radionica

Od čega, sa čime i na koji način ćete uraditi i urediti sami, naučite u majstorskoj radionici.
U Radionici Hausmajstorice naučit ćete kako izraditi, kako obnoviti, kako urediti, kako promijeniti, kako upotrijebiti, kako biti sama svoja majstorica.

Shabby Chic – uradite sami

Postići shabby dojam na vašem namještaju nije toliko komplicirano koliko iziskuje strpljenja, rada i nešto vještine. Zato vam Hausmajstorica savjetuje, da prije nego se upustite u preuređivanje većeg komada namještaja, da se izvježbate na nekoj drvenoj kutijici, tj. na nekom, vama nebitnom, predmetu kako biste isprobali tehniku i uvježbali ju prije prelaska na veće komade. Takav drveni predmet možete nabaviti na kojem od buvljaka, ili pronjuškajte podrumom, tavanom, sigurno ćete pronaći nešto za vježbu. No, upozoravamo: pravi shabby dojam postići ćete samo na pravom drvetu; namještaj od iverice koji je furniran nekim od modernih materijala za furniranje (a oni nisu drveni) nemoguće je preobraziti u shabby chic.

Pripremna faza:

Brušenje
Odmah trebate biti svjesni da je pripremna faza vrlo zahtjevna, tražiti će dosta truda i mnogo strpljenja i rada. Često stari predmeti na sebi imaju i više od jednog sloja laka, boja, raznih zakrpa sa raznim materijalima, raspadnutog ljepila, crvotočina itd., i na vama je da to sve uklonite i popravite prije početka nanošenja nove boje.
Na početku odmah skinite sve ručkice, ili presvlake ako je o npr. stolcima riječ, izvadite ladice da ih možete obrađivati svaku zasebno, izvadite staklene dijelove, i općenito uklonite sve što bi vas moglo ometati u poslu koji slijedi, ili što biste mogli nehotično oštetiti.

Postoji nekoliko načina na koji se može postići shabby efekt, ali prije izbora tehnike potrebno je obaviti temeljito čišćenje drveta: dakle, brusnim papirom (srednje do finije gradacije) uklonite sve nečistoće i lak koji postoji na namještaju.
Profesionalcima treba 5 do 7 dana (ovisno o veličini i zahtjevnosti predmeta) kako bi dobro izšmirglali drvenu površinu. Naime, potrebno je doći do golog drveta, sav postojeći lak, i/ili boja, mora biti uklonjen, namještaj mora biti potpuno mat. Utori, zbočenja i vitice ako postoje na namještaju su posebno zahtjevni. Budite strpljivi i temeljito šmirglajte.
Ako imate električnu brusilicu ona će vam svakako olakšati posao.
Postoje i razna kemijska sredstva za odstranjivanje lakova i boja, no vrlo su otrovna, intenzivnog i iritirajućeg mirisa, i ako se za njih odlučite obavezno koristite zaštitnu opremu i posao obavljajte u dobro prozračenom prostoru. No ta sredstva bi vam mogla oštetiti namještaj, zato vam ih Hausmajstorica ne bi savjetovala ako već prije niste
s istima radili.
Ako je pak komad namještaja bio prebojan tzv. uljanom bojom (tj. emajl lakom) teško da ćete ju posve ukloniti samo šmirglanjem, pa savjetujemo da tu boju uklanjte toplinskim fenom (on je baš tome i namjenjen) i onda prebrusite finim brusnim papirom.
Ako želite ukloniti ultrapas koji se nalazi na površini vašeg odabranog predmeta, najlakše ćete ga odlijepiti zagrijavanjem – fenom za kosu ili glačalom. Ostatak ljepila skinite grubim brusnim papirom, zatim čitavu površinu izbrusite sa finijim brusnim papirom.
Ako na vašem predmetu postoji furnir od pravog drveta (on je u tankim listovima zalijepljen za drvenu površinu) nema ga potrebe skidati – odstranite eventualno raspucale i napuhnute dijelove, a pukotine zapunite kitom za drvo. Nakon što se kit dobro osuši, površinu izbrusite (vrijeme sušenja drvenog kita je relativno zato se držite naputka proizvođača).
Dakle ovaj pripremni posao je velik, zahtjevan i moguće iscrpljujući, no ako ga preskočite riskirate da sve što slijedi propadne, i trud i vrijeme i novac, jer vam novonanešen sloj boje neće dobo prijanjati te će se vjerojatno početi skidati već prilikom nanošenja drugog sloja.
Zato ne riskirajte i odvojite vrijeme za pripremu.
Po završetku šmirglanja, prašinu nastalu od brušenja uklonite vlažnom krpicom.
Drvo treba biti potpuno čisto i suho prije slijedeće faze.

