radionica

Od čega, sa čime i na koji način ćete uraditi i urediti sami, naučite u majstorskoj radionici.
U Radionici Hausmajstorice naučit ćete kako izraditi, kako obnoviti, kako urediti, kako promijeniti, kako upotrijebiti, kako biti sama svoja majstorica.

Kako postaviti slike na zid

Osnovne tehnike za stvaranje kućne galerije i grupnih kompozicija slika

Slike, fotografije i razne uspomene koje ste već davno uokvirili još uvijek su skrivene na vrhu ili iza ormara, u raznim kutevima stana licem okrenute zidu, okrenute od vaših očiju, a sve zato jer ne znate kako ih složiti na zid, kako napraviti skladnu kompoziciju kako biste uživali u njihovoj ljepoti.

Hausmajstorica vam donosi nekoliko jednostavnih tehnika kojima ćete lako i bez muke složiti kompziciju slika koja će izgledati besprijekorno.

Ovjesi i kukice na okvirima

Ovjese na drvene okvire vaših slika, bilo da se radi o stražnjem dijelu okvira na kojeg je pričvršćeno ulje na platnu ili okvira sa staklom za fotografiju ili grafiku, možete stavljati na tri osnovna načina: jedan ovjes na sredini gornje letvice okvira, dva ovjesa u gornjim kutevima i sistem dva ovjesa na okomitoj sredini bočnih letvica okvira između kojih je nategnuta žica ili čvrsti konac (na slici). Hausmajstorica savjetuje upravo taj sistem dva ovjesa jer dozvoljava slici da bude nagnuta pod blagim kutem što smanjuje taloženje prašine i refleksiju svjetla, a i najbolje skriva čavlić na koji je obješena.

Postupak postavljanja jedne slike na zid

Prije početka postavljanja osigurajte si neophodan alat: rolni metar (ili laserski metar), čekić i čavliće (ili bušilicu i čavliće s tiplama imate li betonski zid), libelu i običnu olovku. Taj jednostavan postupak donosimo u slijedećih 7 slika:

Složite galeriju

Galeriju slika najlakše ćete složiti ako napravite grupnu kompoziciju (sve o grupnim kompozicijama u članku Galerija slika u vašem domu). Nakon što ste se odlučili kakvu kompoziciju slika želite i nakon što ste odredili zid na koji ćete ju staviti, da biste ju postavili na zid možete se odlučiti za slijedeće postupke rada po predlošcima (šprancama):

Izrada papirnatih predložaka u veličini slika

 1. Na podu složite kompoziciju slika točno onakvu kakvu želite da bude na zidu. Preslagujte kompoziciju sve dok rasporedom ne budete posve zadovoljni i pritom pazite na razmake među slikama.
 2. Po vanjskom obodu kompozicije izmjerite njezinu širinu i visinu (na podu je to dužina), i odredite joj točno mjesto na zidu počevši od npr. gornjeg lijevog ugla. Možete napraviti i obrnuto: prvo izmjerite površinu zidu koju želite da vaša galerija zauzme, označite vanjske rubove na podu s npr. samoljepljivom trakom, i slažite galeriju unutar tih gabarita. No, slažete li asimetričan raspored odredite samo vanjske točke preko kojih se ne smijete proširiti.
 3. Označite svaku sliku u kompoziciji ili rednim brojem ili nekim, proizvoljnim imenom, napišite taj broj (ili ime) na samoljepljivu traku i pričvrstite na sliku.
 4. Uzmite listove papira koji trebaju biti veći od slika (papiri mogu biti bilo kakvi – od običnih bijelih A4 za slike manjih dimenzija, a za one većih poslužite se novinskim papirom ili papirom za pakiranje jer posve je proizvoljno koji ćete koristi), za svaku sliku jedan list papira, i od njih napravite predloške na slijedeći način: podvucite papir ispod slike i olovkom iscrtajte vanjski rub slike. Sada slobodno maknite sliku, papirnati predložak označite istim brojem kao i sliku, izrežite papir na veličinu slike. Sliku okrenite na poleđinu i izmjerite točno mjesto ovjesa te ga označite na papiru jer će to biti mjesto za čavlić na zidu. Papir vratite na mjesto u kompoziciji, sliku sklonite. Kada to napravite sa svim slikma na podu će ostati samo papirni predlošci i tada još jednom obratite pažnju na razmake među njima kako vam se ne bi poremetio ritam.
 5. Prenesite papirne predloške na zid: odredite početnu točku od koje ćete krenuti (npr. gornji lijevi kut slike koju ste odredili za gornji lijevi kut na zidu) i samoljepljivim trakama (najbolje papirnatom samoljepljivom trakom) nalijepite predloške na zid. Cijelo vrijeme pazite na razmake među njima jer sad određujete konačne pozicije slika.
 6. Na prethodno označenim mjestima za čavliće na papirima, ukucajte čavliće u zid. Slobodno to radite preko papira jer papir ćete bez problema strgnuti s čavlića. I vaša špranca je gotova, preostaje samo da stavite slike.I vaša galerija je na zidu.

