dekoracije

U potrazi za ljepotom potražite originalnost i ukrasite dom na vrlo osoben način.
U Dekoracijama Hausmajstorica vas vodi u avanturu estetike koja ne obogaćuje samo izgled onoga što se ukrašava već dodaje i novu dimenziju kvalitete.

Shabby chic – apsolutno romantično

Shabby chic ime je za stil nastao u Velikoj Britaniji kada je sredinom 80-tih dizajnerica Rachel Ashwell osnovala tvrtku “Shabby Chic” te tako stvorila vintage brend dostupan svima.

Kombinirajući namještaj u stilovima prošlosti, ali i obični stari namještaj bez posebne stilske vrijednosti, osvježavajući ga svijetlim bojama, novim ručkicama i ostalim dodacima, aplicirajući svijetle boje na čitav interijer i igrajući se sa “starinskim” uzorcima, floralnim motivima, čipkom i lanom, stvoren je prozračan i lagan stil koji odiše originalnošću, maštovitošću i poštovanjem prema naslijeđu.

Shabby chic ne inzistira na skupim stvarima već upravo suprotno: sve što je korišteno, sve što na sebi ima tragove vremena, ali i ručno izrađene stvari shabby chic će smatrati daleko vrijednijim i vrijednim čuvanja.

Shabby chic je stil sa pričom koji još ima mnogo za reći.
Shabby chic je s vremenom postao nevjerojatno popularan i čini se da kako vrijeme prolazi njegov sjaj ne blijedi već upravo suprotno, uzlet mu je sve snažniji pa možemo reći da je shabby chic postao sveprisutan.

Svojom opuštenošču i nesavršenošču prava je opozicija suvremenom dizajnu; shabby chic u sebi sadrži grešku, netočnost i ranjivost koju prepoznajemo kao mjeru nas samih, tako daleko od hladnog savršenstva predizajniranih interijera kakvi nam se nude kao vrhunac ukusa.

Shabby chic je izuzetno ženstven, apsolutno romantičan ali i vrlo organski stil, baš kao što je i potpuno nedogmatičan u svom koketiranju sa stilovima prošlosti.
Shabby chic će vrlo eklektično sve stare predmete maštovito “restaurirati”, ali i obične nove, konfekcijske predmete jednostavnim tehnikama pretvorit će u nešto unikatno – a sve kako bi baš svaki detalj u vašem stanu dobio svoju priču.
Osobine su mu jednostavnost, funkcionalnost, udobnost, elegancija, svijetle pastelne boje i floralni uzorci, evocira ladanjski život, senzualnost, opuštenost, mekoću i toplinu doma.

“Pohabano” je in!

Dojam starog i istrošenog prekrivenog patinomglavni je postulat kad je riječ o shabby chic namještaju. Dodamo li tome i bijelu boju – dojam je potpun.

Dakle, shabby chic koristi već upotrebljavani namještaj, namještaj starijeg dizajna ili bilo koji stilski namještaj, kojeg se “restaurira” bojeći ga u cijelu paletu bijelih nijansi ili u neku od pastelnih boja, ili koristi noviji namještaj kojeg zatim patinira da bi dobio istrošeni, antikni izgled.

Namještaj se boji u nekoliko slojeva od kojih je tamna boja podloga, a svijetla završni sloj, te se šmirglanjem suhe boje i/ili brisanjem još mokre boje, otkriva podloga (naročito na rubovima) kako bi se dobio efekt istrošenosti.

Nerijetko se na namještaj apliciraju i cvjetni motivi decoupage tehnikom, koji se zatim premazuju lakom za raspucavanje, tzv. crackle lak koji omogućuje efekt pukotina.

Ne treba dodatno naglašavati da se tako izbjegava stereotipnost u izgledu bilo kojeg komada namještaja, on postaje unikatan predmet i dizajniranjem interijera u shabby chic stilu odlučujete se za jedinstven prostor, kreativan prostor koji se opire pravilima i trendovima.

Zato brzo do prvog buvljaka, sajma starina ili bakinog tavana u nabavku drvenog namještaja kojeg ćete pretvoriti u samo vaš original!
Shabby chic cijeni svaki znak vremena na predmetima, shabby starost ne skriva već  ju ponosno pokazuje, smatra ju lijepom te ovaj stil slavi godine, nasljeđe, baštinu, i s poštovanjem sve staro pretvara u novu vrijednost.