dekoracije

U potrazi za ljepotom potražite originalnost i ukrasite dom na vrlo osoben način.
U Dekoracijama Hausmajstorica vas vodi u avanturu estetike koja ne obogaćuje samo izgled onoga što se ukrašava već dodaje i novu dimenziju kvalitete.

Galerija slika u vašem domu

Odredite mjesto za vašu sliku, složite kompoziciju za izložbeni zid

Vrhunac uređenja svakog prostora jest stavljanje slika na zid, stvaranje pravog izložbenog prostora za vaše fotografije i uspomene, osmišljavanje male galerije koja će oživjeti zidove i presonalizirati prostor koji će tada zaista odisati vašom osobnošću. No, bez obzira što moderan dizajn interijera ne postavlja stroga pravila za postavljanje slika na zid, ipak nužno je slijediti 3, koliko jednostavna toliko i kompleksna, pravila: kompozicija, ravnoteža, ritam.

Ako zanemarite neki od njih, rezultat je neminovno kaotičan, oku neugodan, a umjetničko djelo jednostavno “nestaje” zbog krivog postava. Hausmajstorica vas upoznaje sa glavnim zakonitostima prilikom postavljanja slika kako biste dobili ugodan, harmoničan i intrigantan izložbeni zid. 

Visina slike

Visina slike treba biti u proporcionalnom odnosu sa mjestom na koje se postavlja. To znači da slika uvijek treba biti u visini očiju odrasle osobe, ali – ovisno da li ćete ju promatrati iz sjedećeg ili stojećeg položaja.
Npr. u dnevnom boravku želite postaviti slike na zid nasuprot sjedeće garniture (recimo da je to zid ispred kojeg se nalazi tv): u ovom slučaju slike postavljate tako da vam budu u visini očiju iz sjedećeg položaja, ili tek neznatno više. Isto postupite i sa slikama oko stola za blagovanje.

U hodniku, pak, slike postavljate u visini očiju dok stojite.
Živite li u stanu sa visokim stropovima također trebate slijediti ovo pravilo bez obzira što će vam se činiti da gornji dio zida niste adekvatno iskoristili: slike postavljene previsoko potpuno će iščeznuti, a iznimka su jedino slike impozantnih veličina koje i traže određen fizički odmak pri promatranju.

Odredite proporcije

Odredite proporcije – veličina i količina slika spram veličine zida. Jednu sliku, posebno ako nije velika nećete stavljati samu na veliki zid, naročito ne na sredinu zida, jer će ju prostor “pojesti”. Također nećete veliku sliku stavljati na premalu površinu zida jer će se doimati neskladno. Zasebno na velikom zidu mogu stajati velika ulja na platnu, posebno ako su koloristički intenzivna, a manje slike uvijek je dobro grupirati zajedno.

Grupirajte slike u kompozicije

Grupa slika promatra se kao jedna cjelina. Možete ih grupirati s obzirom na veličinu, s obzirom na sadržaj, prema izgledu okvira, prema skladu boja na slikama ili s obzirom na tehniku (grupiranje samo crno/bijelih crteža, samo grafika, ili samo akvarela npr.), ili ako imate više djela jednog umjetnika, grupirajte ih zajedno.

Grupirati možete simetrično ili asimertično.
Možete s vanjskim rubom kompozicije tvoriti geometrijska tijela – grupiraje u obliku pravokutnika, kvadrata, trokuta, romba.
Grupirati možete manje slike da se koncentrično slažu oko centralne, veće slike.

Slike jednakih veličina i motiva (npr. niz crteža istih dimenzija u istom okviru) grupirajte u formi rastera.
Ako vam se čini da vaše slike sve zajedno nikako ne tvore skladnu grupu, napravite dvije ili tri manje grupe i razdvojite ih tokom postavljanja većim razmakom među njima ili ih stavite na zasebne zidove.
Grupirane slike naše oko doživljava vrlo ugodnim jer kruženje pogleda po njima stvara izrazito dinamičan doživljaj.


Vrste rasporeda slika grupiranih u kompozicije

Grupiranje prema izgledu okvira

Grupiranje prema izgledu okvira – tu trebate paziti na usklađivanje s okolnim namještajem, zato ako se odlučite za takvu vrstu grupiranja trebate prije samog uramljivanja djela imati na umu da želite okvire koji su skladni i u harmoniji sa stilom uređenja prostorije u koju ćete ih postavljati.

