Hausmajstorica

Savjetnica za re-kreiranje prostora

Radionica

Stara kuhinja u novom ruhu

Ako je vaša stara kuhinja još uvijek funkcionalna ali ju želite osvježiti, renovirati bez da potrošite tisuće kuna, pogledajte ovih par primjera koje smo izdvojili: radi se o starim smeđim, drvenim kuhinjama koje su bez mnogo muke pretvorene u “nove” šarmantne prostore koji zadovoljavaju i estetesku i funkcionalnu ulogu. U svim primjerima zadržani su ormarići i tlocrtni raspored, a promjene su obuhvatile vratašca, ručkice i radne plohe (uređaji se, naravno, mijenjaju ako je nužno). Ako fronte (vratašca) nisu zadovoljavajuće, od iverice su ili su drvene ali su suviše oštećene, zamijenite ih novima jer većina ih je u standardnim veličinama i bez problema ćete pronaći nove koje cijenom ne prelaze ni petinu budžeta kojeg biste izdvojili za posve novu kuhinju. Ako su fronte ipak u dobrom stanju, promijenite im boju, cijena je minimalna, a efekt maksimalan.

Maštovita, a jednostavna rješenja mogu posve promijeniti dojam i ugođaj prostora. Evo nekoliko ideja Hausmajstorice za novo ruho vaše kuhinje:

  • promijenite boju kuhinjskih zidova – prostoru kompletno udišete novi život; razmislite i o zanimljivoj tapeti kao detalju zida
  • razigrana i intenzivna zavjesa promjeniti će boju i kvalitetu svjetlosti u vašoj kuhinji
  • posudice za hranu i začine stilski ujednačite i ponosno izložite
  • imate li slobodnih zidova u kuhinji složite izložbeni zid za vašu malu galeriju
  • nabavite začinsko bilje u teglicama za prozorsku dasku jer je istovremeno i dekorativno i korisno
  • ne sviđaju li vam se vaše podne pločice prekrijte ih pločama od pluta (možete ih bojati u koju god boju želite te ga zaštiti lakom za parkete) ili linoleumom – naime, oba su prirodna i ekološka materijala (linoleum se radi od melase i kao takav je eko proizvod, no pazite da vam ne prodaju vinil pod koji je od plastike, a kojeg trgovci prigodno nazivaju linoleumom i uglavnom izgleda posve neestetski)
  • nabavite lijepe i zanimljive kuhinjske krpe – iznenadit ćete se koliko taj naizgled nevažan detalj je ustvari vidljiv u našim kuhinjama

Odlučujete li se promijeniti samo detalj u vašoj kuhinji, ili joj želite udahnuti novi život dodajući intenzivne i žive boje, donosimo vam nekoliko primjera kao inspiraciju.

povratak na vrh

Vezani članci

Podijelite članak s prijateljima