boje

Bojama mijenjamo i boje mijenjaju nas. Vaš stan u novom ruhu.
U svijetu Boja s Hausmajstoricom ćete moći pronaći svoj izraz i svoju igru boja kako bi u potpunosti uživali u čudesno obojenim mjestima.

Jasnoća bijele boje

Bijela je rezultat miješanja svjetlosnih valova triju primarnih boja: žute, crvene i plave. Zbog toga se na bijelu boju uglavnom odazivamo pozitivno. Simbolizira jasnoću, nevinost i čistoću, kao i novi početak, rođenje. U kombinaciji s plavim i zelenim nijansama djeluje vrlo hladno. Simbol je božanstva, savršenstva, ponosa, dobrote i vječnosti. Bijeli stan je svijetao, izgleda prostrano, ali ako bjelina prevladava prostor se doima napušteno i sterilno, pa se stoga preporučuje da bijele zidove ukrasimo motivima, posterima ili uokvirenim slikama, jer višak bijele izaziva indiferentnost i dosadu.

Savjeti za uređenje doma u bijeloj boji

  • Ako cijelu prostoriju, ili čitav stan namjeravate urediti u bijeloj boji, odlučite se za jednu ili više srodnih nijansi bijele: nemojte miještati npr. vanilija bijelu s ledeno bijelom jer će toplije bijele izgledali prljavo pored hladnijih nijansi bijele.
  • Bijela odlično podnosi gomilu detalja i ako su i oni također bijeli ne morate strahovati od dojma prenatrpanosti.
  • Također morate biti svjesni da bijela zahtjeva viši stupanj urednosti i čistoće jer “sve se vidi na bijelom“, i zato ako niste na to spremni, ne savjetujemo vam bijelu boju.
  • Bijeloj možete dodati crvenu kao snažan akcent (npr. ukrasni jastučići, vaza, ali čak i tepih), bijele sofe i fotelje divno izgledaju uz tamne parkete, i bijela također izrazito dobro surađuje sa čitavim neutralnim spektrom boja, naročito sa pastelnim nijansama smeđe: od nježno bež sve do boje kave.
  • Bijela s hladnijim i svjetlijim nijansama zelene (poput pistacio ili boje zelene jabuke) i plave (npr. pariško plave) odlična je kombinacija za kuhinju jer će se doimati friško i čisto.
  • U kupaonici si možete priuštiti crno/bijeli odnos i dobit ćete vrhunsku klasiku.
  • Bijela boja odlično izgleda na raznim teksturama, dapače, što je grublja tekstura to bijela izgleda avangardnije: npr. bijelo oličeni zid od cigle (zid s kojeg je skinuta žbuka), tepisi “čupavci”, ali i sve prirodne tkanine (grubo češljani pamuk, lan, itd.).