dekoracije

U potrazi za ljepotom potražite originalnost i ukrasite dom na vrlo osoben način.
U Dekoracijama Hausmajstorica vas vodi u avanturu estetike koja ne obogaćuje samo izgled onoga što se ukrašava već dodaje i novu dimenziju kvalitete.

Zavjese – kako izabrati?

Vrste zavjesa, tkanina, karniša, načini šivanja, postavljanja, i konačni dojam

Kako bi vaš stan dobio onaj konačan izgled kojem težite, nužan je dobar odabir tkanine kojom ćete istaknuti vaše prozore. Zavjese unose mekoću u dom, raspršuju svijetlo, štite od sunca i znatiželjnih pogleda, ali prvenstveno određuju ugođaj i atmosferu doma, čine ga elegantnijim i intimnijim mjestom. Pomno odabrana tkanina u potpunosti može izmjeniti izgled bilo koje prostorije čak i ako u njoj ništa drugo ne promijenite. Zato dobro promislite jer danas zavjese ne znače da će vam stan dobiti suviše feminiziran izgled, ili vas podsjetiti na bakinu kućicu, jer načini šivanja su se promjenili, novi trendovi su donijeli i nove tkanine i zato ako postoji dizajnerski “šlag na kraju” onda su to svakako zavjese.

Zavjese - kako izabrati?

Odkud početi?

Bitno je, prije nego što krenete u kupovinu zavjesa, jasno odlučiti što želite, kakvu dekoraciju imate na umu za vaš prozor. Pritom trebate obratiti pažnju i na funkciju koju će tkanine na vašem prozoru ispunjavati: da li je to samo estetska funkcija, ili želite privatnost koju pruža gušća tkanina, a koja još uvijek propušta dovoljno svijetla, ili želite zastore koji će vam usred dana omogućiti potpuno zatamnjivanje sobe.
Nakon toga trebate razmisliti kakav oblik zavjese bi bio prikladan za vaš prozor – pritom u obzir morate uzeti slijedeće parametre:

 • ako vam je prozor slobodan, u smislu da ispod njega ne stoji nikakav namještaj (npr.stol ili komoda), bez obzira da li se radi o prozoru standardne visine od 1 metar od poda ili se radi o prozorskim vratima, zavjesa može biti pune visine stana, dakle do poda;
 • razmislite da li će vam se zavjesa sastojati od jednog komada ili dva i više komada, dakle procjenite što vam je praktičnije (ako je npr. prozor širine čitave prostorije poput staklene stijene, zavjesa u jednom komadu biti će prevelika i time nespretna za peglanje, postavljanje, itd.);
 • ako na podprozornom zidu imate grijaće tijelo koje ima vidljivu žarnu nit (poput nekih peći na struju) ili plinsku grijalicu s vidljivim plamenicima ili bilo koju vrstu grijalice s direktnim priključkom na struju ili koja se intenzivno zagrijava, budite oprezni pri izboru zavjese i njezine dužine kako ne biste riskirali požar (obavezno se informirajte kod proizvođača vašeg grijaćeg tijela);
 • i na kraju razmislite kakvu karnišu želite, tj. kakva je prikladna za vaš prozor jer kaniša će uvelike odrediti način šivanja potencijalne zavjese
Zavjese

Vrste karniša

Karniše osim svoje funkcije neophodne za ovjes zavjesa, mogu biti izrazito dekorativne, upečatljive i uočljive kao element koji stilski zaokružuje interijer, ali karniša može biti i vrlo decentna, nenametljiva, gotovo nevidljiva. Osnovna podjela karniša jest po sistemu njihova pričvršćivanja na stropne i na zidne karniše. Također ih djelimo na jednostruke i dvostruke (na dvostrukima vješamo dva niza tkanina, zavjesu i zastor), a mogu biti metalne, drvene ili plastične.

Vrste karniša

Stropne vodilice

Stropne vodilice

Karniše koje se pričvršćuju na strop uglavnom su plastične ili aluminijske i to su ustvari vodilice u koje se umeću kukice na koje se vješaju zavjese. Prikladne su za prozorske stijene kada prozor zauzima čitavu širinu zida, pa je zidnu karnišu nemoguće pričvrstiti.