Drugi, možda jednostavniji način: nakon što ste složili kompoziciju okrenite slike licem prema dolje, poleđinom prema gore. Uzmite paos papir (vrsta posve prozirnog papira), po mogućnosti nabavite veće role kako bi bio u veličini vaše kompozicije (ili spojite nekoliko manjih listova na odgovarajuću veličinu), polegnite ga preko kompozicije i bez problema ćete iscrtati veličinu slika i označiti mjesta za čavliće pošto je paos posve proziran.

Izrada jednog papirnog predloška za čitavu kompoziciju slika

 1. Prvo izmjerite površinu zida na koju namjeravate postaviti galeriju. Kad ste dobili mjere potreban vam je jedan papir iste/približne veličine koji će biti predložak. Najbolje je da nabavite tzv. pak papir ili natron papir, jer je dovoljno tvrd pa time i stabilan, i jer se prodaje u velikim listovima ili rolama. No, dobro će poslužiti i svaki drugi papir i ako jedan komad nije dovoljno velik slobodno više komada spojite selotejpom na veličinu koja vam je potrebna. Rastegnite papir na podu i složite kompoziciju slika direktno na papiru.
 2. Nakon što ste složili raspored slika u kompoziciji s kojim ste zadovoljni, opet provjerite razmake među slikama kako biste imali ujednačen ritam, olovkom iscrtajte vanjski rub slika na papiru. Označite slike brojevima ili imenima.
 3. Sklanjajte slike s papirnog predloška jednu po jednu kako biste iscrtana mjesta na predlošku točno označili odgovarajućim brojem ili imenom.
 4. Nakon što ste slike maknuli sa predloška, izmjerite točno mjesto ovjesa na poleđini svake pojedine slike te ga označite na papiru jer će to biti mjesto za čavlić na zidu.
 5. Vaša špranca je gotova, uspravite ju na zid i zalijepite samoljepljivim trakama. Poslužite se libelom kako bi vam predložak bio izravnat. Pričvrstite čavliće na mjesta ucrtana na predlošku, skinite šprancu, stavite slike i vaša galerija je na zidu.

Slike iste veličine postavite u formi rastera

 1. Odredite donji rub kompozicije: poslužite se metrom i libelom kako biste dobili posve ravnu liniju. Zalijepite samoljepljivu traku na upravo iscrtanu liniju. Kako se radi o rasteru, dakle o mreži, kompoziciju ćete graditi iz centra. Mrežu se ne određuje vanjskim, obodnim, linijama, već onim linijama koje će određivati razmake,  jer mreža je prored među slikama. Dakle, vaša prva linija je ustvari prva linija razdvajanja između donjeg reda slika i slijedećeg reda iznad. Širina selotejpa biti će širina razmaka među slikama (među svim slikama mora biti jednak razmak). Pričvrstite prvu sliku na zid i to onu koja će biti centralna slika donjeg reda.
 2. Sada uz tu prvu pričvršćenu sliku, iznad nje i iznad selotjepa, pričvrstite slijedeću sliku koja će biti centralna slika drugog reda. Zatim zalijepite slijedeću vodoravnu traku iznad druge slike i pričvrstite posljednju centralnu sliku, središnju sliku trećeg, najgornjeg reda.  Sada uz  lijevi i desni okomiti rub triju slika, zaljepite sa svake strane po jednu okomitu papirnu traku. Tako ste dobili mjesto za slijedeći okomiti red, ustvari za dva okomita reda- lijevi i desni od centralnog. 
 3. Pričvrstite slike lijevog i desnog okomitog reda i zalijepite slijedeće dvije okomite trake i dobijate novi razmak za nova dva, ovdje vanjska, reda.
 4. Po ovom principu razvijajte mrežu: iz sredine ju širite naizmjenično lijepeći trake i pričvršćujući slike.
 5. Nakon što su sve slike na zidu, skinite samoljepljive trake i vaša galerija u formi rastera je gotova.