re-kreacije

Dizajn koji dodaje vrijednost, dizajn koji oblikuje, dizajn koji rekreira vaš prostor.
U spoju praktičnog i estetskog, upotrebljivog a lijepog, Hausmajstorica će vas u
Re-kreacijama inspirirati da se upustite u pustolovinu stvaranja prostora kakav točno odgovara vašim potrebama, ali i snovima.

Osmislite svoj radni prostor


Mjesto za rad – savjeti, ideje, organizacija

Prije uređenja radnog prostora bitno je odrediti hoće li on biti višefunkcionalno mjesto ili tek prostor za smještaj kompjutera i pripadajućeg mu stolića. Višefunkcionalni radni kutak biti će možda mjesto za učenje, mjesto za istraživanje i mjesto za npr. šivanje u slobodno vrijeme, i uz sve to i mjesto za kompjuter, i takvom ćete mu trebati osigurati više prostora i vremena za uređenje.

No, ne treba zanemariti ni mjesto koje će služiti samo za smještaj kompjutera i ma koliko vam se činilo da je bitno tek nabaviti kompjuterski stolić i dobru stolicu, mi ipak savjetujemo njegovo uklapanje u ostatak prostora kako bi i to mjesto bilo udobno i oku ugodno. Jer ipak, na mjestu za rad trebate se osjećati dobro, odlično, jer je to mjesto gdje je nužno biti koncentriran i kreativan. I naravno, važno je da li će radni prostor koristit jedna osoba ili npr. dvije osobe istovremeno.

U svakom slučaju, savjetujemo da radni prostor u stanu ne izgleda kao ured, ozbiljan i sterilan, nego da bude toplo, stvaralačko mjesto u srcu vašeg doma.

Mjesto

Mjesto za radni stol najidealnije bi bilo uz prozor ili u njegovoj blizini kako biste tokom dana imali prirodan izvor svjetla. Međutim, to nažalost nije uvijek moguće, stoga već u startu imajte na umu opremanje radnog prostora dobrom umjetnom rasvjetom.

Prilikom biranja mjesta za radni kutak vodite se činjenicom da se na tom mjestu morate osjećati ugodno, da to ne smije biti suviše frekventno mjesto kako vam se ne bi narušavala koncentracija, ali nemojte ni ugurati radni stol upravo na ono mjesto koje ničemu ne služi pa očekivati da ćete biti uspješni za tako smještenim radnim stolom.
Također pazite da ne okitite radni prostor sa suviše sitnica nevezanih uz rad, jer bi vam mogle odvlačiti koncentraciju.

Ako nemate prostoriju koja će vam služiti kao radna soba, radni kutak u stanu odredite prema navikama ukućana, i s obzirom na njih odlučite je li bolja dnevna ili spavaća soba, no nikako ne savjetujemo da to bude kuhinja.

Veličina radnog prostora ovisit će o količini i vrsti posla koji trebate obavljati: u slučaju da ste samozaposleni i čitav posao obavljate od kuće, radni prostor treba imati prednost u osmišljavanju uređenja stana. I zato primate li stranke u svom stanu, nemojte radni prostor smjestiti u spavaću sobu.

Ali radni stol možete smjestiti i u ormar: njegovim zatvaranjem od pogleda sklanjate kreativni nered koji za stolom stvarate.
Imate li veću ostavu, koja ima još i prozor, od nje možete napraviti sjajan radni prostor posebno ako se radi o mjestu za vaše male proizvodne aktivnosti: npr. šivanje, oslikavanje raznih predmeta, pravljenje stvarčica za klince, labos za razvijanje fotografija, i sl.

Razdvajanje prostora

Radni prostor koji je dio druge prostorije, npr.dnevne ili spavaće sobe, možete uspješno odvojiti na nekoliko načina: kliznim pregradama – skuplja i trajnija varijanta su klizna vrata (identična onima koja se koriste za zatvaranje ugradbenih ormara), i ako su staklena tada prostor, koji je fizički odvojen, vizualno ostaje otvoren.

Jeftinija varijanta su panel zavjese koje mogu izgledati vrlo luksuzno i prednost je što bez većih problema možete im dodavati nove tkanine i uzorke mijenjajući ih.

