boje

Bojama mijenjamo i boje mijenjaju nas. Vaš stan u novom ruhu.
U svijetu Boja s Hausmajstoricom ćete moći pronaći svoj izraz i svoju igru boja kako bi u potpunosti uživali u čudesno obojenim mjestima.

U potrazi za savršenom nijansom

Zidovi u bojama

Boje djeluju na naše razumijevanje i raspoloženje, na naše mišljenje i osjetila, njihov neobičan i snažan utjecaj oslobađa emocije, stimulira maštu i pojačava percepciju. Boje nas mogu nadahnuti, ispuniti energijom ili smiriti, ispuniti pozitivnim vibracijama ili uznemiriti, stoga odabir pravih boja za određene prostorije igra odlučujuću ulogu ako se u radu, igri, odmaranju želimo dobro osjećati. Iako svatko od nas ima svoj omiljeni spektar boja uz koji se osjeća ugodno, ipak nije zanemarivo znati dublji psihološki utjecaj pojedine boje kako bismo što točnije i bliže svom karakteru znali izabrati ton i nijansu koja će nas zasigurno duže vremena okruživati.

Boje su povezane sa našom emocionalnošću, estetskim sklonostima i nosilac su simbola kako subjektivnih tako i općih. One su često senzorna osnova na koju se nadovezuju emocionalne reakcije čime se reklamna industrija obilato koristi. Boje imaju i terapijska svojstva, kako tvrdi kromoterapija. Boje, dakle, imaju vrlo snažan psihološki učinak i mi, zaista, ne možemo živjeti u svijetu bez boja.

Doživljaj prostora

Percepcija prostora u potpunosti se mijenja s obzirom na boje zidova koji optički mijenjaju dimenzije prostora čineći ga manjim, većim, duljim, užim, širim, višim ili nižim. Boje sobama dodaju “atmosferu”, a njihovim kombinacijama prostor se naglašava ili prigušuje. Dakle, boja zidova najsnažnije će ocrtati obojeni prostor, i odrediti stil uređenja, stoga izbor jedne ili više boja možda je bitnije nego vam se na prvi pogled čini.

Stropovi

Savjetujemo da stropove svakako ostavite bijelima (bez obzira za koju nijansu bijele se odlučite: od ledeno bijele do krem boje) jer stropovi najintenzivnije reflektiraju svjetlost i čine prostor višim i prozračnijim ako su bijeli, ali ako ih zatamnite tada ćete znatno prigušiti absorpciju svjetlosti, bez obzira koliko rasvjetnih tijela dodali, i prostor će ostaviti dojam podrumskog i “plafona koji pada na glavu”. Strop obojan u intenzivnu boju “guši” prostor. No, kao iznimku bismo mogli navesti visoke stropove (kakve nalazimo u starinskim stanovima) sa oslikanim muralima neba i oblaka u svjetlo plavim tonovima.

Klasično ili moderno

S obzirom na postojeće uređenje sobe ili stana, ili ako krećete u kompletno preuređenje, ili useljavate u novi stan, odlučujete li se za klasično “stilsko” ili moderno uređenje interijera trebate se odlučiti i za odgovarajuću boju zidova. Želite li klasično opremljen prostor tada izaberite i “starinsku” boju, informirajte se koje boje su odgovarajuće stilu uređenja (s obzirom da li je npr. namještaj u stilu alt deutch, bidermajer ili art deco). U pravilu radi se o pastelnim nijansama svih boja, i tamnih i svijetlih, mada je tonska skala nešto skromnija nego kod suvremenih stilova. Ako se odlučujete za moderno uređenje tada su odgovarajuće boje nešto čišće i dublje, često intenzivne. No, ako ste spretni možete zanemariti navedena pravila i stvoriti zanimljiv eklektičan stil kojim ćete naglasiti svoju originalnost.

Svjetli zidovi

Svakako ih preporučamo u prostorima u kojima nema dovoljno prirodnog svjetla i u malim stanovima. Obični bijeli zidovi, kakvi nastaju nakon običnog krečenja, ostavljaju poprilično tup dojam i lako se prljaju, a teško čiste. Zato savjetujemo, ako želite bijele zidove, izaberite neku od mnoštva bijelih nijansi kakve proizvođači boja nude, od kristalno i ledeno bijelih pa sve do vanilije i boje bijele kave. Te boje u svom kemijskom sastavu imaju elemente koji im daju na svježini, mekoći i dubini, manje su podložne prljanju i lakše se čiste. Obratite pažnju na činjenicu da se ostale boje pored bijele doimaju tamnijima, a samu bijelu čine još svjetlijom. Hausmajstorica savjetuje da, ako se odlučujete za bijele zidove, čitav prostor tonski ujednačite: izgledati će ugodno i prostrano.

Tamni zidovi

Jedna od glavnih zabluda jest da tamni zidovi smanjuju prostor. Naime, tamne boje upijaju svjetlost, zato imajte na umu da prostor koji ćete obojiti u tamne tonove, morat ćete i dodatno osvjetliti. Tamne boje se ne preporučaju u malim stanovima jer je bitno da mali prostor ostane prozračan, ali niti jedan prostor nije toliko mali da barem jedan zid ne biste mogli obojiti u svoju omiljenu npr. ljubičastu boju (u tom slučaju ostala tri zida ostavite svjetlima, bez obzira na nijansu). Tamne boje ustvari dematerijaliziraju zidove, “guraju” zidove tako da su manje vidljivi i stvaraju intiman dojam. Stoga se tamne boje savjetuju u velikim prostorima koje je nužno “pripitomiti”.

Tople boje

Mogu biti svijetle ili tamne, a “tople” su jer u sebi sadrže žutu ili crvenu kao osnovnu boju. Vrlo su stimulativne, veliku sobu čine udobnom i preporučaju se za prostore kojima manjka sunca (recimo za sobe sa prozorima na sjevernu stranu). Oprezno ih se treba upotrebljavati u malim stanovima pa umjesto intezivnih nijansi dobro je odlučiti se za više smirujuće tonove, a da još uvijek ulaze među tople tonove.

Hladne boje

Mogu biti svjetle ili tamne, a “hladne” su jer u sebi sadrže plavu kao osnovnu boju. Odlične su za prostorije okrenute na zapad i jug, posebno ako imaju velike prozore, jer će uspješno “rashladiti” sobe. Zbog svoje svježine dobre su za male stanove jer će doprinjeti prozračnosti prostora. S njima treba oprezno u velikim sobama kako ih se ne bi učinilo suviše negostoljubivima, prehladnima, nimalo intimnima.

I bez obzira izaberemo li jednu boju kao dominantnu ili se odlučimo za pršteći kolorizam u svome stanu, bez obzira da li uspotavljamo komplementaran ili monokromatski odnos među bojama, bitno je da je taj odnos harmoničan, da ima ugodan ritam izmjene među bojama i njihovim nijansama, da odgovara vašem temperamentu i ukusu kako bi vaš stan bio mjesto na kome se upravo vi najugodnije osjećate.