radionica

Od čega, sa čime i na koji način ćete uraditi i urediti sami, naučite u majstorskoj radionici.
U Radionici Hausmajstorice naučit ćete kako izraditi, kako obnoviti, kako urediti, kako promijeniti, kako upotrijebiti, kako biti sama svoja majstorica.

Skidanje starih tapeta


Kako ukloniti tapete sa zidov
a

Uklanjanje starih tapeta nije nimalo lak ni zabavan posao, mada je ipak nešto lakši od postavljanja jer zaista ne zahtjeva preciznost, smirenost ili točnost. No, potrebna je veća količina strpljenja jer stare tapete znaju biti iritantno otporne, ne daju se skinuti u jednom komadu već se gule u više slojeva ili se trgaju u male komadiće koje onda moramo strugati sa zidova. Skida li se tapeta jednostavno i brzo ili mukotrpno i dugo, ovisi o vrsti i svojstvima tapeta kao i o podlozi. Drugačiji slučaj su fizibilne tapete kod kojih se gornji sloj skida, a donji tanki sloj ostaje kao podloga za nove tapete. A višestruko ličene tapete, kao i one od grubih vlakana stvaraju značajne probleme.

Kako biste si olakšali taj dosadan posao, Hausmajstorica vam nudi nekoliko korisnih savjeta i vodi vas kroz postupak:

  1. Spužvom, umočenom u vrlo toplu, gotovo vruću vodu, navlažite tapetu, i promatrajte kako se i da li se voda apsorbira. Ako voda kaplje i kliže se sa tapete znači da se ne apsorbira, da ne prodire u sve slojeve tapete. U tom slučaju tapetu, nakon što se osuši, ćete morati perforirati igličastim valjkom i na taj način omogućiti vodi da prodre kroz sve slojeve pa sve do sloja ljepila i omekša ga.
  2. Tapetu možete močiti čistom toplom vodom, ali možete joj dodati i malo omekšivača za rublje. Alternativa omekšivaču je ocat i mješavinu napravite tako da omjer bude 20% octa i 80% vode. Imajte na umu da voda stalno treba biti topla, gotovo vruća jer to će značajno pospješiti apsorbciju. Tapetu vlažite spužvom i/ili običnom prskalicom za cvijeće.
  3. Skidanje tapeta je vrlo neuredan posao pa stoga pazite da zaštite namještaj, ali posebno imajte na umu da zaštite prekidače i utičnice kako vam se ne bi dogodila nezgoda naročito tokom močenja tapeta.
  4. Namačite dio po dio tapeta jer je važno da ih skidate dok su još mokre, jer kad se osuše ponovno će se stisnuti i ponovno ćete ih morati močiti kako biste ih mogli skinuti. Zato nemojte namočiti čitav zid tapeta pa ih tek onda krenuti skidati jer ćete si tako nepotrebno produžiti posao.
  5. Nakon što su tapete dobro namočene i što su kroz sve slojeve upile tekućinu, počnite ih skidati. Počnite skidanje od ruba tapete jer tako imate najviše šanse da ju ogulite u većem komadu. Zaostale manje dijelove dodatno namočite i zatim ih ličilačkom lopaticom (špahtlom) ogulite. Pri tom pazite da dodatno ne oštećujete zid. Na žalost, tapete koje su dugo godina na zidu vjerojatno će se vrlo teško skidati pa ćete ih morati više puta vlažiti i otkidat će se u manjim komadićima.
  6. Nakon što ste skinuli tapetu, ostavite zid da se osuši. Zatim sa laganom otopinom sapunice (najbolje sa deterdžentom za suđe) operite zid od ostataka ljepila. Naravno, pazite da zid ne navlažite suviše. Ako planirate ličenje zida možda će biti potrebno prethodno ga lagano prebrusiti sa brusnim papirom kako biste bili sigurni da tragova ljepila definitivno više nema (u suprotnom, boja za ličenje bi se mogla klizati na mjestima zaostalog ljepila). Dakle, prije daljnjeg tretiranja zida (bilo da namjeravate nalijepiti novu tapetu ili samo oličiti zid) poželjno ga je premazati nekom od zidnih impregnacija.