boje

Bojama mijenjamo i boje mijenjaju nas. Vaš stan u novom ruhu.
U svijetu Boja s Hausmajstoricom ćete moći pronaći svoj izraz i svoju igru boja kako bi u potpunosti uživali u čudesno obojenim mjestima.

Elegancija crne boje

Crna je nepostojeća boja kako u smislu duha tako i u samoj prirodi, ništa nije posve crno. Crna se nalazi na kraju ljestvice, ona je ne-boja, ona je sinteza svih boja jer ih upija, a ne odbija kako se često misli. Crna je boja noći i tajni, simbol je tajanstvenog, mističnog i zagonetnog, okružujući se crnom poručujemo da se ograđujemo od vanjskog svijeta i njegova utjecaja. Crno je boja nezavisnosti, poduzetnih osoba, suprotstavljanja autoritetu, u sebi nosi melankoliju ali i eleganciju. No, kako je to teška boja koja zatamnjuje prostor u kome se nalazi potrebno ju je ublažavati s drugim bojama i koristiti ju više kao detalj nego na velikim površinama.

Savjeti za uređenje doma u crnoj boji

  • Prostoriju koju namjeravate ispuniti crnom bojom, bilo da su to zidovi ili namještaj, morate dobro osvjetliti jer zbog upijajućih karakteristika crne trebat će vam daleko više rasvjetnih tijela nego za ostale boje.
  • Ako odlučite sve zidove oličiti u crno, savjetujemo da namještaj i ostala oprema poput zavjesa, tepiha i svih ostalih tkanina, budu u svijetlim tonovima, po mogućnosti bijelim, nježno sivim, u boji lavande ili vrlo blijedo limun žutim, kako biste dobili neophodnu ravnotežu.
  • Ako odlučite samo jedan zid prostorije oličiti u crno, tada se ne morate brinuti da će soba biti zatamnjena ili da trebate ostatak prostora urediti u svjetlim bojama: dapače, igrajte se, crna boja ide uz sve ostale boje.
  • Želite li postići eleganciju s notom klasike, onda je to svakako crno/bijeli odnos i prikladan je za sve prostorije u stanu.
  • Crna boja ublažuje intenzivne nijanse drugih boja, a naročito je atraktivna uz gotovo sve nijanse crvene i ljubičaste boje, ali ne stavljajte ju uz smeđe nijanse. No, odlučite li ipak smeđu komodu staviti uz crni zid, izaberite toplu crnu zidnu boju, onu koja u sebi ima notu žute, smeđe ili narančaste.
  • Namještaj visokog sjaja u crnoj boji unijeti će dozu luksuza u prostoriju.
  • Na tkaninama crna boja odlično izgleda na svili, taftu i srodnim materijalima, jer zbog prelamanja svjetlosti stvara interesantnu igru, a crna će biti najdublja na baršunastim tkaninama.