Boje
Shabby chic je tehnika koja se postiže primjenom dvaju boja – gornje boje, tj. završnog sloja (uglavnom svijetlije) i donje boje, tj. prvog sloja (uglavnom tamnije boje) – dvobojnost shabby chica očituje se u blagom provirivanju donjeg sloja boje na mjestima koje smo prethodno za taj efekt pripremili.
Shabby se obično radi sa pokrivnim bojama, ne lazurnim, ali ako vam se čini da je izabrana pokrivna boja ipak pregusta, slobodno ju razrijedite (po uputama proizvođača, sve ovisi na kojoj bazi je vaša boja) da dobijete malo prozračniji dojam.
Dakle, nakon što ste izabrali boju završnog sloja, izaberite njoj suprotnu boju koju ćete nanositi kao prvi sloj (npr. želite da vam komoda bude bijela pa je dobro da donji sloj bude u nekoj od tamnijih nijansi smeđe). No možete se odlučiti i na suprotan odnos (npr. gornja je boja crvena, a donji sloj koji proviruje iz pukotina može biti prašnjavo bijeli), a možete izabrati i vrlo nježnu razliku, tek u nijansi (svijetlije siva kao gornja boja, a nešto tamnije siva kao donja boja).
Savjetujemo da upotrijebite mat boje kako bi dojam istrošenosti bio intenzivniji.
Savjetujemo vam također da boje budu na vodenoj bazi, akrilne, a možete upotrijebiti i neke od novih, ekoloških proizvoda na organskoj bazi.
Da li ćete morati upotrebljavati temeljnu boju ili ne, ovisi o vrsti boje koju ste izabrali, dakle držite se uputa proizvođača. Nekim bojama je dovoljan tek bezbojni pretpremaz od istog proizviđača. No, odlučite li se na direktan nanos prvog sloja na pripremljenu drvenu površinu (bez nanošenja temeljne boje ili pretpremaza) morat ćete finim brusnim papirom (granulacija 120) lagano prebrusiti površinu nakon što se boja osuši, jer golo drvo se uvijek našešuri kad se na njega direktno nanese boja, kako bi bila glatka za nanošenje slijedećeg sloja.
Slijedeći način jest upoteba samo jedne boje: recimo da vam je komoda, koju želite obojiti u bijelo, nakon šmirglanja ostala relativno tamna i recimo da je to upravo boja koja će vam biti odgovarajuća za provirivanje ispod sloja bijele boje – ne morate, dakle, upotrijebiti tamniju boju za donji sloj, možete odmah krenuti s bijelom.
Boju stalno miješajte, ne dozvolite joj da se zgusne, razrijeđujte ju tokom rada ako treba.
Ako ste s kitom za drvo morali popravljati oštećenja, prije bojenja prvog sloja prebojite kit jer u suprotnom će to mjesto ostati svjetlije. Nakon što se osuši boja na kitu krenite bojati čitav komad, zahvaćajući i mjesta na kojima je kit.
Sve u svemu, trebate se dobro informirati o bojama koje se nude na tržištu kako biste točno znali što vam treba, kako biste postigli upravo željeni efekt.

Kistovi
O kistovima će vam umnogome ovisiti krajnji izgled.
Opremite se sa dosta kistova raznih veličina, jer ako vaša vitrina npr. ima na sebi neke fine vitice ili vrlo tanke rubove, trebat će vam i fini tanki kistovi. I nemojte štedjeti na kistovima: ako ne želite da potez bude vidljiv trebat će vam vrlo mekani kistovi koji su nešto skuplji.
Sa kvalitetnih kistova neće otpadati dlačice oko kojih se može s vremenom početi ljuštiti boja.
No, želite li da se potez vidi onda upotrijebite širi i grublji kist, ali morate znati da ćete taj sloj boje morati, nakon što se osuši, malo izbrusiti zbog razlike u upojnosti samog kista, a onda i razlike u debljini nanešenog sloja.
Potez kista neka prati smjer “vena” drvene površine – tako će upojnost biti najkvalitetnija i kapljice i curenja biti će svedeni na minimum. I neka vam potez nanošenja drugog sloja obavezno prati potez prvog, donjeg sloja.
Potez kista držite logičnim: noge od stola trebale bi biti bojane vertikalnim potezom, a fronte ladica vodoravnim, npr.