Klizne vodilice

Klizne vodilice

Mogu biti jednokanalne, dvokanalne ili trokanalne. Po njima zavjesa klizi pomoću kukica koje se u nju umeću, a na koje je zavjesa ovješena ako se želi klasičan, nabran izgled tkanine. No, pomoću klizne vodilice može se izvesti i panel izgled zavjesa i u tom slučaju u vodilicu se umeću klizači na koje se tkanina pričvršćuje. Vodilice mogu biti i na elektro-pogon te se njima  može upravljati pomoću prekidača ili daljinskog upravljača. Preporučaju se za panel zavjese i za sve podizne zavjese.

Zidne karniše

Zidne karniše

Mogu biti od pvc-a, drveta, metala. Pričvršćuju se na zid pomoću držača na kojeg, ili kroz koji, se umeće cijev koja ima funkciju vodilice. Zavjese se najčešće na njih vješaju pomoću ringova nanizanih na vodilicu koji nose zavjesu na kukici ili kvačici. Držači mogu imati utore za jednu, dvije ili tri vodilice. Ove karniše montiraju se kad postoji dovoljna količina zidne plohe s lijeve i desne strane prozora za njihovo pričvrščivanje, tj. kada je prozor otvor u zidu. Ove karniše često imaju zanimljive i vrlo dekorativne završetke koji se montiraju na cijevi vodilice, te one pružaju onaj završni, estetski izgled čitave kompozicije.

Izbor tkanine

Tkanine za zavjese, naravno, mogu biti od umjetnih i prirodnih materijala. I zato prije nego li se odlučite trebate znati da one od prirodnih materijala je nešto teže održavati jer ih je uglavnom nužno peglati, ili postoje neka ograničenja pri pranju, no služe li vam zavjese kao zaštita od sunca onda će one biti mnogo efikasnije jer će uvelike spriječiti i prodor topline u prostoriju.

Zavjese od umjetnih materijala daleko su zahvalnije za održavanje, značajno su jeftinije, ali su uglavnom i vrlo zapaljive, stoga im ne prilazite sa npr. svijećom.

Odabir tkanine uvelike će odrediti i ugođaj koji namjeravate stvoriti, ali moguće utjecati i na način šivanja zavjesa: želite li gust i debeo dekor za zastor morat ćete izbjeći pretjerano nabiranje tkanine jer ga ona jednostavno ne može podnijeti. A vrlo tanke i prozirne tkanine upravo zahtjevaju bogato nabiranje kako bi izgledale raskošno i elegantno, stoga imajte na umu cijenu takove tkanine jer ćete možda trebati 3 ili 4 puta više tkanine od same širine prozora.

Tekstura = prva nota ugođaja

Želite li stilski, ili izrazito elegantan ugođaj s pomalo starinskom notom, ili vrlo formalan ugođaj, savjetujemo da se odlučite za dva sloja zavjesa od kojih će gornji biti gust dekor od baršuna, brokata, ili podstavljenog satena. Za moderan i/ili minimalistički ugođaj odaberite poluprozirnu jednostavnu i čistu tkaninu poput pamuka i lana. Za romantičan ugođaj najbolje će biti prozračne i razigrane tkanine poput organdija i svile. Za sve ove tkanine postoje jeftinije varijante od umjetnih materijala koje izgledom i teksturom u potpunosti mogu odgovarati gore navedenima (no, ne i u kvaliteti, naravno), pa se odličan ugođaj može postići i sličnim imitacijama što nikako ne mora značiti da će estetski ugođaj biti narušen.

Izbor boje

Prilikom odabira boje tkanine nameće se izbor: želite li da se zavjesa stopi s ostatkom interijera, i odabranih boja u tom interijeru, ili želite upravo suprotno – da iskoči, da bude vrlo naglašena i dojmljiva. Za stapanje s ostatkom interijera izaberite boju zavjese koja će odgovarati boji zida, tj. nek bude u istom tonu, ili 2 do 3 nijanse tamnija.

Također će se dobro uklapati većina boja iz neutralnog spektra, naročito zavjese bež tonova. Dobar dojam harmoničnosti postići ćete i usklađivanjem boja svih tkanina u prostoriji, a naročito između zavjesa i tepiha. No, želite li intenzivnu boju zavjesa, a pritom se odlučujete za prozirnu tkaninu, trebate znati da će vam takva zavjesa propuštanjem vanjske svjetlosti bojati čitavu sobu bojom od kakve je ona. Ali, ako vam u sobu ulazi direktna sunčeva svjetlost, plave zavjese postati će zelenkaste, roze zavjese dobiti će neodređenu boju breskve, a postoji i opasnost da uslijed utjecaja sunca neravnomjerno izblijede.