Grupiranje prema motivima i/ili bojama na slikama

Grupiranje prema motivima i/ili bojama na slikama – tu ste slobodni od razmišljanja o okvirima, ali također obratite pažnju na okolne boje u prostoriji u koju ih namjeravate postaviti.

Asimetrično grupiranje

Asimetrično grupiranjegrupirajte slike različite po svemu: motivu, bojama, okvirima, veličinama, itd., i stvorite zanimljivu igru. Ovakav način iziskuje najviše truda, kompozicija je često komplicirana i ritam je teško uspostaviti, ali rezultat je najspektakularniji. Najlakše ćete svladati takvu kompoziciju ako jednu sliku izaberete da bude centralna (bilo da je najveća, ima najizraženiji okvir, ili najživlje boje npr.) i oko nje koncentrirate sve ostale.

Optička težina slika

Slažite slike s obzirom na njihovu optičku težinu“teže” slike postavite na dno i lijevo jer naša percepcija ide s lijeva na desno pa nam tako postavljena kompozicija djeluje harmonično. Ako ste složili neparnu kompozicijuarnu tada “najtežu” sliku postavite u centar. “Težinu” slike percipiramo s obzirom na količinu detalja na njoj (što više detalja to je “teža”), teškima doživljavamo slike u širokim ili debelim ili izrazito profiliranim okvirima, kao i slike tamnih i/ili inteznivnih boja. 

Razmaci među slikama

Pazite na razmake – razmaci među slikama koje tvore zajedničku grupu trebaju biti između 5 i 15 centimetara. Od tog pravila možete odstupiti osjećate li se dovoljno spretnima i slagati slike tako da svi razmaci budu različiti, ali tada posebnu pažnju morate obratiti na pravilnu izmjenu ritma (npr. naizmjenična igra užih pa širih razmaka) kako vam se cijela grupa ne bi raspala. No, slažete li slike u nizove ili ih gupirate u formi rastera, poštujte uvijek istu veličinu razmaka. 

Nizovi slika

Pravite nizove – slike možete nanizati vodoravno, ali i okomito. Ako ih nižete vodoravno, a slike su vam različitih veličina, odlučite se za jedan od 3 načina postavljanja s obzirom na imaginarnu vodoravnu liniju koja će ih povezivati:


Imaginarna linija prolazi kroz središte slika

Imaginarna linija se poklapa sa donjom linijom okvira

Imaginarna linija se poklapa sa donjom gornjomokvira

Nižete li slike okomito možete poštovati isto pravilo: dakle, imaginarna linija nek prolazi kroz sredinu ili uz lijevi okomiti rub slika ili uz desni rub.

Grupirane slike također možete na zid složiti uz pomoć imaginarnih linija, donje ili gornje linije kao granice grupe ili središnje linije koja tada dijeli grupu na dvije.


Grupiranje oko središnje linije – rezultat su dvije grupe

Grupiranje iznad donje linije okvira

Grupiranje ispod gornje linije okvira

   

Uskladite postav slika sa namještajem

Slike, naravno, nećete nabavljati da vam odgovaraju uz namještaj (bolje da učinite obrnuto), no s obzirom na namještaj pored kojeg se nalaze trebate paziti da zajedno tvore harmoničnu cjelinu.

Postavljate li sliku na zid iznad uzglavlja  kreveta u spavaćoj sobi, stavite ju što niže, otprilike 10-20cm od završetka uzglavlja kako se ne bi doimala kao da “pliva” po zidu. Isto vrijedi i za grupnu kompoziciju.

Postavlja te li grupnu kompoziciju na zid na koji je naslonjena sofa u dnevnom boravku, također pripazite da ju ne postavite previsoko, ali svakako pazite da kompozicija ne bude duža od sofe, najidealnije bi bilo da bude 2/3 sofe.

Isto pravilo vrijedi postavljate li slike iznad komode ili stola: ne previsoko i neka rubovi okvira ne prelaze širinu namještaja. Ako se odlučite da vam kompozicija prelazi širinu komode ili stola, sa svake strane dodajte još jedan red slika koji ćete spustiti niže od visine stola, baš kao na slici.

