radionica

Od čega, sa čime i na koji način ćete uraditi i urediti sami, naučite u majstorskoj radionici.
U Radionici Hausmajstorice naučit ćete kako izraditi, kako obnoviti, kako urediti, kako promijeniti, kako upotrijebiti, kako biti sama svoja majstorica.

Lijepljenje tapeta


Kako postaviti zidne tapete

Lijepljenje tapeta nije nimalo jednostavan posao, iziskuje nešto vještine i mnogo strpljenja, dosta priprema i još više preciznosti. Tapete trebaju biti uredno postavljene, uzorci se moraju točno poklapati, a spojevi na rubovima tapetnih staza trebaju biti nevidljivi. I zato taj posao nikako nemojte podcjeniti, ali kako se ne biste obeshrabrili Hausmajstorica vam donosi čitav postupak opisan korak po korak.

Priprema

Stanje podloge

Prije nego što počnete postavljati tapete provjerite u kakvom je stanju podloga. Ljuštenje stare boje, prljavštinu, vlagu, nepravilnosti i pukotine na zidu potrebno je sanirati jer zid treba biti čist, suh i dobro pripremljen prije početka ljepljenja. Jer ni jedna novo tretirana površina, pa ni ona prekrivena tapetama, ne može izgledati bolje nego što to dopušta njena podloga.

Suhoća zidova.

Tapete se ne mogu postavljati na vlažne zidove. Zato budite oprezni u novoizgrađenom stanu i provjerite da li su zidovi dobro prosušeni, jer građevinski materijal u svojoj bazi sadrži vodu i potrebno je neko vrijeme da se zidovi novogradnje osuše kako se ne bi pojavila kapilarna vlaga.

Svježe ožbukani zidovi

Svježe ožbukani zidovi također nisu prikladni za postavljanje tapeta jer se tapetne trake ne bi držale, a moguće je da vapno iz žbuke nagrize ljepilo tapeta.

 Stare tapete

Ako na zidu postoje stare tapete, nove možete lijepiti preko starih samo ako su stare tapete u dobrom stanju, bez oštećenja i još uvijek čvrsto pričvršćene na zid. Tada posebna obrada starih tapeta nije potrebna, osim što olabavljene manje dijelove ponovo zalijepite, a spojeve obrusite plovućcem. Posebno obratite pažnju drže li dobro stare tapete u kutevima, oko prozora i radijatora, te rubnih letvica na podu. Treba znati da zid ne može podnijeti više od 3 sloja tapeta jedan preko drugoga. Ako je stara tapeta oštećena i dotrajala morate ju temeljito ukloniti, na zidu ne smije biti njenih ostataka prije početka ljepljenja nove tapete.

 Oličite strop

Ako procijenite da je potrebno oličiti strop u prostoriji u kojoj ćete postaviti tapete, savjetujemo da to učinite prije lijepljenja tapeta jer ćete tako izbjeći prskanje boje, gotovo neminovne posljedice tokom ličenja stropa, po novim tapetama.

 Posao za dvoje

Tapete ćete dosta teško moći nalijepiti sami, idealna bi bila suradnja dvaju osoba, jer važno je da npr. tapete točno prijanjaju uz bočne rubove i da ti rubovi budu nevidljivi, i ako ih lijepite čitavom visinom zidova, što je načešći slučaj, dugačka i od ljepila mokra tapeta prilikom dizanja na zid mogla bi predstavljati problem jer ju je teško kontrolirati i sklona je trganju. Zato prionite na posao sa pomoćnikom, biti ćete brži i daleko precizniji.

Podtapete (makalatura)

Makalatura se koristi za tretiranje neravnih ili grubih zidova. Radi se o mješavini ljepila i pokidanog papira. Na zid se nanosi (posebno ako je riječ o gruboj žbuci) nakom miješanja s vodom. S njome podloga gubi moć apsorpcije (nešto slično kao grundiranje), a dugoročno makulatura značajno olakšava kasnije skidanje tapeta. No najvažnije jest da se s nanošenjem makalature izjednačuju se sve neravnine zida. Makulatura u rolama za lijepljenje predstavlja tapete bez uzoraka, koja služi kao podloga za skupe tapete.

Makulaturu možete sami načiniti tako da iskidate papir i pomiješate ga s ljepilom: prije je bilo uobičajeno najprije lijepiti na žbuku novine. Procjenite treba li vaš zid podtapetu i odlučite se, mada u većini slučajeva ne bi bila na odmet.

Alat potreban za lijepljenje tapeta:

ljepljenje tapeta
  • velike škare i/ili skalpel
  • tapetarska četka i/ili valjak za ličenje
  • velika četka/kist za nanošenje ljepila
  • obična ili stolarska olovka
  • visak / libela (+ čavao i čekić)
  • stol ili podloga za krojenje i premazivanje tapeta
  • vlažna spužva ili krpica
  • valjak za izravnavanje rubova, spojeva tapeta
  • posuda za miješanje ljepila

Krojenje tapeta

Prvi korak je krojenje tapeta. Standardne tapete, tzv. euro-role široke su 53 centimetra i dugačke 10,5 metara. Tapete (staze) odrežite sa dodatkom 5-10 centimetara na visinu prostorije. Označite, sa stražnje strane tapete, što vam je vrh, tj. gornji rub tapete koji će ići do stropa kako biste izbjegli da zamjenite gore/dolje nakon što ih sve izrežete. Također brojevima označite svaki komad tapete kako biste za svaki zid imali točno izrezanu tapetu.

Obratite pažnju na uzorak na vašoj tapeti i strogo se držite uputa proizvođača na kojem razmaku se ponavlja uzorak. Jer kod tapeta sa naizmjeničnim uzorkom morate uračunati i taj dodatak za uzorak (tj. njegov razmak između dva ponavljanja) prije početka rezanja.

Dakle, iz role ne smijete odsijecati traku po traku, već morate voditi računa da se uzorak jednolično ponavlja, a to pretpostavlja da ćete imati dosta otpadaka prilikom rezanja koje također trebate uračunati u procjenu ukupne potrebne količine tapeta. Npr. na poleđini vaše tapete, ili na deklaraciji, su brojevi 50/25: to znači da se uzorak ponavlja u razmaku od 50cm i da je potrebno još 25cm za podešavanje kod lijepljenja staza. Ako na poleđini stoji samo jedan broj, npr. 64 to znači da se uzorak ponavlja svaka 64cm i dodatni centimetri se ne gube za podešavanje kod lijepljenja, ali to znači i da ćete na svaku odrezanu stazu imati 64cm otpadka. 

 

Značenje simbola na tapetama:

ljepljenje tapeta

 

Postavljanje tapeta

ljepljenje tapeta

Ljepilo

ljepljenje tapeta

   Izbor ljepila ovisi o izboru tapeta. Proizvođači ih nude više vrsta, tj. za svaku vrstu tapeta i adekvatno ljepilo. Lagane, papirne tapete ljepiti ćete sa razrijeđenijim ljepilom, a one teže sa gušćim ljepilom. Ljepilo se prodaje u prahu i važno ga je dobro rastopiti u hladnoj vodi, da bude bez grudica. Zatim ga ostavite da bubri i snažno ga izmješate. Nakon 30 minuta ljepilo je spremno za upotrebu. Ovo su standardne upute, za sva odstupanja pratite upute proizvođača kako tapeta tako i ljepila kako biste odredili ispravnu gustoću. 

Neke tapete su zahtjevnije jer imaju strukturu koja je teža i deblja: to su tapete od grubih vlakana, tekstilne tapete ili plastične (pvc ili vinyl) tapete. Za njih je potrebno specijalno ljepilo u koje se dodaje 20% disperzijskog ljepila. Izolacijske ili podtapete koje se stavljaju iza radijatora ljepe se ljepilom za stiropor. Zato dobro obratite pažnju o sastavu tapeta koje kupujete.

Nanošenje ljepila na tapete

Izrezane komade tapeta položite na stol (možete i na pod u nedostatku adekvatnog stola, ali naravno ne na tepih već na pločice ili parket. Iako se ljepilo lako čisti vodom sa glatkih površina, pod možete zaštiti običnim najlonom na koji tad položite tapete). Tapete trebate položiti na stol  licem, ili vanjskom stranom, nadolje. Ljepilo nanosite širokom četkom ili kistom, pazite da to uradite vrlo temeljito i ravnomjerno preko čitave dužine i pažljivo provjeravajte da li ste dobro premazali rubove tapeta. Ako vam je tapeta negdje ostala nepremazana, na tom mjestu će se stvoriti zračni mjehurići što, osim što ne izgleda dobro, dugoročno znači da će se tapeta na tom mijestu  poderati. 

