boje

Bojama mijenjamo i boje mijenjaju nas. Vaš stan u novom ruhu.
U svijetu Boja s Hausmajstoricom ćete moći pronaći svoj izraz i svoju igru boja kako bi u potpunosti uživali u čudesno obojenim mjestima.

Optičke igre boja

Uske i dugačke hodnike, baš kao i preuske sobe, “proširiti” ćete tako da jedan od dva dugačka zida obojite u tamnu ili tamniju boju, dok ostala tri zida ostavite svjetlima. To pravilo vrijedi za sve male prostore u koje želite unijeti boje.

U stanovima sa visokim stropovima zidove nemojte bojiti do spoja sa stropom, već granicu spustite niže: zid visine 3m bojite do visine od 2,70m, a na visinu od 3,80m bojenje završite na 3,30m. Tako ćete vertikalno uravnotežiti prostor i optički ga “spustiti”. U suprotnom, obojite li zid do spoja sa stropom, soba će biti još viša.

Slično pravilo vrijedi i za preniske stropove: ako su vam stropovi u stanu niži od 2,40m zidove obojite do visine od oko 1,50m – 1,70m, odnosno do otprilike malo iznad polovice visine zida. Tako ćete postići iluziju visine.

Iluziju visine postižete i okomitim prugama – odlično za preniske prostore. Horizontalnim prugama “sniziti” ćete previsoke stropove.

Živite li u potkrovlju nikako nemojte krovne kosine bojiti u tamne ili intenzivne boje – tako riskirate da dobiju na težini, na vidljivosti, i da suviše dominiraju prostorom i na koncu vas ozbiljno “napadnu”.

Želite li postići elegantan i smirujuć dojam, ograničite paletu na srodne boje istog intenziteta, ili upotrijebite jednu boju u više nijansi.

Kombinirate li analogne boje (npr. smaragdno zelenu i tirkiznu) stvarate harmonični kolorizam.

Kombinirate li komplementarne boje (npr. crvenu i zelenu) uz izraziti kontrast stvarate intenzivnu optičku igru.

Tamne i intenzivne boje sklone su izbljeđivanju u sunčanom okruženju, stoga pazite da kupujete boju od kvalitetnog proizvođača.

Ako ne želite preplaviti stan bojama, ali ne želite ih se niti odreći, u svakoj sobi stvorite akcentni zid: odredite koja boja će biti akcentna (npr. crvena) i obojite jedan zid ili dio zida, a u istoj toj boji opremite interijer detaljima (ukrasni jastuci, vaze, okviri za slike itd.). Sve ostalo neka bude u ujednačenoj tonskoj skali neke druge boje, po mogućnosti neutralne (uz crvenu kao acentnu to bi bili sivi ili bež tonovi). Za akcentni zid odaberite raskošnu boju jer on će privlačiti poglede, pa neka ih privlači na najbolji mogući način.

Namjeravate li obojiti zid u dvije boje, i to jednu iznad druge (jedna na donjoj polovici zida, druga na gornjoj) pravilo je da donja bude tamnija, a gornja svijetlija. Neka donja boja zauzima zid do visine od 1m. Ako se odlučite za kolorističku varijantu (umjesto tamnije i svjetlije nijanse iste boje), dvije različite boje uspješno ćete razdvojiti uskom trakom bijele boje (to je širina papirnatog selotejpa koji ih je razdvajao tokom ličenja).

Čitav stan optički ćete povezati ako, bez obzira na koliko ste se boja odlučili, jednu od tih boja upotrijebite kao detalj u svim prostorijama.