boje

Bojama mijenjamo i boje mijenjaju nas. Vaš stan u novom ruhu.
U svijetu Boja s Hausmajstoricom ćete moći pronaći svoj izraz i svoju igru boja kako bi u potpunosti uživali u čudesno obojenim mjestima.

Prije boje izaberite bazu


Vrste i odabir baza za boje

Jer izbor boje važan je i uzbudljiv trenutak. Kako u tom izboru ne bismo pogriješili važno je znati da će se ista boja ipak ponašati različito na različitim površinama, te će se razlikovati i s obzirom na stupanj sjajnosti ili matiranosti koju u sebi sadrži. Tako će mat boja biti nešto tamnija i dublja, dok će ista nijansa iste boje u visoko sjajnom laku biti naglašenija i jarkija. Dakle, prije nego se odlučimo za boju trebamo se odlučiti za vrstu premaza, baze u koju je umiješan pigment, jer će on utjecati na završni izgled obojane površine bez obzira bojite li drvo, metal ili zidove. 

Visoko sjajna baza

Visoko sjajna baza pruža izrazito sjajan/blješteći završetak te se koristi za bojenje drvenih i metalnih površina. Zbog jasnog reflektiranja svjetlosti nije pogodna za zidove, a potrebno je biti oprezan i prilikom bojenja onih površina koje nisu dovoljno glatko obrađene jer sa visoko sjajnom bazom svaka nepravilnost postaje očita. Vrlo je prikladna za kupaonski i kuhinjski namještaj koji sa kristalno sjajnim završetkom ostavlja dojam čistoće. Visoko sjajne boje su uglavnom na bazi lakova pa se lako održavaju i vrlo su izdržljive.

Polusjajna baza

Baš ako i visokosjajna baza i polusjajna baza naprikladnija je za drvene i metalne površine. Ostavlja nešto ugodniji dojam zbog slabije refleksije svjetla, pa su i nepravilnosti manje izražene (ako površina nije posve adekvatno pripremljena), mada još uvijek vidljive. Od boja za drvo ili metal to su tzv. uljane boje i emajl lakovi, koji mogu biti i u visokosjajnoj bazi. Njima nije potrebno dodatno zaštičivanje lakom, to su sintetičke boje te je kistove nakon njihove upotrebe potrebno prati razrijeđivačem.   

Saten baza

Ova polumat baza prikladna je za tretiranje svih površina, od drvenih i metalnih do zidnih, i ona im daje fini satenast ili svilenkast izgled. Zidovi premazani na satenskoj bazi pružaju blagi odsjaj svjetlosti, lako se čiste i relativno su otporni na mrlje i špricanje vode. Stoga se ova baza preporuča za bojenje zidova u frekventnim prostorijama, prvenstveno kuhinje i kupaonice. No, i sa bojom na bazi satena potreban je određen oprez jer se greške, zbog razlika u sjajnosti, nešto teže dotjeruju.

Mat baza

Mat baza je najbolji izbor za bazu zidnih boja, ima njaviši stupanj pokrivnosti i zbog lagano hrapave površine ima najbolju apsorpciju svjetla čime greške i nepravilnosti, kakvima zidovi obiluju, postaju najmanje uočljive. Proizvođači zidnih boja danas ih uglavnom rade poprilično otpornima na habanje i u različitim stupnjevima perivosti, tako da se i na njima nečistoće relativno bez problema otklanjaju.

Mat boje za drvo uglavnom su na vodenoj bazi, to su tzv. bajcevi, te nakon što se drvo njima tonira, površinu treba zaštiti bezbojnim lakom (koji također može biti mat, pa time gotovo nevidljiv). No i pokrivne boje za drvo mogu biti mat i to su uglavnom akrilne boje koje su također na bazi vode, a postoji i čitav niz novih ekoloških proizvoda na biljnoj, tj. organskoj bazi. I njih nakon nanošenja treba zaštićivati odgovarjućim bezbojnim mat lakovima.

„Ljuska jajeta“ popularni je naziv za mat boju koja u sebi ipak sadrži određeni stupanj sjajnosti koji je vrlo nježno svilenkast, ali dovoljno primjetan da boji oduzme eventualan dojam „tuposti“ koji se pojavljuje kao opasnost kod mat boja (uglavnom onih slabije kvalitete).
Prilikom odabira baze za vašu boju  najvažnije jest da odlučite kakav efekt ili dojam želite postići: npr. zidovi koji su posve mat dati će boji dodatnu dubinu, a time će i zid biti „odgurnut“ te će se iluzija prostora povećati. Ako, pak, neku staru komodu želite istaknuti i dati joj centralno mjesto u vašoj prostoriji, bez obzira na boju koju izaberete, neka ona bude u visokom sjaju kako bi bila što intenzivnija i bogatija. Zato dobro razmislite kakav završni ton bi bio najidealniji za površinu koju namjeravate bojati.