dekoracije

U potrazi za ljepotom potražite originalnost i ukrasite dom na vrlo osoben način.
U Dekoracijama Hausmajstorica vas vodi u avanturu estetike koja ne obogaćuje samo izgled onoga što se ukrašava već dodaje i novu dimenziju kvalitete.

Sve o muralima


Razmišljajte u velikim razmjerima i transformirajte prostoriju da zastaje dah

Želite li stvoriti zaista dojmljivu prostoriju, grandiozan i hrabar dojam, nadasve unikatan, aplicirajte zidnu sliku u punoj veličini zida vaše sobe!
Murali su ustvari slikarstvo stvoreno direktno na zidu ili stropu, ali danas se pod muralima podrazumjevaju sve velike zidne slike, i one naslikane i one printane pa nalijepljene npr., dakle bez obzira na tehniku. Hausmajstorica vas upoznaje s različitim tehnikama kojima možete stvoriti mural u vašem domu, od fantastičnih slika trompe l’oeil-a do zabavnih stickersa.

Zidno slikarstvo

Murali nisu nužno rezervirani za velike prostore i velike kuće: odlučite li se angažirati umjetnika da vam oslika neki zid, ili se namjeravate sami upustiti u tu avanturu, izdvojite zid na koji ne namjeravate npr. vješati slike, police ili bilo kojim drugim komadom namještaja ga zaklanjati, dakle zid koji vam je “viška” i mural će na njemu sjajno funkcionirati ma koliko zid ili prostorija bila mala. Angažirate li umjetnika znajte da njegova cijena ne ovisi toliko o veličini samog murala koliko o njegovoj zahtjevnosti.
Dakle, želite li pravu stvar, želite li da vaš zid postane pravo umjetničko djelo, oslikajte ga!
Raspon motiva je nemjerljiv, slike mogu biti i sasvim apstraktne i posve realistične, sve ovisi o vašim afinitetima jer odlučite li se za zidnu sliku nikako se ne suzdržavajte – neka ona bude spektakularna u svakom pogledu!

Trompe l’oeil

Trompe l’oeil je francuski termin (izgovara se: tʁɔ̃p lœj) za tradicionalni slikarski stil koji kroz realistički imaginarij stvara optičku iluziju (termin zaživio u vrijeme baroka, mada se iluzionizam javlja već kod starih Grka, a rimski Pompeji su najpoznatiji primjer iz starog svijeta):

  • trodimenzionalnost prostora koji se kroz planove širi u dubinu perspektive
  • iluziju predmeta – npr. prozora, vrata, komada namještaja naslikanih na zidu
  • iluziju ljudskog tijela – koje u snažnim perspektivnim skraćenjima “ulaze” ili “izlaze” sa slike

No, treba paziti na razliku između trompe l’oeil slika i ostalih slika realističnog sadržaja jer realizam ne znači nužno i iluzionizam: trompe l’oeil se prepoznaje po izrazito naglašenoj dubini prostora kojeg dočarava zbog čega npr. soba izgleda dublja i veća na mjestu slikarije, zid se dematerijalizira, a 3D efekt stvara iluziju da se prostor nastavlja, povećava, mijenja.

Ovo je najzahtjevnija zidna slika ako se izrađuje na tradicionalan način kao slikarija na zidu (nekad je to uglavnom bila fresco tehnika, a danas se umjetnici većinom služe standardnim akrilnim bojama), zahtjeva veliko umjeće kako bi efekt bio potpun. Ali, želite li svijet fantazije u svoj svojoj punini, ovo je tehnika za vas.

Graffiti stil

Odnedavno grafiti zauzimaju sve značajnije mjesto u dekoriranju zidova interijera, pri tom ne misleći samo na sobe tinejdžera. Mnogi graffiti umjetnici ne samo da su angažirani od institiucija i tvrtki da oslikaju interijere, već su pronašli put i do privatnih stanova gdje također rade jednako sjajno.

Prenošenje ulične umjetnosti u interijer događa se ustvari od samog početka stvaranja graffiti stila, no u zadnjem desetljeću takav urbani pejzaž je u najširem smislu priznat i njegova estestka komponenta je postala opće prihvaćena. Motivi mogu biti od klasičnih grafiti natpisa pa sve do vrlo stripovskih prikaza, pa ako ste zaljubljenik tog nadasve eksplozivnog i posebnog stila, priuštite si ga u najvećoj mjeri!

Murali od keramičkih pločica

Potječu iz Porutgala i Španjolske koje su izvor pronašle u Maroku. Slike su složene od keramičkih pločica tako da tvore jedinstvenu vizualnu cjelinu slikarstva na porculanu. Daju poseban, mediteranski izgled prostoru, osvježavajući, akvarelni u rafiniranim bojama porculana. Predivno izgledaju u kupaonicama i stvaraju jedinstven ugođaj.

Foto tapete

Nakon ’70-tih došle su na loš glas, no današnje foto tapete, odnosno printovi fotografija velikog uzorka, pružaju sasvim drugačiji estetski doživljaj. Doslovno se može sve što se poželi izvesti kao unikatna foto tapeta, bilo da je print na nekom od klasičnih papira za tapete (pa se onda i poput klasičnih tapeta lijepi na zid) ili se željena slika otisne na samoljepljivom papiru. Mnoge tvrtke nude čitav spektar foto tapeta, uzoraka, boja i dimenzija, ali možete si i sami osmisliti izgled vašeg zida, donijeti vašu fotografiju, crtež ili sliku, naručiti njen otisak i imate vlastitu, potpuno unikatnu kreaciju, mural od kojeg zastaje dah!

Stickersi

Stickersi su ustvari zidne naljepnice. Samoljepljivi su, bez pozadine, što znači da na zid stavljamo unaprijed izrezane oblike. Kao što se lako stavljaju na zid jednako se lako s njega i skidaju i premještaju na drugo mjesto. Nove tehnologije omogućile su i razvoj novih ljepila što je pogodovalo nevjerojatnom uzletu ovakvog načina ukrašavanja zidova.

Dakle, ako ste od onih koji ne vole trajna riješenja jer volite stalno mijenjati vaš prostor, onda su stickersi idealni za vas. Jednostavni, zabavni, jeftini! I njih možete dizajnirati sami ili će vam dizajneri u specijaliziranim tvrtkama ponuditi neka od njihovih rješenja. Uživajte!

Savjet:

Namjeravate li aplicirati mural u vašem prostoru, bez obzira o kojoj se prostoriji radi morate biti svjesni da jedan tako velik, dominantan i upečatljiv element može uspješno egzistirati samo uz minmalistički namještaj: pazite da oblici namještaja budu jednostavni, da su boje namještaja sa bojom murala usklađene, i da u prostoriji s muralom nema “viškova”, odnosno nepotrebnih detalja. U suprotnom imat ćete kaos velikih razmjera i mural će vam postati propala investicija.