Razdvojiti prostor po funkcijama možete i s namještajem.
Najuspješnije ćete to napraviti s policama, bilo da su to one do vrha (koje će optički posve odvojiti prostor) ili samo do polovice visine npr. (optički prihvatljivije).

Ako se odlučite na odvajanje prostora komodama ili ormarima, pazite da ne zapunite prostor jer to težak namještaj pored kojeg biste mogli imati osjećaj gušenja. Osim toga, tako ćete izložiti stražnju stranu namještaja pogledu pa ćete imati veliki estetski problem.

Boje, materijali

Neutralne boje, koje ne opterećuju ni oči niti prostor, uvijek su prihvatljive.
Želite li ipak nešto življi kutak, žuta boja je odlična za koncentraciju. Naravno, pazite da boja ne bude preintenzivna jer tad će vam narušavati koncentraciju i s vremenom će postati iritantna.

No, boje su zaista osoban izbor: morate sami odlučiti koja boja će vam za rad biti najprihvatljivija i birajte ju s obzirom na vašu prirodu – jer nekim ljudima odgovara snažan intenzitet crvene koji ih dodatno aktivira, dok drugi imaju potrebu za sivim, kontemplativnim tonovima.

Slično je i s materijalima: ako ste “klasičan” tip onda vam boje drveta djeluju najugodnije, a savjetovali bismo vam da se ograničete na jednu boju tj. jednu vrstu drveta kako biste dobili ujedančen prostor. Ako želite se okružiti namještajem u bojama, pazite da ne pretjerate, ograničite se na maksimalno dvije kombinacije, jer ovo je zadnje mjesto na kojem vam treba kaotičan osjećaj.

Stol

Odredite veličinu stola. Stol svakako treba biti optimalan i s obzirom na veličinu prostora u koji ćete ga smjestiti i s obzirom na količinu i zahtjevnost funkcija koje ste mu odredili.

Stol može biti klasičan pisaći stol, i takav će svakako oplemeniti prostor, ali klasičan stol je zahtjevan kako u dimenzijama tako i u dizajniranju prostora oko njega. Može biti moderan stol, jednostavan, minimalistički, i ako je npr. od stakla, dematerijaliziran je i kao takav je elegantan, ne opterećuje prostor i dozvoljava mnoštvo detalja po sebi.

Stol može biti ukorporiran u okolni namješataj i tako je najmanje nametljiv, skladno se uklapa u cjelinu, ali to je vrlo fiksna situacija i kad ju jednom odredite ona je zadana, razmontirati stol ustvari znači razmontirati i okolni namještaj u koji je smješten.

Klasičan stol odgovarat će, u estetskom smislu, svakom prostoru, ali savjetujemo ga za veće prostore koji će mu dozvoliti da bude u potpunosti vidljiv i istaknut kako zbog svoje vizualne “težine” ne bi “progutao” premali prostor.

Izgled modernog stola trebate birati s obzirom s obzirom na dizajn okolnog namještaja kako bi bio dio cjeline kakvu ste zamislili.

Stolove koji su i u fizičkom smislu dio namještaja, savjetujemo za male stanove gdje je svaki centimetar prostora potrebno dobro promisliti kako bi iskoristivost bila maksimalna.

Rasvjeta

Radni stol je mjesto gdje je kvalitetna rasvjeta najvažnija. Osim što kvarite vid lošom rasvjetom, mnogo brže se umarate i gubite koncentraciju. Savjetujemo da se ne ograničite na samo jednu stolnu lampu. Nabavite ih dvije ili čak tri, i neka budu različite s obzirom na voltažu žarulja, veličinu i mogućnost rastezljivosti. Tako ćete si najkvalitetnije moći podesiti svjetlo s obzirom na to da li čitate s monitora, pišete na stolu, ili šivate ili obavljate bilo koju drugu radnju za stolom.
Izbjegavajte tzv.neonsko svjetlo jer ono najviše umara oči.

Stolac

Jednostavno: najbolji kojeg si možete priuštiti.

Inspirirajte se radnim prostorima koje smo za vas pripremili: