re-kreacije

Dizajn koji dodaje vrijednost, dizajn koji oblikuje, dizajn koji rekreira vaš prostor.
U spoju praktičnog i estetskog, upotrebljivog a lijepog, Hausmajstorica će vas u
Re-kreacijama inspirirati da se upustite u pustolovinu stvaranja prostora kakav točno odgovara vašim potrebama, ali i snovima.

Dnevna soba – mjesto okupljanja

Savjeti za uređenje dnevne sobe

1. Najvažniji ugođaj postižete bojama


Boje koje izaberete za dnevnu sobu u potpunosti će odrediti atmosferu vaše dnevne sobe. Zato dobro promislite: želite li otvoreni dojam izaberite svježe boje;
želite li toplu atmosferu izaberite zemljane boje;
želite li tajnovit i skriven prostor izaberite tamne boje, itd.
Bitno je da uskladite boje zidova sa bojama presvlaka na namještaju, baš kao i sa bojama zavjesa i tepiha.

2. Obratite pažnju zidovima

S obzirom da je dnevna soba “javni prostor” u vašem domu, vrlo je važno da tretman zidova bude maksimalan jer upravo su zidovi dnevne sobe najizloženiji pogledima. Zidove očistite, popravite, pogletajte, i tek onda izaberite bilo boju, tapetu, murale, itd. I ne dozvolite da vam strop bude zaprljan i siv, ličite ga redovito, jer vjerujte, strop se itekako primjećuje kada je nečist. A za uređenje zidova izaberite tretman koji najbolje odgovara stilu kojeg ste izabrali za vašu dnevnu sobu: za klasične stilove svakako su najprikladnije tapete (ili neke od kombinacija sa tapetama); moderne dnevne sobe na zidovima traže intenzivnije boje, a one eklektične trpe sve kombinacije. Bitno je da se na zidovima nalaze boje i/ili uzorci koji su vam ugodni, jer radi se o velikim površinama koje ako vam se ne sviđaju uništiti će vam sav trud koji ćete uložiti u ostatak uređenja. Zato odvojite vremena, dobro promislite i uskladite tretman zidova svojim željama i osobnosti.

I na zaboravite na slike i organizaciju izložbenog zida sa vama dragim uspomenama i stvarčicama.

3. Odredite središnju funkciju sobe

Pod središnjom točkom ili glavnim akcentnom sobe podrazumjevamo organizaciju sobe s obzirom na glavnu funkciju koju soba treba ispuniti.
Npr.: ako je središnja točka vaše dnevne sobe kućno kino, onda će čitavo uređenje pratiti funkciju kina – sofa koju ćete izabrati biti će najprikladna za gledanje filmova, osim običnih zavjesa nabavit ćete i gusti zastor kako biste filmove mogli gledati i po danu, i uopće ćete dnevnu sobu urediti da odaje dojam mjesta savršenog za uživanje u filmovima.
Ili, ako je glavna funkcija vaše dnevne sobe da bude biblioteka, najvažnije će biti police za knjige i njihov raspored, baš kao i fotelje za čitanje knjiga.
Ili, ako vaša soba treba ugostiti veliki broj ljudi jer volite priređivati zabave, najveću pažnju ćete obratiti sjedećim garniturama, njihovoj praktičnosti, izdržljivosti, itd.
Naravno, vaša dnevna soba će trebati ispuniti više od jedne funkcije, ali ipak odredite prioritet i time si olakšajte organizaciju, ali i uređenje sobe.

