boje

Bojama mijenjamo i boje mijenjaju nas. Vaš stan u novom ruhu.
U svijetu Boja s Hausmajstoricom ćete moći pronaći svoj izraz i svoju igru boja kako bi u potpunosti uživali u čudesno obojenim mjestima.

Svježina zelene boje

Svježina zelene boje

Zelenu boju zovu bojom zdravlja. Instiktivno ju tražimo kad smo uznemireni ili emocionalno napeti. Nastaje miješanjem žute i plave, pa s obzirom na dominantnu boju može biti topla, ljetna zelena ili hladna i osvježavajuća. Djeluje smirujuće na živčani sustav i efikasna je kod iscrpljenosti. Zelena je boja mira, smirenosti, odmora, razmišljanja, umanjuje stres i balansira emocije. To je boja prirode koja odmara oči i opušta čitav organizam. S obzirom na to da djeluje umirujuće najprikladnija je za kupaonice i spavaće sobe. Zelena je vesela i opuštajuća boja koja potiče znatiželju, ali u prevelikim količinama izaziva hiperaktivnost i neodlučnost.

Savjeti za uređenje doma u zelenoj boji

  • Želite li stan, ili neku od prostorija, urediti da prevladava zelena boja, prvo se trebate odlučiti za topliju ili hladniju zelenu (s obzirom na udjel žute ili plave) jer će to odrediti ostale boje koje ćete s njom kombinirati.
  • Zelena je možda najosjetljivija boja kad se nađe kao boja izvan prirode jer ju uvijek doživljavamo kao  imitaciju prirodne zelene boje i tako reagiramo na nju.
  • Uz svjetle zelene nijanse uspješno ćete kombinirati neutralni spektar boja (od bež do boje kave), srebrne nijanse, a za hrabrije prikladna je kombinacija s ciklama crvenom i ljubičastom bojom.
  • Uz pastelne nijanse zelene odlično idu prirodni materijali kao pletene košare, tepisi od jute, tkanine od lana, itd.
  • Tamno zelene nijanse biti će odlične u sklali sa plavim nijansama, baš kao i tirkiznim.
  • Možete stvarati i komplementaran odnos s crvenom, ali pazite da vam odnos toplo/hladnog bude izbalansiran. Ako ne želite suviše koloristički efekt crveno-zelenog, upotrijebite ili pastelne nijanse obje boje ili vrlo tamne nijanse koje imaju snažan udjel plave kod obje boje.