Pozadinski zid

Nikako nije nevažno kako izgleda pozadinski zid za vašu malu galeriju. Općenito je pravilo da tamno obojeni zidovi, naročito oni u boji čokolade i antracitno sive, sjajno ističu kako fotografije tako i ostala likovna djela. Dobro bi bilo da prije bojenja zida odlučite koje slike na njega namjeravate staviti i tako odredite boju.

Ako npr. želite napraviti kompoziciju slika složenu s obzirom na boje koje na sebi imaju, izaberite jednu boju zajedničku svim slikama (ili boju koja na bilo koji od načina odgovara grupi – kontrastno, tonski, itd.) i neka vam to bude boja zida.

Svjetle boje zidova baš i nisu najbolji izbor, nemaju dovoljnu dubinu pa bi se mogle nametnuti ispred slika.
No neutralne boje zidova su odlična opcija.

Izaberete li tapetu s uzorkom kao pozadinu za vašu galeriju, što je sjajna ideja, pazite da slike i tapeta budu u ravnoteži, da vam se ne dogodi da preskupa tapeta nikako ne funkcionira jer zbog prevelikog uzorka posve vam je “pojela” slike. Ili obratno, da su slike potpuno poništile tapetu ispod.

Slike na frekventnim mjestima

Želite li postaviti slike na frekventnim mjestima u vašem domu morate biti nešto oprezniji u promišljanju dobrog mjesta kako ne bi došlo do nepotrebnih oštećenja ili povreda.

Slike u hodniku umnogome ga pretvaraju u pravu malu galeriju, a ne tek neiskoristivi prolaz, no tu slici prijeti opasnost da bude lako srušena npr. tokom oblačenja u žurbi, a vaša glava bi mogla stradati od njena okvira prilikom ustajanja nakon oblačenja cipela.
Kuhinju se također može divno oživjeti slikama, ali tu bi mogle stradati od pretjerane topline ili masnoća iz pare tokom kuhanja.
Ista je situacija sa kupaonicom gdje bi im ozbiljno mogla naštetiti vlaga nastala od kupanja.

Slike su iznenađujući faktor u toaletu, ali tu je opet vaša glava u opasnosti.
Stoga dobro promislite. Hausmajstorica savjetuje da za takva mjesta koristite printove, postere ili reprodukcije, jer ćete njih moći ponovno umnožiti ako stradaju, a kao okvire koristite lagane materijale koji vas, ako padnu, neće povrijediti (npr. printovi na tzv. kapafiksu i “canvas” tehnika printanja).

Ne zaboravite na kut

Kako biste izbjegli refleksiju svjetlosti na staklu i kako biste smanjili taloženje prašine na slici, sliku biste na zid trebali staviti pod kutem, nagnutu gornjom stranom prema naprijed. Zato je ovjese na slike najbolje stavljati na sredinu okomitih/bočnih letvica okvira između koji se zatim razvuče žica ili čvršći konac. Slika se vješa na jedan čavao koji tada ostaje sakriven iza poleđine slike, i na taj način slika je, za dužinu čavla koji proviruje iz zida, nagnuta pod kutem prema naprijed. U slučaju veće i teže slike u zid zabijete 2 čavla (u istoj visini i s razmakom), a ovjese na bočne letvice postavite na gornju trećinu.

Na policama

Posve nekonvencionalna, no vrlo atraktivna metoda jest postavljanje slika na police. Pritom se ne misli na standardne police za knjige (mada se slike uvijek mogu kombinirati i na taj način) već na uske police od max 15cm koje se postavljaju na zid baš kako biste na njih poslagali slike. Ta je metoda zahvalna jer vam dopušta stalno razmještanje slika i njihovo mijenjanje. Ako ne volite fiksno određene kompozicije ili vam jednostavo bušenje zida za svaku novu sliku ide suviše na živce, razmislite o ovakvom izlaganju, vrlo je zabavno i najmanje zahtjevno.

I naravno, sve načine koje smo u tekstu naveli možete kombinirati, nije nužno držati se zadanih rješenja jer slike trebate rasporediti prema vašem unutarnjem osjećaju, ali imajte na umu prve 3 stvari: kompozicija, ravnoteža, ritam. Sve ostalo je proizvoljno, dozvoljeno.