dekoracije

U potrazi za ljepotom potražite originalnost i ukrasite dom na vrlo osoben način.
U Dekoracijama Hausmajstorica vas vodi u avanturu estetike koja ne obogaćuje samo izgled onoga što se ukrašava već dodaje i novu dimenziju kvalitete.

Kako urediti mali stan

Živite u garsonjeri, jednosobnom ili malom dvosobnom stanu i ne želite ga učiniti namještajem i bojama još manjim, natrpanim i kaotičnim, već želite mjesto u koje će sve vaše stvari imati svoje mjesto, a vi se pritom nećete osjećati skučeno već udobno i opušteno.

Kako biste to postigli Hausmajstorica vam nudi nekoliko zlatnih pravila i sjajnih trikova koje dizajneri koriste prilikom uređenja malih stanova:

Boje zidova

U malom stanu važno je odlučiti se za jednu paletu boja na zidovima, možda čak samo za jednu nijansu. Naime, ako su zidovi u svim prostorijama iste boje, stvara se dojam neprekinutog prostora koji onda postaje optički veći, pa se tako npr. hodnik i soba vizualno spajaju u jedan veći prostor, te se smanjuje dojam rascjepkanosti u male prostore.
Kolorizam nije preporučljiv u malom stanu, no odlučite li se ipak za više boja, neka ih ne bude više od 3 i to tako da dvije budu analogne (npr. plava i tirkizna), a samo jedna akcentna (npr. nježno žuta).

Boje namještaja

Najuspješnije ćete mali stan urediti odlučite li se za monokromatsko uređenje svih elemenata stana (“sve u jednom tonu”) kako nijedan element ne bi “stršao” i odlučite li se za svijetliju paletu jer tako ćete postići prostor koji je “lagan”, prozračan.
Prerazličit namještaj, u stilu i boji, vizualno dodatno zapunjava prostor.

Tekstil

U teksturi i boji uskladite ga s namještajem, ali neka bude usklađen i međusobno. Prekrivač za krevet može biti od istog materijala kao i zastor, tepih u šarama ili boji treba odgovarati zavjesama, a ukrasni jastučići najbolje će upotpuniti prostor ako su istoj boji kao i tepih i zavjese i prekrivač, ali u različitim nijansama.

Uzorci

Izbjegavajte krupne, intenzivne i dominantne uzorke na tkaninama ili tapetama jer će smanjiti prostor i doimat će se kaotičnim. Sve što je manjih i decentnijih razmjera bolje će se uklopiti u mali prostor.
No, odlučite li se ipak za npr. intenzivnu i izražajnu tapetu, stavite ju samo na jedno mjesto i neka dobije funkciju slike, tj. akcentnog zida.

Rasvjeta

Izbjegavajte lustere, odnosno velika viseća rasvjetna tijela jer će vam “blokirati” nesmetan prolazak kroz prostoriju, i zbog svoje prevelike uočljivosti postati će glavni vizualni element prostora što je posve nepotrebno. Odlučite se za mnogo manjih lampi koje ćete strateški rasporediti po stanu. Važno je da dobro osvijetlite mjesta koja se doimaju najzapunjenijima (kuhinja, otvorene police, natrpan hodnik i sl.) jer će ih dodatno svjetlo učiniti većima i urednijima.

Vrata

Ulazna vrata u sobe i ostale prostorije trebaju biti staklena (ili prozirno, ili pjeskareno, ili bilo koje drugo staklo s uzorkom), odnosno transparentna,  kako bi svijetlost nesmetano prolazila kroz čitav stan, a sa njome i osjećaj veće prostornosti.

Staklo

Po mogućnosti što više komada namještaja opremite sa transparentnim vratima kako bi se doimao što manje masivno.
Želite li veći stol u maloj kuhinji, ako on ima staklenu gornju površinu, doimat će se značajnije manjim i posve laganim. Općenito, što imate više staklenih komada namještaja (npr. kuhinjske police) to će prostor biti optički manje opterećen.

Ogledala

Opremite li stan s više komada ogledala učiniti ćete ga značajnije većim. Ta ogledala ne moraju biti velika jer bitno je da reflektiraju prostor oko sebe, ali i svjetlost. Naime, često baš mali stanovi pate od nedostatka dnevnog svijetla, pa ako strateški rasporedite ogledala po raznim zidovima stana tako da odražavju svijetlo što prodire kroz prozore, učinit ćete prostor kvalitetnijim i većim.
A stavite li ogledala kao “leđa” vaših otvorenih polica ili vitrine, dodali ste prostoru dubinu.

Namještaj

Prilikom kupnje namještaja za mali prostor najbolje je kupiti onaj koji ima više od jedne funkcije (npr. krevet s kutijama za posteljinu), koji je rastezljiv (mali blagavaonski stol koji se rasteže u veliki ili fotelja koja koja se rasteže u krevet), na rasklapanje (dodatne sklopive stolice koje se mogu pospremiti u ormare npr.).
Pazite na veličinu namještaja! Bolje da nemate fotelju nego da kupite onu koja će vam “pojesti” čitavu sredinu sobe. Također budite vrlo oprezni s ormarima: za male prostore bolje ih je dati izraditi po narudžbi nego pokušati ugurati grdosiju u mini ulazni hodnik.
Pazite na količinu namještaja! I bez obzira što vam u samo 30 m2 mora stati čitav život, nemojte trpati regale, komode i vitrine u svoj mali stan. Radije se odlučite za otvorene police koje ćete opremiti ukrasnim kutijama svih veličina i uzoraka, i za ugradbene ormare sa kliznim vratima jednostavne, nenamtljive površine.

Lebdeći elementi

Jedan od najboljih trikova za optičko uvećavanje malog prostora jest podizanje namještaja s poda. Naime, sav namještaj koji stoji na nogicama, baš kao i onaj koji je pričvršćen za zid i ne dotiče pod, “lebdi” i tako ostavlja slobodan prostor ispod sebe što naše oko percipira kao dubinu, kao da stvaran prostor još dodatno teče ispod tih elemanata.
Dakle, sofe koje imaju nogice, baš kao i vitrine ili kao komode i konzole pričvrćene na zid, sve su to elementi koji se doimaju lakšima nego što stvarno jesu.

Otvorene police

U malom stanu nužno je razmišljati vertikalno. Prostora je premalo i zato će police pričvršćene na zid biti iznimno dragocjene. Nosača za police, kao i samih polica (drvene, metalne, staklene, od iverala, itd.) ima zaista velik izbor i postavljati ih možete svugdje: u hodniku, kuhinji, kupaonici, pa do polica za knjige u sobi, mogu biti bilo koje dubine ili širine i mogu se protezati sve do stropa. Jednostavne za postavljanje, nenametljive, s nosačima koji mogu podnjeti i velike težine, neophodne su u malim stanovima.

Pod

Idealno bi bilo kad bi pod u čitavom stanu bio isti. No, kako to uglavnom nije moguće, odlučujete li se za npr. keramičke pločice u maloj kuhinji i kupaonici, birajte one manjih dimenzija jer, osim što ćete lakše složiti željeni uzorak, veličinom će se bolje uklopiti u prostoriju. Pri izboru parketa ili laminata, za mali stan savjetujemo tamniju paletu jer tamnije i punije boje poda stvaraju veći dojam prostornosti nego svijetli podovi. Ali, pazite da tekstura nije suviše razigrana, da uzorci nisu preizraženi, neka pod također bude decentan, jer u suprotnom ostavit će dojam šarenila i neurednosti.