dekoracije

U potrazi za ljepotom potražite originalnost i ukrasite dom na vrlo osoben način.
U Dekoracijama Hausmajstorica vas vodi u avanturu estetike koja ne obogaćuje samo izgled onoga što se ukrašava već dodaje i novu dimenziju kvalitete.

Provansa – stil pun mirisa

Provansu doživljavamo kao možda najljepši kutak mediterana. Osebujan i poseban provansalski stil ne zanemaruje svoju povijest i tradiciju, ali ih oživljava na jedan izuzetno maštovit način: toplina kojom zrači jest toplina sunca sredozemlja i romantičnost njegova zalaska, lahor južnih vjetrova i nadasve miris lavande. Svi koju su zaljubljeni u francusku estetiku prepoznaju njeno izvorište upravo u provansalskom stilu. Želite li svoj dom oplemeniti na način kako to rade u Provansi, obratite pažnju na slijedeće detalje:

Provansalski stil prati moto – što starije to vrijednije: dakle stare stvari, ne nužno sa aniknom vrijednosti, iznova se revaloriziraju kroz provansalski stil bilo da ih se samo konzervira ili im se udahne novi život restauracijom, možda čak samo običnim bojenjem.

Paleta je svijetla, prozračna – tipične boje bi bile nježna limun žuta, boja zelene jabuke, svijetla maslinasto zelena, starinsko roza, terakota, sve nijanse plave, mnogo tirkizne, mnogo bijele, i nezaobilazna lavanda.

Podovi u Provansi su drveni, a ako su od keramike onda su kombinirani u dvije boje (terakota/vanilija bijela, sivo-plavkasta/ledeno bijela, crno/bijeli, i sl.), ili su od terakota ploča slaganih na razne načine (od običnih rastera do oblika riblje kosti).

Provansalske kuće često imaju grubu teksturu unutrašnjih zidova, ako zidovi nisu prekriveni tapetama.

Tapete su uvijek floralnih uzoraka, ali vrlo nježnih, u svijetloj paleti.

Zavjese su svijetle, prozračne, od prirodnih materijala.

Namještaj – što manje savršen, to bolji / što stariji, to bolji: drveni namještaj obojen u bijelo ili druge pastelne boje, također rustikalni drveni namještaj ostavljen u svojoj sirovoj ljepoti, ali važno je da se svaka godina i svo proteklo vrijeme na namještaju vide.

Namještaj koji ima vrijednost antikviteta se prepoznaje kao provansalski stil.

Tipično za provansalski stil su vitrine: namještaj sa staklenim vratima kako bi se porculan isticao. Stakleni ormarići također su važan dio provansalskih kuhinja.

Za provansalsku kuhinju važan element čini bakreno posuđe izloženo ili na policama ili obješeno na kukice da bude posve vidljivo i dostupno.

Tipični provansalski dekorativni elementi: velika ogledala s masivnim, antiknim okvirima; lusteri, također bogato ornamentirani sa mnogobrojnim svijećicama; vezeni stoljnjaci i općenito mnoštvo ručnih radova.

Tradicionalni motivi su: masline, suncokreti, agrumi i lavanda

Provansalski interijer traži mnoštvo detalja: stari srebrni ili posrebreni svijećnjaci, raznolike keramičke vaze sa mnogo buketa svježeg cvijeća, a van sezone bogatstvo suhog cvijeća, akvareli, crteži i stare razglednice i fotografije u starinskim okvirićima, mnoštvo jastučića i prekrivača floralnih uzoraka i svugdje nezaobilazan motiv lavande baš kao i sama biljka – stručci lavande u vazama, suha lavanda u ormarima i ladaicama, lavanda u crtežu, na tapetama, na keramici. Provansalska kuća miriši na lavandu, sunce i mediteran.