radionica

Od čega, sa čime i na koji način ćete uraditi i urediti sami, naučite u majstorskoj radionici.
U Radionici Hausmajstorice naučit ćete kako izraditi, kako obnoviti, kako urediti, kako promijeniti, kako upotrijebiti, kako biti sama svoja majstorica.

Popravak i priprema unutrašnjih zidova

Postupak čišćenja i sanacija oštećenja


Postupak čišćenja i sanacija oštećenja


Bilo da zid namjeravate samo oličiti u jednostavnu bijelu boju ili namjeravate na njega aplicirati neku od složenijih zidnih tehnika, obljepiti ga tapetama ili čak oslikati muralima, zid najprije trebate dobro očistiti, sanirati i tako ga pripremiti za bilo koji od postupaka kojima želite uljepšati vaš prostor.
Na primjer dekorativne tehnike tretiranja zidova svakako će oplemeniti izgled prostorije, dojam koji će one ostaviti biti će intenzivniji i interesantniji, ali nemojmo se zavaravati da će se time sakriti nepravilnosti na zidovima, jer upravo suprotno, nepravilnosti će biti još vidljivije na novo ukrašenoj površini. Stoga je važno dobro pregledati i pripremiti zid.

Čišćenje zida

popravak i priprema unutrašnjih zidova

Zid koji je nečist od prašine ili ima masne mrlje potrebno je očistiti. Crnilo koje se stvorilo od prašine najbolje će ukloniti vlažna krpica umočena u vodu kojoj je dodano malo tekućeg sapuna. U slučaju da je mrlja prevelika ili izrazito crna postupak ponovite više puta, ali uvijek sačekajte da se prethodno tretiranje dobro osuši. Ako je s istom otopinom nemoguće otkloniti masnu mrlju, razrijedite malo deterdženta za suđe koji je odličan u otklanjanju masnoća.

Za čišćenje mrlja od čađi, koja ostavlja poprilično crnilo na zidu, najbolje je upotrijebiti kalijev sapun. To je tekući sapun koji nastaje osapunjavanjem biljnih ulja pomoću kalijevog hidroksida, dostupan je u svim trgovinama boja i lakova i namijenjen je baš za pranje zidova u građevinarstvu i za odmašćivanje masnih površina na drvu i metalu. Zid se ne smije dalje tretirati prije nego se posve osuši. Postoje i pretpremazi namjenjeni prekrivanju površina od izbijanja čađi i kao zaštita od iste. Nakon toga je zid dobro obojati antinikotinskom bojom.

Ljuštenje boje

popravak i priprema unutrašnjih zidova


Sa ličilačkom lopaticom (špahtlom) sastružite boju sa zidova sa svih mjesta gdje se ona čvrsto ne drži, gdje je ispucala i ljušti se.  Ako to ne napravite, prilikom nanošenja novog sloja stari sloj će se početi odvajati i zalijepiti će za valjak ili kist i oni će uzrokovati nepravilnosti rastežući taj stari sloj dalje po zidu. Dakle, nakon što ste skinuli boju koja se ljušti, potrebno je brusnim papirom obrusiti neravninu koja se pojavila između gornjeg i donjeg sloja boje koji se otkrio nakon ljuštenja. Nakon toga upotrijebite neko od punila (gips ili bilo koje tvornički proizvedeno punilo/kit za zidove) koje ćete nanjeti na mjesto oljuštene boje: punilo stavite na vrh ličilačke lopatice te ga nanesite na oštećeni dio zida. Višak otklonite jednim potezom ličilačke lopatice s njene čiste strane. Nakon što se punilo osuši obrusite ga brusnim papirom kako biste bili sigurni da ste zid izravnali.

Pukotine

popravak i priprema unutrašnjih zidova


Pukotinu na zidu prvo trebate očistiti od prašine i nečistoća običnim kistom. Nakon toga ju možete početi zapunjavati punilom, i najbolji alat za to je ličilačka ili slikarska lopatica (izaberite ovisno o pukotini). Ako je pukotina preduboka ili prevelika nanosite punilo u nekoliko faza tj. u više slojeva, i prije nego nanesete slijedeći sloj, prethodni mora biti posve suh. Na kraju obrusite brusnim papirom kako biste izravnali moguće neravnine.

Nanošenje baznog sloja

popravak i priprema unutrašnjih zidova


Nakon što je vaš zid očišćen, saniran i obrušen, poželjno bi ga bilo oličiti običnom bijelom bojom za interijere kako bi se stvorio bazni sloj za daljnji rad i kako bi nestale razlike u teksturi nastale prethodnim reparacijama (npr. preglatki dijelovi zida nastali zbog brušenja brusnim papirom). Postoje i tvornički proizvedene razne temeljne boje, najčešće u obliku emulzija, te razne impregnacije i pretpremazi.