4. Stvorite fokus

Razmislite što želite da bude fokus vaše sobe, po čemu želite da ju se primjećuje ili što želite da vam obilježi, i s estetske i s funkcionalne strane, boravak u dnevnoj sobi. Zato stvorite centar pažnje jer ćete tako i praktično i optički stvoriti ravnotežu između elemenata sobe.
Npr. posjedujete umjetničku sliku za koju smatrate da treba imati povlašteno mjesto u vašem stanu: nakon što joj odredite mjesto na zidu dnevne sobe čitavo uređenje sobe sagradite oko te slike. Neka vam umjetničko djelo da ideju o bojama, motivima, atmosferi, pa i oblicima koje ćete koristiti u sobi.
Ili imate neki komad namještaja (npr. antiknu komodu, vrijednu psihu, itd.) koji vam se izrazito sviđa, samtrate ga dragocjenim, pa nek vam on odredi stil kakav ćete koristiti za uređenje sobe, i sl.
U svakom slučaju dobro je odlučiti se što će vam biti polazišna točka prilikom uređenja, pa makar to bila samo boja zidova, jer stvaranjem središnje točke mnogo logičnije uklapate ostatak uređenja.

5. Sjedeću garnituru organizirajte za ugodan razgovor

Dnevna soba je mjesto okupljanja, i obitelji i prijatelja, a ponekad i mnogo formalnijeg ugošćavanja, te je potrebno da se sjedeći elementi organiziraju kako bi interakcija između sugovornika bila ugodna.
Npr. imate li samo jednu sofu i jednu fotelju u sobi, aranžirajte ih poput slova L;
2 fotelje i sofu aranžirajte poput slova U;
dvije sofe smjestite da budu jedna naspram druge; itd.
Imate li dovoljno veliku sobu odmaknite sofe, kauče, fotelje od zida prema središtu prostora i tako omogućite da se može prolaziti oko namještaja što stvara ugodniji i logičniji, a i praktičniji prostor.

6. Isplanirajte rasvjetu

I prilikom biranja rasvjete prvenstveno razmišljajte o glavnoj funkciji sobe (npr. imate li biblioteku, najvažnjie jest da osmislite dobru rasvjetu za čitanje). No, bez obzira na funkciju bitno je nabaviti mnoštvo lampi sa sjenilima, bilo stolnih ili stojećih, jer stvarajući finu zasjenjenu atmosferu stvarate ugodan prostor. Zato je za dnevnu sobu glavni savjet Hausmajstorice da trebate imati svu vrstu svjetala: od lampi za čitanje, lampi za atmosferu do centralnog lustera ili svjetala ugrađenih u spušteni strop. Dizajneri često govore o svjetlosnom trojstvu ili stvaranju trokuta pomoću rasvjetnih tijela kako bi se distribucija svjetla u sobi maksimizirala.

7. Prozori – sa zavjesama ili bez

Odlučite da li ćete opremati prozore ili ne, jer svako polovično rješenje stvara neuredan i neprivlačan dojam. Ako želite prozore bez zavjesa (ili samo sa npr. roloima bilo od trske ili tkanine i sl.) trebate biti svjesni da musavo staklo ne dolazi u obzir, da trebate temeljito urediti stolariju, prozorske kvakice i okolne zidove. Odlučite li se za zavjese onda trebate prvenstveno razmišljati o njihovu usklađivanju sa tepihom, ali i o samom stilu šivanja zavjesa s obzirom na stil koji ste odredili za uređenje sobe – kombinirate li moderno s tradicionalnim budite oprezni kako ne biste dobili potpuno neusklađen dojam. Ne zaboravite i na karnišnu, a prije nego kupite baš tu koja vam se sviđa, pogledajte da li je adekvatna s obzirom na prozore, oklone zidove i sl.

8. Dizajnirate media centar

Svi uglavnom u dnevnim sobama držimo tv, i upravo gledanje tv-a jedna je od glavnih funkcija dnevnog boravka: zato je potrebno da vam namještaj za tv, i sve prateće uređaje, prvenstveno bude praktičan i funkcionalan. Preporučamo da na vaš media centar montirate kotačiće kako biste lakše mogli doći do sve sile kablova koji se iza njega moraju sakriti. Također preporučamo da ako volite gledati tv u mraku da vam ipak u blizini tv-a bude mala lampa sa sjenilom jer je bljeskanje ekrana poprilično pogubno za vid (to ne vrijedi za kućno kino jer se radi o projekciji na platno). I ako vam je media centar najveći komad namještaja u dnevnoj sobi, ne računajući sjedeću garnituru, (tj. ako u sobi nemate ni vitrina, ni komoda, ni polica, itd.) onda svakako trebate maksimalnu pažnju posvetiti i njegovu izgledu jer će on biti vrlo vidljiv s obzirom da će vam pogled stalno biti usmjeren prema njemu.

9. Stvorite mjesto za vaše kolekcije

Posjedujete li kolekciju npr. porculana, stakla, ili bilo čeg sličnog, trebat će vam adekvatna vitrina, police ili kabineti za njihovo izlaganje. Savjetujemo da svoju kolekciju ponosno izložite i zato Hausmajstorica preporuča da nabavite maksimalno transparentne (staklene, otvorene, itd.) vitrine ili kabinete i da unaprijed odredite mjesto u sobi za takav komad namještaja. Nemoje smetnuti s uma krhkost i lomljivost takvih stvari, ali i vitrina, pa ako imate klince dobro promislite gdje ćete takvu vitrinu smjestiti, a da ne bude za djecu opasna. A želite li stvoriti izložbeni zid za vaše slike, fotografije i/ili memorabilije, pazite na boju tog zida kako bi se što bolje istaklo ono što ćete na njega objesiti.

10. Velika dnevna soba – podijelite ju na sekcije

Imate li sreću da vam je dnevna soba prostrana i može ravnopravno podnjeti više funkcija (veća od 17, 18 m2), pa osim što vam u nju stane i stol za blagovanje, možete dodati još jednu sjedeću garnituru – npr. dvije fotelje sa stolićem između, kraj prozora, za pijenje kavice i čitanje novina. Dakle, veliku dnevnu sobu treba uspješno “zapuniti” jer inače nećete uspjeti dobiti ugodnu atmosferu. Jer zaista, ako koje mjesto u stanu podnosi mnoštvo stvari i detalja onda je to dnevna soba. Zato ćete veliku dnevnu sobu “podijeliti” na barem dva mjesta za okupljanje, mjesto za blagovanje, mjesto za rad, mjesto za čitanje, i sl. Optički ćete sekcije povezati bojama, motivima, i/ili uzorcima, puno uspješnije nego namještajem. Zato vam Hausmajstorica savjetuje da drveni namještaj u dnevnoj sobi nikako ne bude uniformiran; radije kombinirajte različite elemente nego da vam i stol i stolice i vitrine i komode i media centar itd. svi budu iz iste serije jer tada je monotonost garantirana.

11. Mala dnevna soba – strateški ju organizirajte

Za malu dnevnu sobu Hausmajstorica vam preporuča namještaj koji će ispunjavati više funkcija (npr. fotelja koja se razvalači u pomoćni krevet, sofa sa dodatnim spremištem, mali stolić koji se može razvući u stol za blagovanje, itd) kako bi ušteda prostora bila maksimalna. No nemojte misliti da će vam minijaturan namještaj povećati sobu – ne, premala sofa će biti samo neudobna. Dakle, i kod male dnevne sobe važno je da se odlučite za prioritetnu funkciju i da onda određujete veličinu i vrstu namještaja. I poslužite se optičkim varkama kako biste povećali prostor: kombinacije tamnih i svijetlih boja, staklene police, pametno raspoređena ogledala, koristite nekoliko velikih slika za veliki dojam bolje nego previše malih koje će stvoriti dojam kaosa, itd. Npr, trebate li u malu dnevnu sobu ukorporirati i radni stol koristite samostojeće police za knjige kako biste odijelili ove dvije funkcije: police su otvorene pa stoga nisu optički teške, a i sklanjate eventualni nered radnog stola.

I na kraju:

  • uredite svoju dnevnu sobu kao gostoljubivo mjesto za svoje goste, ali prvenstveno udobno za vas
  • ne zazirite od velike geste i luksuza, jer to nije stvar novca već spretnosti
  • ostavite dojam u skladu s vašom osobnosti
  • izložite sve na što ste ponosni
  • izbjegavajte monotost u dizajnu, ipak je to soba za dnevno boravljenje, unesite u nju nešto unikatno, nešto tipično vaše