re-kreacije

Dizajn koji dodaje vrijednost, dizajn koji oblikuje, dizajn koji rekreira vaš prostor.
U spoju praktičnog i estetskog, upotrebljivog a lijepog, Hausmajstorica će vas u
Re-kreacijama inspirirati da se upustite u pustolovinu stvaranja prostora kakav točno odgovara vašim potrebama, ali i snovima.

Shabby chic kuhinja i blagavaonica

Upravo kuhinja i blagavaonica izgledaju sjajno kad ih se uredi u shabby chic stilu jer s njime dobiju na toplini, šarmu i originalnosti.
Naime, te dva prostora su najsklonija stereotipnom izgledu jer bez obzira na mnoštvo kuhinja kakve se u trgovinama nude teško je izdvojiti nešto drugačije, dizajn koji odskače ili kombinaciju koja bi zadovoljila istančaniji ukus, počesto i bez obzira na cijenu.
Dakle, provjerite još jednom da li je vaša stara kuhinja za baciti ili bi se tu nešto dalo učiniti kako bi izgledala osvježeno i drugačije:

 •  Ako su korpusi vaše stare kuhinje u dobrom stanju, pa su k tome još i bijele boje (što je čest slučaj, bez obzira na boju vratašca) ne morate brinuti hoćete li uspjeti dobiti novu kuhinju: dovoljno je fronte zamjeniti novima, drugima, drugačijima! Ako pritom uspijete nabaviti fronte od neobrađenog masiva, možete ih dodatno urediti (obojiti, patinirati, itd.) kako vam volja. No, ako želite shabby chic kuhinju neka budu bijeli ili krem, te ih obradite da izgledaju kao da su barem 70 godina stari. Ili, ako su vam fronte u dobrom stanju, dobrog dizajna ali neodgovarajuće boje, razmislite da ih pošmirglate i prebojite.
 • Vrata gornjih ormarića zamjenite staklenima kako bi vam kuhinja izgledala lakše i elegantnije i kako bi se porculan u njima maksimalno istaknuo.
 • Promijenite sve pante i spojeve, a posebnu pažnju obratite ručkicama: naime upravo ručkice su onaj element koji daje završni ton čitavom izgledu – retro ručkice na modernom namještaju čine ga retro, a moderne ručkice na npr. rustikalnom dizajnu izrazito ga osuvremenjuju.
 •  Hausmajstorica vam savjetuje da donje ormariće postavite na neke zanimljive nogice – kuhinja će izgledati drugačije, a i napokon ćete moći počistit sve mrvice koje koje se zavuku ispod.

Isti principi vrijede i za blagavaonicu:

 • Imate li stari stol koji vam je dosadio, a od punog, pravog drveta je, nikako ga nemojte zamjeniti novim od iverala ili mdf-a jer takav namještaj mu ni kvalitetom niti estetskom vijednošću nije ravan. Uredite ga, učvrstite spojeve ako se klimaju, skratite ga ako je prevelik ili mu produžite gornju dasku ako je premala, promjenite mu boju, prelakirajte ga, a drvo se bez većih problema može i pokrpati ako ima oštećenja. Dakle, više će vam se isplatiti pronaći dobrog stolara, ako stolariji niste sami vični, da vam od stola napravi divan unikat nego da ga zamjenite s onim koji će vam se za par godina početi raspadati.
 • Stare stolice također možete prebojiti, učvrstiti ili iznova tapecirati i bit će udobnije i svakako unikatnije.

A kako bi vaša kuhinja ili blagavaonica bila istinski shabby chic, Hausmajstorica vam nudi nekoliko naputaka koji će ih učiniti neodoljivo šik:

 • namještaj obavezno u bijeloj boji – kuhinjski ormarići trebaju biti bijeli, krem, nježno sivi ili bež – dakle, sve nijanse bijele dolaze u obzir jer važno je postići dojam prozračnosti i lakoće
 • pojedini namještaj koji će služiti kao akcent (jedan ormarić, neka vitrina, stol…) može biti ili crn ili u nekoj od prirodnih smeđih nijansi
 • zidovi također trebaju biti u neutralnim tonovima – sve nijanse bijelih i blago sivih, možda vrlo nježno pistacio zelena
 • želite li snažnjiji ton na zidovima koncentrirajte se na sive i crne nijanse, nemojte ići prema punim bojama (crvene, zelene, plave…) jer to onda više nije shabby chic
 • u kuhinju, a možete i u blagavonicu, montirajte otvorene police na kojima ćete ponosno izložiti svoju kolekciju porculana i sl.
 • nabavite svu silu raznih dozica, flašica, posuda, vaza, limenki, zdjela za voće… i neka sve budu izložene, dobro vidljive jer to je pravi sukus shabby chica: detalji na sve strane
 • zavjese od lana, pamučnog organidija ili gaze, obaveno bijele ili prirodnih boja lana i pamuka, i aplicirajte na njih čipku i razne vrpce i perlice kako bi izgledale maksimalno romantično. Imate li stari veliki stolnjak, od čipke ili vezeni, razmislite da ga upotrijebite kao zavjesu, tj. izgledao bi sjajno sašiven kao rimski zastor
 • ako vam stolice nemaju tapecirung obavezno ih opremite mekanim jastučićima, a možete im staviti i navlake koje ćete moći skinuti i kad treba oprati
 • obratite pažnju na detalje – oni su ti koji shabby chic čine upravo time što on jest – romantičan i ženstven stil: puno cvjetnih motiva, čipke, posudica svih vrsta veličina, cvijeća u vazama, retro okvirića za slike….