dekoracije

U potrazi za ljepotom potražite originalnost i ukrasite dom na vrlo osoben način.
U Dekoracijama Hausmajstorica vas vodi u avanturu estetike koja ne obogaćuje samo izgled onoga što se ukrašava već dodaje i novu dimenziju kvalitete.

U rustikalnom stilu

Termin rustikalno u sebi sadrži sve autentično za neki kraj: tako će se rustiklani stil razlikovati od regije do regije, odnosno kontinentalna rustika nije istovjetna mediteranskoj, npr. No, zajednički nazivnik svim rustikalnim stilovima jest drvo: grubo, neobrađeno ili poluobrađeno, ostavljeno u svojim prirodnim bojama, vidljivim godovima i svim malim nesavršenostima koje ga čine savršenim, i naravno, autentično za kraj u kojem se kuća, koja je u rustiklanom stilu, nalazi. Dakle, uređenje doma u rustiklanom stilu Hausmajstorica ponajprije savjetuje za kuće u prirodi, na selu, ladanjske kuće i vikendice, kamene i drvene kuće. Želite li rustiklane elemente u stanu, dakle u gradu, obratite pažnu na Industrijski stil jer on će ostavljati dojam starinske autentičnosti. Evo nekih osnovnih pravila za uređenje u rustiklanom stilu:

  • Koristite materijale koji odražavaju okoliš u kojem se kuća nalazi (npr. ako je oko vas hrastova šuma neka drveni elementi u vašoj kući budu pretežno od hrastova drveta ili se barem kvalitetno doimaju kao da su od hrasta)
  • Paleta koju ćete koristiti neka također bude odraz okoliša: u brezovoj šumi neka temelj bude svijetlo zelena i bijela, na mediteranu maslinasto zelena, plava i bijela, u crnogoričnoj šumi to su tamnozelena i duboko smeđa, itd.
  • No, s paletom koja se kreće od tople bijele preko bež do svih nijansi smeđe nećete pogriješiti ako ju koristite kao bazičnu paletu kojoj zatim možete dodavati sve cvijetne boje kao akcente, ili zagasite crvene, sve nijanse zelene, tirkiznu i ultramarin plavu.

Rustikalni stil ponajprije obilježava masivni namještaj: riječ je o namještaju od drveta koji može biti kombiniran s metalnim odnosno kovanim elementima, a u detaljima mogu se otkrivati i fino izrađeni ornamenti, intarzije, ukrasni detalji, ručkice, nožice i sl. Neka vam sav drveni namještaj bude u mat premazima, nikako nemojte koristiti sjajne prozirne lakove jer će oni poništiti topao osjećaj drveta pod rukom i dobit ćete kičasti, a ne autentični štih. Koristite li boje na namještaju, također neka budu mat, i uredite ih shabby chic stilu, no možete se odvažiti na puno grublju završnu obradu. Obavezno koristite prirodne tekstilne materijale koji, ako imaju ukrase po sebi ili ih namjeravate sami izvesti/izraditi, neka se oslanjaju na ornamentiku kraja u kojem je vaša kuća (ne morate biti doslovni, uostalom Hausmajstorica vam uvijek savjetuje da razvijete svoju kreativnost).


Ukratko, da biste svoju kuću opremili u rustikalnom “štihu” trebate: drvene stolove i stolice ili klupe, otvorene drvene grede i drvene podove, na mediteranu kamene podove i barem jedan zid u unutrašnjosti kuće koji će ostati neožbukan, dakle posve vidljiv kamen; grublji pamuk, lan ili jutu za tapeciranje i/ili zavjese, odlično bi bilo da nabavite starinski kredenc, emajl posuđe (makar samo kao ukrasno), velike drvene škrinje, komode, dvokrilne drvene ormare, slavine od mjedi, otvoreni kamin.

Po mogućnosti nabavite prave stare stvari, a ako dajete izraditi novi navještaj u rustiklanom stilu pazite da završna obrada ne bude “presavršena”, tj. neka bude itekako shabby. No možete se odlučiti i za kombinaciju stilova: uz rustikalno odlično će ići mnimalistički stil, npr: u kamenoj kući, u konobi koju ste ostavili posve neožbukanu, stavite vrlo modernu kuhinji od sjajnog mediapana i dobit ćete vrlo zanimljiv kontrast sa grubim kamenim zidovima.
Uživajte u inspiraciji!