radionica

Od čega, sa čime i na koji način ćete uraditi i urediti sami, naučite u majstorskoj radionici.
U Radionici Hausmajstorice naučit ćete kako izraditi, kako obnoviti, kako urediti, kako promijeniti, kako upotrijebiti, kako biti sama svoja majstorica.

Gletanje zidova


Postupak ravnanja zido
va

Gletanje ili izravnavanje zidova neophodno je ako je površina nedovoljno ravna i/ili raspucana i kao takva je neprimjerena za bojanje ili neke druge dekorativne zidne tehnike ili postavljanje pločica. Gletanje se izvodi kod oštećenja i neravnina od 3 do 30 milimetara, a kod većih udubljenja i za pokrivanje instalacijskih kanala zid se žbuka i gipsa.

Nakon što ste zid očistili od prljavštine i eventualno plijesni, i pokrpali pukotine, trebate odabrati glet masu s obzirom na tip površine koju namjeravate izravnati kao i o debljini potrebnog nanosa da se površina izgladi.

Izbor glet mase

Osnovna podjela glet masa jest na gipsane i cementno vapnene, a njihov izbor ovisiti će o vrsti površine koju obrađujete: goli betonski zid, klasično ožbukani zid, gips-vapnena žbuka na zidu ili cementno-vapnena-strojna žbuka.

Kod zidova s izraženijim neravninama i većim udubljenjima kakve nalazimo na npr. golim betonskim zidovima, preporuča se da se koriste materijali kojima je dopuštena veća debljina nanosa nego kod klasičnih glet masa – čak do 2 centimetra.

Dakle, ako recimo trebate gletati betonski zid na balkonu ili terasi, za prvo gletanje (tj. prvi sloj glet mase) upotrijebite cementno-vapnenu glet masu, a za drugo gletanje (drugi ili gornji sloj) upotrijebite finiju gipsanu glet masu. Kod ovakove kombinacije dviju vrsta glet masa imajte na umu da je vrijeme njihova sušenja različito:
gipsane mase ne trebaju se sušiti više od 2-3 dana, dok se cementne znaju ostavljati i po 20 dana da se suše jer postoji opasnost da cement “popije” pigmente boje ako nije do kraja osušen. No, ako nema potrebe za različitim kombinacijama glet masa, ipak imajte na umu da smjesa za prvo gletanje uvijek treba biti značajno gušća.

Predpremaz

Nakon što je zid dobro očišćen i saniran, na njega treba nanijeti podlogu. Mada mnogi preskaču taj korak prije gletanja, Hausmajstorica bi ipak savjetovala da zid premažete s nekom od podloga tj. predpremaza ili impregnacija jer ćete tako značajno poboljšati vezu između neujednačene kvalitete površine nastale zbog popravljanja pukotina, a služi i učvršćivanju stare žbuke. Kod starijih zidnih površina predpremaz je obavezan jer zbog mnoštva premaza nastalih kroz dugi niz godina, prijanjanje novog sloja je nepouzdano.

Razlikujemo trasparentne predpremaze na osnovi otapala i na vodenoj osnovi, i pigmentirane predpremaze također na vodenoj bazi i na bazi otapala. Izbor između impregnacije na osnovi otapala i vodene impregnacije u velikoj mjeri ovisi o kakvoći podloge, a opće je pravilo da impregnaciju na osnovi otapala koristimo za podloge s izrazitim upijanjem, kredane i vrlo glatke podloge, ali iz ekoloških i zdravstvenih razloga, zbog otapala u toj impregnaciji, njihovu primjenu izbjegavamo za unutarnje zidne površine. Postoje i tzv. dubinske impregnacije na osnovi otapala koje se koriste kod izrazito zahtjevne, jako kredane i slabo porozne površine kao što je npr. beton.

Proizvođači zaista nude široku paletu predpremaza i impregnacija, te prije nego što se za neki odlučite proučite ga, razmislite da li je to ono što vama treba i savjetujte se sprodavačem.

Predpremaz se nanosi četkom i pritom se pazi da ne ostane nepremazanih dijelova zida. Uglavnom se razrjeđuju s vodom u određenom omjeru, ali svakako se držite uputa proizvođača jer svaki proizvod ima svoje zakonitosti.

Predpremazi ili impregnacije je pametno koristiti i ako namjeravate samo oličiti zid, a zaključite da vam podloga nije najkvalitetnija. I u tom slučaju važno je napomenuti da će vam predpremaz uštedjeti dosta boje jer će podlogu učiniti manje upijajućom, a samim time i ponešto novca.

Alat potreban za gletanje

  • gladilica od nehrđajućeg čelika – gleter
  • ličilačka lopatica/špahtla (većih dimenzija)
  • veća plastična posuda/kanta
  • bušilica s mikserom
  • držač brusnog papira
  • četka
  • plastična mrežica za armiranje (po potrebi)

Materijal potreban za gletanje

  • glet masa
  • brusni papir granulacija >200
  • predpremaz ili impregnacija za podlogu

Gletanje

Priprema glet mase

Za prvi sloj glet masa treba biti nešto gušća. Smjesu ćete umiješati tako da glet masu, koja je u prahu, postepeno dodajete u već pripremljenu posudu s vodom istovremeno miješajući, najbolje s mikserom za miješanje boja ili s bušilicom koja ima nastavak za miksanje. Pazite da u smjesi ne ostanu nerastopljene grudice. Ovisno o dubini neravnina na zidu odredit ćemo i gustoću glet mase: veće neravnine traže deblji sloj gleta pa sukladno tome i masa treba biti gušća. U svakom slučaju masa treba biti toliko gusta da ostaje na gleteru tj. slična smjesi vrlo mekog tijesta. U smjesu slobodno dodajte i malo predpremaza kako bi bila elastičnija i bolje prijanjala uz zid.
Nakon što je smjesa dobro izmješana i posve homogena, ostavlja se da odstoji 15-20 minuta kako bi se svi aditivi u njoj aktivirali. Zatim ju je potrebno ponovno promiješati i može se početi sa gletanjem.

