harmoničnost, udobnost, ali i svježinu. Najčešće boje koje se koriste kako bi se uspješno postigla pastelna paleta jesu među plavim tonovima, zelenim, ljubičastim, ružičastim, žutim. I od ostalih tonova mogu se, naravno, stvoriti pastelne nijanse, no ipak prevladavaju među ovim bojama i uvriježile su se u definiciji pastelnog. Boja postaje pastelnom kada ju se posvjetljava, odnosno kada joj se smanjuje intenzitet dodavanjem bijele ili sive – i to je glavna odlika pastelne nijanse: “ugašena” boja, boja spuštenog inteziteta kako bi se ponašala što neutralnije i kako bi se njena izvorna dinamičnost smirila. Među plavim tonovima to su nijanse nježno plavičaste, lagani tirkiz; među zelenim tonovima to je mint zelena, nijansa zelene jabuke i vrlo nježno maslinasta. Kad je ljubičasta u pitanju to je svakako popularna lila, ali i jedan tamniji ton sa dodatkom dosta sive. Ružičasta boja u svim svojim nijansama i jest ustvari pastelna, pa čak i kad je lagano potamnjena prema boji ciklame i bordo. Žuta boja je pastelna u svojoj nježno limun nijansi, ali i u vrlo posivljenom okeru. I naravno, svi međutonovi između ovim boja svakako mogu biti vrlo pastelni.Pastelna paleta je najuspješnija kada se primjeni u spavaćoj sobi, ali može biti zanimljiva i u dnevnoj sobi pa i u kuhinji.
Pastelne nijanse uspješno možete kombinirati sa bijelom i srebrnom, i izvrsno podnosi detalje u snažnim, akcentnim bojama, ali izbjegavajte kombiniranje sa crnom. No, treba biti oprezan da se ne naruši harmoničnost u kombiniranju različitih pastenih nijansi kako ne biste dobili efekt dječije sobe.
Pastelne nijanse unose prozračnost i osjećaj svježine u prostor, mekoću i nenametljivost, te vam jamče udobnost i nježnost vrlo relaksirajućeg prostora.

Zato uživajte u pastelnoj galeriji koju vam je Hausmajstorica pripremila:

povratak na vrh stranice

Vezani članci

Podijelite članak s prijateljima