dekoracije

U potrazi za ljepotom potražite originalnost i ukrasite dom na vrlo osoben način.
U Dekoracijama Hausmajstorica vas vodi u avanturu estetike koja ne obogaćuje samo izgled onoga što se ukrašava već dodaje i novu dimenziju kvalitete.

Brocante chic – apsolutno boemski

Za brocante chic stil mogli bismo reći da se nalazi točno na pola puta između industrial stila i shabby chica – romantično i nježno u susretu sa rustikalnim i sirovim. No, za razliku od njih, brocante voli boje: duboke, snažne, ekspresivne tonove.

Brocante je francuska riječ i znači sajam starina, fleamarket, buvljak. Stanovi uređeni u brocante chic stilu podsjećaju na umjetnička gnjezda, na slikarske ateljee, i odaju vlasnika vrlo slobodna duha koji zna kombinirati ručni rad od čipke sa industriski ljevanom željeznom policom. I to je sav smisao brocante stila: kombinirati naizgled nemoguće – fine precizne detalje sa robusnim i teškim namještajem i svemu još dodati pokoju snažnu boju i dobijen je apsolutno boemski stil.

Sa brocante stilom izbjeći ćete sve poznate stereotipe i zaista stvoriti vlastiti “styling sa buvljaka” – ne iziskuje gotovo nikakav budžet već samo neograničenu maštu. Ali imajte na umu: ovaj stil traži vrlo snažan osjećaj za ravnotežu! Jer brocante chic je samo naizgled slučajna zbirka starih ili vintage predmeta – mjera je važan element u postizanju konačnog dojma koji nikako ne smije biti kaotičan. Dakle, koliko je neki predmet robusan, jednako intenzivan u svojoj delikatnosti mu mora biti suprotstavljen drugi predmet (npr. krhka vaza od najfinijeg porculana kao ukras na teškim metalnim ladicama).

Zato vam Hausmajstorica savjetuje koja pravila da slijedite kako biste bili uspješni u stvaranju brocante dojma:

  • pazite na kontraste – oni su ključ u stvaranju ravnoteže
  • odlučite li se za npr. antikni blagavonički stol pun zakrivljenih dijelova i nježnih rezbarija, za stolce izaberite jednostavne, metalne, poput starih školskih
  • poželjne boje su: duboke plave nijanse (kobalt i indigo), tamna tirkizna, tamno zelena ali i smaragdno zelena, razne nijanse intezivne ljubičaste, karmin crvena – i te sve boje možete kombinirati međusobno kako bi se dubok i intenzivan dojam interijera pojačao
  • tkanine: svi prirodni materijali u svojim prirodnim bojama (ali i u intenzivnim bojama), a posebno bismo naglasili upotrebu baršuna
  • uzorci: svi vintage uzorci su poželjni, ali pazite da ne pretjerate

I imajte na umu da je brocante chic u svojoj biti vrlo jednostavan i nimalo “šminkerski”, to je opušten stil koji od vlasnika traži da u svakom predmetu vidi priču, da ga vidi kao jedinstven element koji traži svoje mjesto u našim životima.