dekoracije

U potrazi za ljepotom potražite originalnost i ukrasite dom na vrlo osoben način.
U Dekoracijama Hausmajstorica vas vodi u avanturu estetike koja ne obogaćuje samo izgled onoga što se ukrašava već dodaje i novu dimenziju kvalitete.

Shabby chic – kako dekorirati

Dekoriranjem u shabby chic stilu postići ćete ljupkost interijera kojeg ne može zasjeniti niti jedan drugi stil. Šarm patine, izbjeljena rustika, bogatstvo cvjetnog uzorka, miris prirodnih tkanina, nemar prema trendovima i želja za individualnim stilom otvara vrata prema uređenju prostora na vrlo slobodan način, izuzetno kreativan i nadasve maštovit pogled na vaš dom. 

Sloboda kreiranja kakvu vam pruža dizajniranje u shabby chic stilu traži od vas da pratite svega nekoliko pravila:

Boje

Namještaj je uglavnom bijele boje  i koristi čitavu skalu bijelih nijansi: od toplih krem nijansi pa sve do bež s jedne i hladno-bijelih koje se spuštaju sve do svijetlih sivih nijansi s druge strane.
Zidovi su također u bijelim nijansama.
Osim bijelih koriste se i ostale boje, ali isključivo u svojim pastelnim nijansama: naročito se prilikom izrade modnih dodataka koriste mint zelena, starinsko roza i nježna, vodeno plava, te blago tirkizna.

 Jarke boje se ne koriste, stoga volite li boje i starinski feeling probajte sa Brocante chic stilom.

Detalji

Ne možete pretjerati s detaljima kad je shabby chic u pitanju! I svi detalji trebaju biti retro, ženstveni, floralni, svijetlih boja. Figurice, vazice, vrpce, čipka, gomila jastučića, mnoštvo tkanina – od zavjesa do stolnjaka i prekrivača – obavezno je! I sve treba izgledati kao da ste ih pronašli na nekom buvljaku ili u vitrini gospođe iz vremena belle epoque.

Materijali

Drvo

Namještaj kojeg ćete uređivati u shabby chic stilu trebao bi biti od punog, pravog drveta! U principu nađete li neki stari komad namještaja (dakle onaj proizveden prije 60-tih) on je sigurno od pravog drveta. Jer da biste dobili shabby dojam namještaj ćete morati premazivati, bojati, šmirglati, lakirati, a sa ivericom (tj. iveralom) čiji furniri uglavnom nisu od prirodnih materijala ili imaju prezahtjevan završni sloj za daljnju obradu, teško da ćete to moći izvesti.

Šperploča je također pogodan materijal, i u trgovinama možete kupiti razne ukrasne kutije od neobrađene šperploče na kojima se možete izvještiti u shabby “restauriranju” prije nego li prijeđete na ozbiljnije komade namještaja.

Podovi u stanu trebaju biti drveni, u punim smeđim bojama ili sasvim posvjetljeni i obojeni u bijelo. Keramičke pločice u npr. kuhinji najbolje su kao crno-bijela ili nježno sivo-bijela kombinacija, ili one koje podsjećaju na kamen (ili prave kamene možete li ih si priuštiti) bez obzira odlučite li se na posve svijetle ili tamne sive i antracitne tonove.

Tkanine

Sve tkanine koje se koriste u dekoriranju interijera u shabby chic stilu – od ukrasnih jastučića i stolnjaka i sve do zavjesa – obavezno su od prirodnih materijala i to gotovo isključivo od pamuka i lana, po mogućnosti u svojim prirodnim bojama ili izblijeđenih pastelnih boja. No u obzir dolaze i razne mekane debele vintage tkanine od kojih se šivaju jastučići i prekrivači.

Dekoracija

Shabby chic je sinonim ženstvenosti i ljupkosti s jedne i udobnosti i sigurnosti s druge strane, stoga dekoriranje u tom stilu znači interijer koji je nježan, graciozan, nenametljivo glamurozan, primamljiv, jednostavan i nadasve udoban.

No, kako je to ipak stil koji se inspirira i country stilom i donekle industrialom, shabby chic će se odlično uklopiti sa npr. površinama koje su ostavljene da budu ogoljene, grube: zid od cigle sa kojeg je skinuta žbuka, otvoreno betonski pod, metalni stupovi, vidljive cijevi, itd.

Tako će i velik, teški “seljački” stol odlično se slagati sa izbjeljenim stolicama bidermayer stila ili izrazito stara rustikalna škrinja biti će fini kontrast pastelnoj spavaćoj sobi punoj posteljine nježno cvjetnog uzorka.
Uredite li interijer u shabby stilu, bez obzira na veliku količinu tkanina koje ćete upotrijebiti, peglanje ne da nije potrebno nego nije ni poželjno jer ovaj stil svoj šarm nalazi upravo u toj dozi nehajnosti koju zgužvana tkanina nudi.

Kad su uzorci u pitanju tada je floralni uzorak pravilo, a najviše se ističe motiv ruže.

Shabby voli i izvezene stolnjake, kukičane podmetače, čipkaste rubove na zavjesama, mnoštvo vrpci na ukrasnim jastučićima i sjenilima lampi; dakle sve što su naše bake izrađivale i skupljale danas je “must have” kad je shabby posrijedi.

Od printeva na tkaninama ornamenti se mogu pojavljivati ali kao vrlo nekontrastni i nenametljivi, dok svi cvjetni printevi mogu u sebi imati i jaču dozu boje.

Shabby u određenoj dozi voli i metal: dakle razne limene vaze i tegle za cvijeće, mogu biti i u svojoj originalnoj srebrnoj boji ili obojane nekom od pastelnih emajl boja, baš kao što ćete zid u kuhinji uspješno dekorirati izložite li na njemu stare emajl lonce, tave i poklopce na koje ste decoupageom aplicirali (ili oslikali ako ste likovno nadareni) razne cvijetiće, vitice ili grančice.

Stolne lampe i lusteri sjajno se uklapaju kad su od metala i to naročito ako su obrađeni tako da se doimaju već lagano hrđavo. Imate li sjenila na vašim lusterima ukrasite ih čipkom ili kukičanim podmetačima i postići ćete potpuno romantičan dojam.

Držite li se glavnog postulata shabby stilauređenja u bijeloj boji u cijeloj njenoj paleti – postići ćete prozračan i svjež dojam vašeg doma. Na bijelu boju kao bazu zatim slobodno dodajte svu skalu pastelnih nijansi u svim tonovima, floralne uzorke, svu silu detalja nabavljenih po sajmovima, otkrivenih na tavanima i podrumima, izvucite staru bakinu posteljinu i uživajte u vašem novom romantičnom domu.