Tehnika

1. način:
 • Nakon što ste odabrali dvije kontrastne boje, počnite nanositi onu koju ste odredili da bude donja boja, boja koja će se na kraju nazirati kroz gornji završni sloj. Pažljivo ju nanesite na cijeli predmet, posebno obračajući pažnju na rubove i utore. Ovaj sloj ne mora biti lijepo nanesen, bitno je da posve pokrije predmet. Nakon što se boja osuši procjenite treba li ju lagano izbrusiti.
 • Zatim parafinskom svijećom ili dječijim voštanim pastelama (pazite samo da vam se ne mrve) dobro istrljajte rubove, bridove, utore, tj. općenito sva mjesta za koja želite da proviruju ispod završnog sloja. Ako ih utrljavate na ravnim dijelovima namještaja onda to činite kao što crtate ravnu liniju: linija treba pratiti “venu” drveta. Ostavi li svijeća mrve i veće mrlje odstranite ih mekanim suhim kistom. Ovaj postupak se radi kako bi se stvorio međusloj tj. barijera između postojećeg sloja boje i završnog sloja. Naime, kad krenemo nanositi završni sloj, zbog masnoće voska na tim mjestima se boja neće dobro primiti, te će ju biti vrlo lako otkloniti.
 • Nakon što smo nanjeli vosak, vrijeme je za završni sloj. Tu gornju boju najefikasnije ćemo nanjeti spužvicom, laganim utapkavanjem. To činimo na ovaj način kako bismo izbjegli razvlačenje voska. No, želite li rustikalniji izgled nanesite gornji sloj s kistom, ali kist ćete morati čistiti s vremena na vrijeme jer će ga vosak tijekom rada zapunjavati.
 • Pošto se gornji sloj osušio, vrijeme je za slijedeći korak: brušenje. Ovisno kakav efekt želite, birate finiji ili srednje fini brusni papir. Krenite brusiti nježno, s lakom rukom, i krenite od manje vidljivih dijelova kako biste provjerili kakav pritisak vam je potreban za željeni efekt. Na svim onim mjestima na kojima ste prethodno nanjeli vosak, boja će se oljuštiti. Opasnost je da prejako predmet prebrusite pa da suviše odignete gornji sloj boje, zato pažljivo.
 • Nakon što ste prebrusili rubove, bridove i sva ona mjesta na kojima ste željeli da vam proviri donji sloj boje, čime ste dobili dojam istrošenosti, vrijeme je da sa vrlo finim brusnim papirom lagano prebrusite čitav predmet.
 • Zatim predmet dobro očistite od brusne prašine vlažnom krpicom i prelakirajte sa 2-3 sloja bezbojnog mat laka za zaštitu (izaberite onaj lak koji će vam najbolje odgovarati uz izabranu boju).

Napomena: ako ste tijekom pripremnih radova brusili sa električnom brusilicom, nipošto s njom nemojte brusiti novonanešenu boju, ni donji niti završni sloj. Radite ručno jer vam je potreban taj osjećaj za pritisak koji električnom brusilicom ne možete kontrolirati.

2. način:
 • Prebrusili ste vaš komad namještaja, uklonili sve nečistoće i lak, a drvo je ostalo dovoljno tamne boje (to je subjektivno koliko je boja dovoljno tamna, stoga je na vama da procijenite) i možete odmah krenuti s nanošenjem gornje boje.
 • Nanesite ju u 2 sloja za gusti i posve pokrivni dojam, ostavite da se dobro osuši, i nakon što ju lagano prebrusite, uzmite grublji brusni papir i šmirglajte one dijelove (rubove, bridove…) koji će dati pohaban dojam, skroz do drveta.
 • Na kraju sve zaštitite bezbojnim lakom u 2-3 sloja.

Napomena: želite li lazurni, a još uvijek mat dojam, dovoljno će biti da drvo prebojite samo jednim slojem, ali tada budite posebno pažljivi s potezom kista. Ostalo je sve isto: prebrusite čitav predmet, izbrusite rubove, zaštitite lakom.

3. način:
 • Postupite identično kako smo opisali u 2. načinu, no nakon što ste brušenjem bridova ispod 2 sloja boje došli do drveta uzmite bajc (u recimo boji oraha) i tankim kistom (poput kista za akvarel) nanesite ga na ogoljelo drvo.
 • Postupak je slijedeći: nanesete bajc po bridu, malo pričekate i zatim ga obrišete pamučnom rpicom. Naime, bajc će se odmah upiti u golo drvo i još ćete ga pamučnom krpicom dobro utrljati, a upotrebom krpice onemogućiti ćete da sasuši na gornjem sloju boje.
 • Ako vam bajcani dijelovi nisu dovoljno tamni, ponovite postupak još jednom.
 • Na kraju zaštite čitav komad s 2-3 sloja zaštitnog laka.

4. način:

 • Postupite jednako kako smo opisali u 3. načinu, ali sada sa bajcem premažite čitav komad namještaja, ne samo ogoljele dijelove. To činite ako želite požutjeli efekt na bijeloj boji kojom ste prebojali namještaj.
 • Bajc prvo nanesite kistom na ogoljele dijelove kako bi oni bili dovoljno tamni, a zatim ga preko čitavog predmeta nanesite krpicom, ne kistom. Potez kista bi bio isuviše vidljiv pošto se bajc kliže sa boje i efekt bi jednostavno bio preneuredan.
 • Nakon što se dobro posuši (minimum 24 sata), lagano prebrusite i onda nanesite zaštitni lak kako smo već opisivali.

Kad svladate osnovnu tehniku s vremenom ćete razviti i vlastitu, pa ćete točno znati koliko boje treba oduzeti ili dodati, koliko intenzivno brusiti, a razvit ćete i svoje trikove što će predmet učiniti još unikatnijim. Shabby chic dakle, nije prekomplicirano da uradite sami, no pripremite se da će biti dosta posla. Ali nakon što savladate tehniku na prvom komadu namještaja, vjerujte, neće vas biti lako zaustaviti u makeoveru sveg namještaja, jer udahnuti život nekom odbačenom predmetu više je od običnog recikliranja ili štednje novca: zadovoljstvo i ponos koje pruža kreacija i redizajn, savladana vještina i novo umijeće, neprocjenjivi su.