Birate li gušće zavjese u intenzivnim bojama, naročito se to odnosi na dekore koji su ionako razgrnuti tokom dana, ili služe upravo da blokiraju sunce, tada nema ovih opasnosti.stapanje s interijerom kontrastno isticanje spram interijera

Uzorci i mustre

Zavjese-uzorci i mustre

Zlatno pravilo: imate li u sobi namještaj koji na sebi ima mnoštvo detalja, ili naglašenu teksturu, ili imate tepih sa izraženim motivom ili je tradicionalno ornamentiran, ili ako vam je soba puna detalja i/ili boja, izaberite decentnu zavjesu bez uzoraka, vidljive mustre ili printa, zavjesu jednostavne i neutralne boje, bez detalja. I obrnuto: imate li neutralan namještaj, ili bez teksture, ili jednobojan, ili neutralan tepih, ili osjećate da vam u sobi nedostaje snažan poticaj, slobodno odaberite zavjesu snažnog uzorka, ili velikog printa, ili naglašene teksture.

Vrste zavjesa / načini šivanja

Klasične zavjese

Ovo je naziv za sve zavjese nabrane na različite vrste traka koje se zašivaju na “glavu zavjese”. Postoje različiti načini nabiranja i/ili šivanja faldi kako bi zavjesa imala što bogatiji i finiji pad prema dolje. Sama traka oblikovat će “glavu zavjese” i uvjetovati način nabiranja tkanine.

Traka može biti uska (2,5cm) ili široka (5-10cm) i može biti nevidljiva ako se zavjesa stavlja na vodilicu s maskom ili se ju se prekriva s tkaninom koja se tada ponaša poput maske. Koristi li se klasična zavjesa u kombinaciji s zidnom karnišom, “glava zavjese” biti će vidljiva pa bi bilo zgodno koristiti neku od traka sa efektima npr. dvostrukog ili trostrukog slova V, ili efektima tzv. žabica ili stupića.

Zavjesa s tregerima

Zavjese s tregerima

Prikladna je i za klasično uređene prostore, baš kao i za moderne interijere. Zavjesa s tregerima postavlja se isključivo na vodilicu u obliku cijevi, tj. na klasičnu zidnu karnišu. Zavjesa može i ne mora imati nabore, može biti postavljena poput panelne zavjese, ali i ispod tregera može imati traku koja će ju nabirati ili ušivene falde. Sami tregeri mogu biti pričvršćeni kao integralni dio zavjese, dakle fiksno, ili se mogu pričvrščivati čičkom, kopčati gumbima ili vezati uzicom.

Zavjesa s prošupljenim ringovima

Zavjesa s prošupljenim ringovima

Ostavlja vrlo suvremen dojam i odličnu posmičnost zavjese. Postavlja se isključivo na cijev zidne karniše, tj. cijev vodilice provlači se kroz ringove. Prikladna je i za tanke i za dekor zavjese, a teški i gusti dekori najbolje izgledaju s ringovima. Omogućuju vrlo lijep pad zavjese posebno ako ona posve “sjedi” na podu.

Dekor zastor i podstavljen zastor

Dekor zastor i podstavljen zastor

Dekor zastor naziv je za težu i gušću tkaninu od standardnih tkanina za zavjese i osim što služi za zatamnjivanje prostora može biti i čisto dekorativan ako se želi stilski ili klasičan ugođaj doma. Može biti postavljen samostalno, no češće ga se kombinira s još jednim slojem laganih zavjesa. Ako je dekor zastor podstavljen tada se njegova funkcija blokiranja svjetla, ali i toplinske i zvučne izolacije, značajno pospješuje. Zastori se podstavljaju pamučnim tkaninama, najčešće pamučnim satenom, a ponekad se stavlja i međusloj od vatelina.

Panel zavjesa

Panel zavjesa

Vrlo su popularne, daju moderan i minimalistički dojam, i troše najmanju količinu tkanine. Lako se montiraju i imaju dobru posmičnost. Pričvršćuju se na klizače koji se zatim umeću u stropnu vodilicu, te lako klize lijevo-desno. Preporučljivo je da vodilica bude višekanalna kako bi se više panel zavjesa moglo nesmetano po njoj kretati.