Rabiciranje (armiranje) žbuke

Kada je riječ o staroj žbuci koja je ispucala, ali još uvijek nije u tako lošem stanju da bi ju se moralo posve skidati, tada je u postupku prvog gletanja potrebno njezino rabiciranje tj.  armiranje pomoću plastične mrežice i građevinskog ljepila. Stara žbuka se armiranjem može dobro sanirati, a armiranje je posebno poželjno na stropovima od trstike i daski kakvi su u starim stanovima. Armiranje žbuke također je potrebno na svim problematičnim mjestima na kojima bi upravo naneseni glet mogao u budućnosti ispucati (prijelazna područja između različitih zidova u stanu kao što je npr. spoj između zida od cigle i armirano betonskog zida). Za armiranje žbuke obavezno koristite za to specijalno proizvedenu plastičnu mrežicu jer samo je ona otporna naalkalije koje su sastavni dio građevinskog ljepila.
Na mjesto koje trebate rabicirati nanesite sasvim malo gleta i zatim na njega stavite plastičnu mrežicu koja će se tada “zalijepiti”. Sa prstima ju lagano utisnite u glet ispod nje i nakon što ste se uvjerili da mrežica “dobro stoji” prekrijte ju sa debljim nanosom gleta. Žbuka se rabicira tokom prvog gletanja (tj. nanošenjem prvog sloja gleta – opisano u tekstu dolje).

Postupak gletanja

Prvo gletanje

Ličilačkom lopaticom (špahtlom) zagrabite glet iz posude i stavite ga na gleter. Glet nanosite na zid odozdo prema gore: gleter širom stranom postavite ukoso od zida (pod nagibom od 20-30%) pri samom dnu zida, i pokretom odozdo prema gore, okomito, navucite glet na zid. Pazite da vam raspodjela gleta po zidu bude maksimalno ravnomjerna. Od pritiska gletera na zid ovisit će debljina sloja gleta (recimo neravan zid traži deblji sloj, dakle manji pritisak). Neka vam širinu nanosa odredi širina gletera. Nakon što ste razvukli nekoliko traka gleta, i to jednu do druge, pričekajte koji trenutak da zid upije vodu iz glet mase.

Zatim slijedi ravnanje: s očišćenim gleterom vučemo poteze s desna na lijevo preko nanešenog gleta, dakle gleter držimo koso spram okomito navučenih traka, i tako “peglajući” zid otklanjamo višak gleta i izravnavamo. Nakon svakog takvog poteza s gletera špahtlom skinite sav glet koji ste ravnanjem pokupili (jer da bi ravnanje bilo uspješno gleter mora biti čist!). Stjenke posude/kante u kojoj se nalazi glet masa također stalno stružite i tako ih držite čistima kako vam sasušeni materijal ne bi padao u svježi glet.

Pri nanošenju prvog sloja gotovo sigurno će vam se pojaviti “crte” na mjestima gdje je pritisak bio slabiji tj. gdje vam nedostaje gleta, ali to vas ne treba brinuti jer će se to s nanošenjem drugog gleta izravnati.

Brušenje/šmirglanje

Nakon što ste nanjeli prvi sloj, ostavite ga barem 12 sati da se suši. Suhi glet je zatim potrebno izbrusiti brusnim papirom (stavite ga u držač za brusni papir kakav je na slici). Zid se brusi kružnim pokretima, nikako gore/dolje ili lijevo/desno jer tako ukopavate zid i pravite još veće neravnine. Poželjno je da si tokom brušenja osigurate dobru rasvjetu, naročito bočno osvjetljenje kako biste dobro uočili sve izbočine koje trebate izbrusiti. Udubljenja nemojte dirati jer ona će se popuniti s drugim slojem gleta.

Kad završite brušenje, zid trebate temeljito očistiti od prašine čistom četkom i blago navlaženom krpom. Po završetku ovog prvog dijela posla poželjno bi bilo još jednom zid premazati s predpremazom kako bi se definitivno pokupila sva prašina sa zida i stvorila kvalitena podloga za drugi sloj gleta.

Drugo gletanje

Glet masa koju ćete umiješati za drugi sloj gleta treba biti značajno rijeđa, gustoće otprilike poput vrhnja (postupak pripreme je isti kao i za prvo gletanje). I postupak drugog gletanja je identičan prvom samo što sad glet masu nanosite u vrlo tankom sloju, 2-3 milimetra. Drugo gletanje služi za popunjavanje sitnih rupica, crta i udubljenja nastalih tokom prvog gletanja, i zato gleter trebate pritiskati nešto čvršće uza zid kako bi naneseni sloj bio što tanji.

Zatim zid ponovno ostavite da se osuši (12 sati) i prebrusite ga (ovaj put s nešto finijim brusnim papirom), očistite ga i po mogućnosti još jednom ga premažite predpremazom. Pregledajte zid i ako niste zadovoljni postupak ponovite još jedanput, ali s još rijeđim gletom. Ako ste zadovoljni rezultatom i vaš zid je potpuno ravan ostaje vam samo da ga oličite, obojite u željenu boju.