dekoracije

U potrazi za ljepotom potražite originalnost i ukrasite dom na vrlo osoben način.
U Dekoracijama Hausmajstorica vas vodi u avanturu estetike koja ne obogaćuje samo izgled onoga što se ukrašava već dodaje i novu dimenziju kvalitete.

Industrial – stil sirove ljepote

Stil industrial mogao bi se definirati kao trend u dizajnu koji naglašava sam materijal, od kojeg je predmet napravljen, baš kao i njegovu strukturu. U estetskom smislu radi se o dizajnu koji predmet ostavlja “nedovršenim”, odnosno bez “završne glazure” kako bi se izrazila ljepota koja se nalazi u samoj funkciji i funkcionalnosti predmeta. Stil industrial danas vežemo uz izgled predmeta i strojeva s prve polovice 20. stoljeća, posebice od prvog svjetskog rata do otprilike početka 50-tih pa možemo govoriti o vintage stilu.

Kako mu samo ime govori industrial izgleda kao dio opreme neke radionice, manufakture, manjeg postrojenja i estetika vintage radne okoline vrednuje industrijsko nasljeđe gradova stvarajući ovaj izrazito urbani stil.
Interijer u industrial stilu karakterizirat će minimalistički dekor i hladna paleta – mnogo sive boje u raznim nijansama, i ogoljeli materijali kao što je zid od cigle s kojeg je skinuta žbuka, ali prvenstveno će dominirati metal: metalni okviri, metalne police, metalni predmeti, metalne stolice, te će se čitav prostor doimati poprilično asketski. No ako industrialu dodate čipku, i uopće mnoštvo tkanine, te nešto dubokih intenzivnih boja, dobit ćete brocante chic.
Želite li u industrial stilu urediti vaš interijer, ili ga tek decentno uklopiti u cjelokupan dizajn, trebate pratiti nekoliko pravila:

  • industrial je ustvari minimalistički stil – dakle, reducirajte vidljive detalje
  • paletu boja suzite na neutralne tonove – naročito sve nijanse sive su vrlo poželjne
  • nabavite vintage predmete koji su bili dio opreme radionica ili koji izgledaju kao da su dio stare manufakture
  • drvo ostavite u njegovoj prirodnoj boji i bez premaza sjajnim lakovima
  • koristite tkanine od prirodnih materijala kao što je juta ili grubo češljani lan – ostavite ih u njihovim prirodnim tonovima
  • slova, brojevi, ili veće količine teksta biti će odličan dodatak kao print na tkaninama ili kao ukras za zidove