Paket zavjese

Paket zavjese

One su odlično riješenje za manje prozore ili za prozore koji oko sebe imaju suviše namještaja da bi mogli imati veliku raskošnu zavjesu (npr. kuhinjski prozor). No, želite li postići decentnu eleganciju bez suvišnih nabora, paket zavjese biti će odlično rješenje. Paket zavjese su podizne zavjese, te troše minimalnu količinu tkanine, a pri podizanju stvaraju dojam horizontalnih faldi. Podizna zavjesa ako se kombinira sa dekor zastorom stvara zanimljivu kombinaciju u susretu klasičnog i modernog.

Rimski zastor

Rimski zastor

Trenutno najpopularniji način šivanja zavjesa upravo je rimski zastor. To je podizni panel, koji podiže zavjesu istovremeno po lijevom i desnom boku, i može biti od transparentnih baš kao i od dekor tkanina. Prepoznatljiv je po horizontalnoj podjeli plohe na polja umetanjem drvenih ili metalnih štapova u ušivene šliceve. Te letvice uvjetuju dinamiku podizanja zavjese koja se onda prema gore slaže poput jedara.

Feston zastor

Feston zastor

Danas više nije toliko tražen, ali u prošlosti upravo je feston zastor bio omiljen u evropskom visokom društvu. Njegova vodilica mu omogućava da bude i posmični i podizni. Potrošnja tkanine ovdje je maksimalna, dakle 3 puta više tkanine i po širini i po visini. Efekt koji ostavlja je raskošan, izuzetno valovito nabran zastor i horizontalno i vertikalno.

Feston zastor

Načina šivanja zavjesa ima još nebrojeno, no ovdje smo za vas izdvojili najčešće i najpoznatije kako biste dobili što bolji uvid i mogli lakše dokučiti što vam je najpraktičnije i najprihvatljivije kod dekoracije prozora.

Savjeti:

 •   zavjese čine završnu notu u dizajniranju interijera te prostoru daju zaokružen, završen dojam – stoga savjetujemo da ih birate na kraju uređenja stana kako bi bile u potpunosti usklađene s prostorijom
 •  pametno je kombinirati tepih i zavjese zajedno jer tako će prostorija biti maksimalno u ravnoteži
 •  sadrži li vam soba geometrijske uzorke u npr. tepihu, ukrasnim jastucima ili tapetama, izbjegavajte zavjese floralnih uzoraka, i obratno
 •  pazite da zavjesom ne smanjite prozor nego da ga vizualno povećate; iznimka je prozorska stjena koja dozvoljava igru s više različitih zavjesa
 •  uvijek imajte na umu koliku količinu svijetla želite da vaša zavjesa propušta – i s obzirom na tu odluku birajte vrstu tkanine
 •  s obzirom na stupanj težine održavanja zavjesa, dakle s obzirom na vrstu materijala, ali i način šivanja, razmislite koliko vam je određena zavjesa praktična
 •  bitno je znati kako će vam odabrana zavjesa izgledati pri dnevnoj, a kako pri umjetnoj rasvjeti: obavezno to provjerite još u trgovini prije kupnje
 •  prije kupnje karniše obavezno provjerite kakav vam je zid ili strop na koji ju namjeravate pričvrstiti: npr. u starim stanovima u kojima su stropovi i podovi drveni s trskom između, možda ipak ne bismo savjetovali stropne vodilice
 •  dužina zidne karniše po mogućnosti nek bude oko 20cm duža od širine prozora kako bi se postigla efikasna toplinska i svijetlosna zaštita, ali i bolji estetski efekt
 •  želite li zavjese do poda onda im dužina ne smije biti viša od 1,5cm od poda jer će u suprotnom izgledati neuredno
 •  specijalizirane trgovine zavjesama rado će vam sašiti sve vrste zavjesa stoga je bitno da uzmete točne mjere vašeg prozora, karniše, izmjerite na koju visinu ćete postavljati karnišu jer će ona odrediti dužinu tkanine naročito ako želite da bude do poda, i tada će vam prodavač znati odrediti koja veličina zavjese je idealna za vaš prozor

Zavjese