re-kreacije

Dizajn koji dodaje vrijednost, dizajn koji oblikuje, dizajn koji rekreira vaš prostor.
U spoju praktičnog i estetskog, upotrebljivog a lijepog, Hausmajstorica će vas u
Re-kreacijama inspirirati da se upustite u pustolovinu stvaranja prostora kakav točno odgovara vašim potrebama, ali i snovima.

Kako urediti malu spavaću sobu

Suviše mala spavaća soba prije je pravilo nego iznimka naročito u modernim i suvremenim zgradama. Ako k tome dodamo da u spavaću sobu uglavnom trebate još ugurati i ormare (jer nažalost arhitekti uglavnom za njih ne predviđaju mjesto u hodnicima) većina nas ima osjećaj da su se našli pred nemogućim zadatkom kad je riječ o uređenju male spavaće sobe. Kako se ne bi dogodilo da se soba doima prepunjeno i klaustorfobično, Hausmajstorica vam donosi nekoliko važnih naputaka za kvaliteno uređenje malog prostora za veliki odmor.

Efekt skladišta

Glavna zamka u koju mnogi upadnu jest da spavaću sobu tretiraju kao skladište stvari s krevetom u sredini. Istina, u nedostatku zasebnih garderoba spavaća soba nužno služi kao mjesto za sve i svašta, ali tom problemu se može pristupiti kreativno i estetski kvalitetno.

Jednoličnost 

Druga zamka u koju možete upasti jest da kupite od proizvođača već unaprijed složenu spavaća sobu, tj. krevet, ormare, komodu, noćne ormariće, itd., sve iste, stilski ujednačene. Nemojte se nakon toga čuditi kako vam soba izgleda poput loše hotelske sobe, potpuno bezlično i dosadno. Izbjegnite takav efekt jer ne želite se ujutro buditi nesigurni jeste li u svom domu ili nekom nepoznatom motelu.

Osobnost 

Zato se u spavaćoj sobi okružite stvarčicama za koje ste intimno vezani: fotografije, slike, uspomene s putovanja, itd., jer spavaća soba je samo vaše mjesto, u nju ne vodite goste, ona je prostor vaše intime i neka njome odiše u svakom svom dijelu.

Boje 

Ako vas uvjeravaju da za male prostore je pravilo da koristite isključivo svijetle boje, u krivu su. Boje u malim prostorima mogu jednako kvalitetno oplemeniti prostor bez obzira jesu li svijetle ili tamne, a pravila se odnose na kombinacije i intenzitete:
koristite li neutralne ili bijele tonove slobodno može uptrijebiti jedan snažan akcent u nekoj od intezivnih boja (karmin, ultramarin…);
želite li kombinirati komplementarne boje (npr. crvenu i zelenu) koristite njihove pastelne varijante kojima ćete im smanjiti intenzitet.

Vrlo uspješno u malom prostoru možete kombinirati analogne boje želite li tamniju atmosferu, ali nemojte koristiti više od dvije tamne boje, a želite li dodati treću boju neka bude unutar neutralnog spektra i svjetlija (npr. indigo i staro zlato + boja bijele kave, ili ljubičasta i antracit + nježno sivo-roza).

Ako želite smireni, a elegantni efekt, onda koristite više nijansi jedne boje koje zatim slažete poput slojeva ili ploha boja (npr. čokoladna boja na zidovima, ormari u boji bijele kave, bež tepih, a posteljina u nekoliko nijansi smeđe).

Tkanine 

I bez obzira što vam je spavaća soba vrlo mala ne zaboravite ju napuniti tkaninama jer one će unijeti mekoću u prostor. Naime, u malim prostorima je osjećaj blizine zidova vrlo stvaran i tkanine će pomoći da se oni manje vide i tako neutraliziraju. Neki dizajneri čak savjetuju da ispred svih zidova objesite tkanine poput zastora i tako stvorite iluziju prostora koji se iza njih otvara. No, u svakom slučaju tkanine će vam pomoću u efikasnijem stvaranju idealnog gnijezda, što i treba biti glavna osobina spavaće sobe.

Niša za spavanje

Za one koji nikako ne podnose goleme ormare na mjestu gdje spavaju, evo savjeta: čak i u vrlo maloj spavaćoj sobi možete stvoriti zidanu garderobu! I to ćete ućiniti tako da stvorite nišu za spavanje koju ćete pregradom (bilo knauf sistemom, običnim siporeksom, itd.) odvojiti od odjeljka za stvari. Za garderobu vam je dovoljna dužina od 170cm i širina od 120cm unutar koje možete organizirati kutni ormar za nevjerojatnu količinu stvari.

I na kraju, prednost male spavaće sobe jest što ćete lakše ostati unutar budžeta koji ste za njezino uređenje izdvojili, zar ne. No, najvažnije kod uređenja spavaće sobe jest da od nje stvorite neizbježno utočište, toplo gnijezdo koje će biti samo vaše. Spavaća soba je naše najintimnije mjesto i nemojte si dozvoliti da se svako jutro budite u svom najosobnijem prostoru koje izgleda kao bili čiji prostor.

Donosimo vam i galeriju odlično organiziranih i estetki sjajnih mini spavaćih soba: