dekoracije

U potrazi za ljepotom potražite originalnost i ukrasite dom na vrlo osoben način.
U Dekoracijama Hausmajstorica vas vodi u avanturu estetike koja ne obogaćuje samo izgled onoga što se ukrašava već dodaje i novu dimenziju kvalitete.

Izrazite se tapetama

Načini dekoriranja zidnim tapetama

Tapete su vrhunski dekorativni element! Svoj veliki come back doživljavaju od sredine devedesetih kada je minimalizam u dizajniranju namještaja otvorio vrata raskošnim bojama i novim ornamentima u ukrašavanju podloga, baš kao i novu obradu retro uzoraka.

Unoseći tapete u svoj dom unosite dašak luksuza i dajete završni ton stilu čitavog stana. Uzorci na tapetama, kakvi se danas nalaze na tržištu, često su vrlo intenzivni, naglašenih boja i kontrasta. Neka vas to ne uplaši jer pokrivanje svih zidova neke prostorije napušteno je jer postalo je posve jasno da beskrajno ponavljanje jednog te istog uzorka u najmanju ruku je zastrašujuće.

Dakle, trend je pokrivanje samo jednog zida tapetom ili dijela jednog zida ili njihovo asimetrično postavljanje na više zidova kako bi se stvorio određeni ritam, pa sve do pokrivanja namještaja. Na taj način naglašava se dio sobe ili neki komad namještaja ili se pravi pozadina za neko umjetničko djelo, sliku, fotografiju ili za vašu posebnu komodu.

Raspon motiva na tapetama zaista je velik i kreće se od klasičnih cvjetnih do apstraktnih i geometrijskih. I veličina uzorka variara, no u trendu su krupniji i naglašeniji uzorci i takvi su najpodesniji za isticanje odabranog zida.

Motiv s tapete u kombinaciji s bojom zidova

Ako se odlučite za snažan motiv najbolji efekt ćete postići ako ostali zidovi svojom nijansom boje (koja treba biti iz neutralnog spektra) djeluju smirujuće u srazu sa snagom i vidljivosti tapete koju ste odabrali. Dakle, kada odabirete tapetu izražajnog motiva trebate znati da će ona biti glavna atrakcija u vašoj sobi. Zato je važno da dobro promislite na koji zid ćete ju staviti i neće li ona izazvati pomalo kaotičnu atmosferu u kojoj se nećete moći opustiti.

No, s tapetama sitnijih uzoraka situacija je sasvim suprotna. One mogu pokrivati i veće površine zidova jer ne privlače pažnju već samo ukrašavaju prostor. S njima preporučamo upotrebu življih boja na okolnim zidovima kako bi se soba djelovala aktivnije, ali treba imati na umu da bi se te boje trebale ponašati kao sasavni dio tapeta da bi se postigla maksimalna povezanost prostora.

Možete, dakle, za okolne zidove odabrati jednu boju iz samog uzorka tapete, možete izabrati jednu boju u više nijansa (npr. obložimo jedan zid tapetom narančastog uzorka, a ostala tri zida obojimo u tri različite nijanse iste narančaste boje), ali ako ste dovoljno hrabri možete izbarati upravo kontrastnu boju od one na tapeti.

Pogledajte primjere dekoracija tapetama u različitim prostorijama koje vam je Hausmajstorica pripremila:

Ovdje je prikazana uporaba tapete u kupaonici, na gornjem dijelu zidova na kojima ne postoji opasnost od vode. Ovo je primjer usklađenosti boje koja se nalazi na tapeti sa bojom na okolnim zidovima, tj. za donji dio zida odabran je ton boje crteža sa tapete i time je postignuta ravnoteža između dva dijela zida.

Soba na ovoj fotografiji ima zid obložen tapetom velikog cvjetnog uzorka, ali neutralnih boja. Primjer je ovo uređenja prostorije u jednom finom, nenametljivom, neutralnom tonu i svi elementi su harmonično usklađeni bez obzira na različitost uzorka (cvjetni uzorak na zidu, no geometrijski na tkaninama fotelja).

 Izrazito minimanlistički, akromatski dnevni boravak sjajno se usklađuje sa tapetom golemog, ornamentiranog uzorka. S obzirom da je tapeta posve nekontrastna, veličina uzorka ne doima se nametljivo.

Ovo je primjer uređenja u istom tonu, tj. potpuna usklađenost u boji i nijansi između namještaja, drvenog poda i tapete. Ovakvo monokromatsko tretiranje prostora u kojem se niti jedan element ne ističe, stvara klasičan i potpuno smiren ugođaj.

Tapeta intenzivne boje i naglašenog uzorka iskorištena je kao glavna atrakcija u sobi te je postavljena tako da preuzima funkciju umjetničke slike. Nalazi se u središtu bijelog zida, koji je tankim bijelim letvicama podijeljen u tri registra, na središnjem registru čiji bijeli okvir postaje okvir same tapete.

Odličan primjer kontrastnog uređenja kako zidne plohe tako i ostalih elemenata prostorije. Tapeta snažnog uzorka, i sama kontrastna (crveni crtež na bijeloj podlozi), sjajno je smirena dubokim antracitnim zidom koji se na nju nastavlja. Ista situacija je ponovljena sa sofom i stolićem. Stvorena kontrastna situacija tako u sebi nosi precizan ritam i dobiven je snažan, izražajan, ali miran prostor.

Na slici se nalazi radni prostor koji prikazuje kako se dvije različite tapete mogu izvrsno slagati. Dakle, ako se odlučujete za takvu kombinaciju važno je imati na umu da ako jedna tapeta ima izražen motiv, druga svakako mora biti decentna. I važno je da bojama budu usklađene, bez obzira da li su u istoj tonskoj skali ili su kontrastne.  A prostor radne sobe ionako ne bi trebao biti opuštajući već inspirativan tako da se dodatna dinamika preporuča.