re-kreacije

Dizajn koji dodaje vrijednost, dizajn koji oblikuje, dizajn koji rekreira vaš prostor.
U spoju praktičnog i estetskog, upotrebljivog a lijepog, Hausmajstorica će vas u
Re-kreacijama inspirirati da se upustite u pustolovinu stvaranja prostora kakav točno odgovara vašim potrebama, ali i snovima.

Mediteranski interijeri

Na što mislimo kad kažemo ‘mediteranski’?

Kad kažemo ‘mediteranski’ rijetko na umu imamo da je termin suviše jednoznačan za, ustvari, koloplet stilova koji krase mediteranski, Sredozemni bazen, starih jednako koliko i kulture koje su se na Mediteranu razvile još od neolita. Ono što im je zajedničko jest najljepše plavo more i njegov utjecaj na obale koje dodiruje.

Stoga smo ovdje izdvojili 4 zemlje koje Mediteran je prožeo u svakoj njihovoj pori, i na koje opravdano primjenjujemo pridjev ‘mediteranski’. Kako naravno niti jedna zemlja također nije stilski jednoznačna, naglasili smo nekoliko tipičnih akcenata koji se lako prepoznaju i pružaju odličnu inspiraciju svakom zaljubljeniku u to divno more i sve ono što njegove obale pružaju, od mirisa do krajolika.

Vodimo vas u 4 fantastične mediteranske zemlje: u Grčku, Francusku, Italiju i Španjolsku. Uživajte u morskom putovanju kroz divne prostore bogate kulturom, stilom, idejama i inspiracijama.

Grčka

Grčka ruralna arhitektura jasno je prepoznatljiva: kamene kuće prekrivene debelim slojem bijelog vapna i stolarija obojena u čitavom rasponu plavih nijansi. I to i jest glavna oznaka stila – kombinacija plave i bijele, kako izvana tako i iznutra. Namještaj je tradicionalno drveni i ostavljen u svojoj tamnoj smeđoj bolji, no podovi su često izbjeljeni i čitav interijer je vrlo svijetao, jer zbog velikih vrućina prozori su često mali pa se nedostatak svjetla u unutrašnjosti nadomješta svijetlom paletom. Stilski mogli bismo reći da se radi gotovo pa o minimalizmu.

Francuska

Francuska obala je daleko zelenija pa se to odražava i na bojama unutrašnjosti: cvjetni detalji, floralni ornament, pastelna paleta prisutni su svugdje. Francuski interijer nije ‘ispoliran’, radije se ostavljaju vidljivi tragovi minulih vremena nego da se prekrivaju, stoga je neizmjerno šarmantan, topao, shabby. Suprotan je od grčkog interijera jer inklinira pretrpanosti, a od boja dominiraju sive, sivo zelene i nijanse lavande.

Italija

Zemlja dizajna nikad u dekoriranju se ne prepušta slučajnosti: harmonija, ravnoteža, ritam su must have. Zato bismo za talijanski mediteran mogli reći da najbolje spaja dizajn i tradiciju, pa ćemo i u najruralnijem interijeru naći precizno dizajnirane elemente, ma koliko na prvu ne bili uočljivi. Italija voli boje terakote i kamena u svim njihovim nijansama, ali i boje začina.

Španjolska

Zemlja kojom su dugo vladali Maori od njih je preuzela sve elemente stila i dodala mu svoju glazuru. Prva asocijacija na Španjolsku je svakako keramika i ona zaista dominira interijerima i ekstrijerima. Osim toga uz velike plohe bijelih zidova pronaći ćemo kontrast u minuciozno izrađenim detaljima i kombinaciju sa snažnim crvenim, žutim i plavim tonovima. Česti su i crni detalji zbog prisutnosti kovanog željeza. Španjolski mediteran je snažan i rasplesan u jarkim bojama koje ublažava bijelom paletom.