Zatim posložite tapete zajedno kako bi postale mekanije. To ćete učiniti tako da gornji rub presavijete kako biste tim rubom došli do jedne trećine duljine odrezane staze. Isto učinite i sa drugim, donjim rubom tako da se suprotni krajevi gotovo dotaknu. Naravno, tapetu presavijajte ljepilom na ljepilo, tj. zatvarajte stranu premazanu ljepilom kako bi vanjska strana, koja je čista, vam omogućila da tapetu normalno prihvatite i po potrebi premjestite dok premazujete slijedeću stazu, a takav način slaganja omogućit će vam i lakše postavljanje na zid. 

Vrijeme omekšavanja ovisi o debljini tapete i gustoći ljepila, a prosjek je između 10-15 minuta. Važno je da razmekšana tapeta jednolično upije vlagu. Uglavnom se stignu premazati dvije do tri tapete prije nego se počne lijepiti onu koja je već razmekšana. No, ako lijepljene ne napreduje dovoljno brzo, već premazane tapete mogu se previše razmekšati pa bi se mogle poderati prilikom lijepljenja, zato budite oprezni.

Postavljanje tapeta na zid

ljepljenje tapeta

   Ucrtajte okomiti pravac. Tapete je najbolje postavljati tako da krenemo od nekog prozora prostorije (naravno, ako se radi o prostoriji s prozorom) i tako se udaljavamo od svjetlosti kako preklopni spojevi ne bi bacali sjenu i bili primjetni. I ako više prozora postoji na više zidova, poštujte ovo pravilo.
Kad nađete početnu točku (npr. gornji lijevi kut tapete ako lijepljenje počinjemo na zidu desno od prozora) potrebno je odrediti točan okomiti pravac prve staze. To je najlakše i najsigurnije odrediti pomoću viska: najbolje da ukucate čavlić u početnu točku, na njega zavežete deblji konac na čiji donji kraj ćete privezati neki metalni predmet (dovoljni su i ključevi) koji će se ponašati kao visak. Liniju konca ucrtajte olovkom pomažući se okomito postavljenom libelom.  

Nemojte preskočiti ovaj korak jer o točno određenoj prvoj stazi ovise sve ostale; dobro znamo da su i zidovi i kutevi u stanovima poprilično nepravilni i običnim mjerenjem ne garantira se apsolutna okomitost. A kad u početku pogriješimo za koji milimetar, par staza dalje to se već pretvara u centimetre, kosina se povećava i riskirate da sav trud i novac bude bačen u vjetar.

 Lijepite od vrha prema dnu. Tapete postavljamo od vrha prema dnu tako da krajnji bočni rub tapete točno pristaje uz okomito označenu crtu. 

Dakle, razmekšanu stazu pažljivo uzmete i razvučete preklop koji pripada gornjoj strani tapete, tj. odmotate 1/3 staze, popnete se na ljestve i gornji dio bočnog ruba namjestite na liniju viska sa viškom od oko 3cm prema stropu. Ljepilo je u toj fazi još uvijek mokro i dozvoljava lagano klizanje po zidu, pa je stazu moguće lagano pomicati dok se točno ne namjesti.

Nakon što je ispravno postavljena, tapetarskom četkom ili širokim valjkom, prelazite preko vanjske površine i to od sredine prema rubovima, i odozgo prema dolje. Ako negdje ostane mjehurić, istisnite ga od centra prema kraju tapete. 

Pomagač nam je sad već od velike pomoći jer će pridržavati donji dio tapete koji se odmota nakon što je gornji postavljen i na isti se način zalijepi i obradi. Imajte na umu da pomagač nikako ne smije vući donji kraj tapete jer bi se mogao poderati, ili bi se putanja staze mogla pomaknuti.

U slučaju da nismo uspjeli točno okomito nalijepiti stazu, ako se pomaknula i “pobjegla” izvan označene linije, trebamo ju skinuti sa zida, i to odmah dok se ljepilo nije počelo sušiti, te na nju iznova nanjeti ljepilo i tek onda ju vratiti na zid. To vrijedi za prvu stazu, ali i za sve ostale.

   Točno uz bočni rub. Svaki sljedeći niz tapeta, staza, lijepi se tako da mu bočni rub točno pristaje uz bočni rub prethodnog niza tapeta. Pazite da se ne preklapaju jer će tada šav biti vidljiv. Kad se namjesti naredna tapeta, rubovi se pritisnu valjkom za rubove, a višak ljepila, koji bi mogao iscuriti zbog pritiskanja, odmah se obriše vlažnom krpicom ili spužvom.

Odrežite viškove. Viškove tapete na spoju zida i stropa odrežite pomoću ravnala i skalpela. Ravnalo pritisnite uz rubni završetak zida, na spoju sa stropom, i jednim potezom skalpelom odrežite višak tapete, potez povucite uz samo ravnalo kako biste bili sigurni da je ravno odrezano. Isto napravite i na spoju zida i poda.

Uklanjanje mjehurića

S oštrim skalpelom oprezno zarežite nastali mjehurić na tapeti. Neka rez ne bude veći od par milmetara.Stavite malo ljepila u medicinsku špricu (dostupnu u svakoj ljekarni) i utisnite u mjehurić kroz prethodno napravljen rez.Nakon što ste mjehur ispunili ljepilom, sa tapetarskom četkom ga izravnaje (potezima iz središta prema van) i tako zalijepite za zid.

Postavljanje tapeta na problematičnim mjestima

Unutarnji i vanjski kutevi

ljepljenje tapeta

Ni kutevi niti izbočeni uglovi ne lijepe se neprekinutom trakom. Tapeta se preko linije kuta ili ugla smije protezati ne više od 1-2cm.
Tapete u kutevima postavljamo tako da najprije točno izmjerimo udaljenost između krajnjeg ruba posljednje staze i kuta preko kojeg postavljamo tapete. Tapete zatim izrežemo tako da budu šire 1cm od izmjerenog razmaka kod unutarnjih kutova, a kod vanjskih kutova tapete trebaju biti šire 2cm.

Unutarnji kut

S jedne strane kuta nalijepite stazu uz sam rub kuta. Slijedeću stazu, na zid s druge strane kuta, postavite preko ruba kuta tako da se preklopi sa stazom na drugoj strani kuta (dakle, ne da se dodirnu bočni rubovi nego da rub druge staze za 1-2mm bude naljepljen preko ruba prve staze).

Vanjski kut

Kod vanjskih kutova tapete se postavljaju identično samo obrnuto: prva staza prelazi do 2cm preko ugla, a slijedeća staza se rubom preklopi na prethodnu 1-2mm.

Preklapanje tapeta u ostalim slučajevima prakticira se samo kod izrazito neravnih zidova.

Prekidači i utičnice

Prije postavljanja tapeta na zid skinite poklopce, tj. maskice, sa prekidača i utičnica. Naravno, to uradite nakon što ste odvrnuli osigurače i onemogućili dovod struje, kako se ne bi dogodila nezgoda. Ako neke od žica suviše vire van, oblijepite ih izolir trakom i tek tada gurnite ih nazad u njihovu prekidačku ili utičnu kutijicu na zidu. Naljepite tapetu na standardan način, a zatim na mjestu prekidača i utičnica skalpelom obrežite tapetu da dobijete otvor. Zatim poklopce, preko novozalijepljene tapete, vratite na njihovo mjesto.

Cijevi

Cijevi koje su jednom stranom priljubljene uza zid i čvrsto pričvrćene, obljepite tapetnom trakom.
Cijevi koje leže ispred zida nemojte prekrivati tapetom već obojite.

Radijatori

Da biste naljepili tapetu oko i iza radijatora, tj. na zid za koji je pričvrćen, morate okomito urezati donji kraj staze otprilike svakih 10cm. Tako nastale trakice pritisnite iza radijatora najbolje uz pomoć malog valjka za bojenje.

Temperatura prostorije

Ako je temperatura prostora u koji se kreće postavljati tapeta previsoka ili ako je prostor izložen propuhu tapete će se prebrzo sušiti pa se neće jednolično stegnuti. Ako je pak prostor hladan, tapete se suše presporo zbog čega postoji opasnost od nastanka nabora i mrlja od ljepila koje probije na vanjsku stranu. Dakle, idealna temperatura prostora bila bi negdje oko 18 stupnjeva C.

Za lijepljenje tapeta zaista je potrebno strpljenje.  Zato se unaprijed dobro pripremite, obskrbite se svim potrebnim alatkama i po mogućnosti pomagačem, budite smireni i radite polako i vodite se našim savjetima. Ne dajte se obeshrabriti jer tapete će  unijeti novu dimenziju u vaš prostor, one su vrhunski estetski detalj i jamčimo da će vas  zadiviti svojom ljepotom.