re-kreacije

Dizajn koji dodaje vrijednost, dizajn koji oblikuje, dizajn koji rekreira vaš prostor.
U spoju praktičnog i estetskog, upotrebljivog a lijepog, Hausmajstorica će vas u
Re-kreacijama inspirirati da se upustite u pustolovinu stvaranja prostora kakav točno odgovara vašim potrebama, ali i snovima.

Sve o blagavaonicama


Pravila, savjeti, ideje za uređenje vašeg prostora za blagovanje

Blagavaonica je zaista idealno mjesto za svaku vrstu raskoši, za pune boje i dramatične kontraste, igru tapetama i tkaninama, sjajno mjesto za vašu kućnu galeriju. Dakle, želite obnoviti vaš prostor za blagovanje i pretvoriti ga u ugodno mjesto za vašu obitelj jednako kao i za vaše goste, u mjesto koje će komplimentirati vašim kulinarskom umjeću, mjesto za razgovor i druženje. Hausmajstorica vam donosi nekoliko jednostavnih rješenja, ali i pravila koje će blagavaonicu učiniti privlačnim i udobnim mjestom.

Centralno mjesto blagavaonice, i fizičko i optičko, treba biti stol (ne vitrine, kredenci, komode i sl.). Zato je najbolje mjesto za stol i stolce u sredini prostorije, da dominiraju u svakom smislu i da funkcija prostorije bude u potpunosti aktivirana. Smještajem u sredinu ostavlja se i dovoljno mjesta za nesmetan prolazak, a slobodni zidovi omogućuju vam da se s njima poigrate i opremite ih kako god i s čime god želite.

Pazite na veličinu tepiha. On treba biti velik koliko i površina koju zauzimaju stol sa uvučenim stolcima. Isto pravilo vrijedi bez obzira da li vam je stol okrugao, četvrtast ili pravokutan. Ako ne možete pronaći okrugao ili četvrtast tepih za iste takve stolove, kupite pravokutan, ali pazite da između dužine i širine bude što manja razlika pa će se doimati četvrtasto. Ne savjetujemo kombiniranje sa 2 ili više tepiha jer će stolci za njih nepotrebno zapinjati.

Bez obzira za koju tonsku skalu se odlučili, savjetujemo da od jednog zida napravite fokusni zid: oblijepite ga tapetom, upotrijebite intenzivniju nijansu boje i sl., dakle, svakako ga izdvojite kao centralno vertikalno mjesto.

Rasvjeta je izuzetno važna. Obavezno iznad stola osigurajte dobar luster, što raskošniji to bolji. Idealno bi bilo da za njega instalirate potenciometar, a ako to nije moguće, nabavite luster koji ima kvalitetno zasjenjene žarulje. Prilikom postavljanja lustera na strop, pazite da on bude dovoljno nisko kako svjetlo tokom sjedenja ne bi išlo u oči, ali i dovoljno visoko da ne smeta kad npr. na stol stavite vazu sa cvijećem. Savjetujemo da blagavaonicu opremite i sa dodatnim lampama, bilo stojećim ili stolnim (ako je blagavaonica dovoljno velika da vam stane komoda, konzola ili vitrina, opremite ju i stolnim lampama), kako biste si osigurali i intimniju atmosferu.

Kreirajte kućnu galeriju. Blagavaonica je izvrsno mjesto bilo za obiteljske fotografije i uspomene, bilo za izlaganje vaših umjetnina. I gosti će vam biti na tome zahvalni, jer dok vi dovršavate večeru oni uživaju u izložbenom zidu.

Stvorite unikatan prostor. Ne zaboravite vašoj blagavaonici dodati osobnost: ponekad možda nemamo mnogo izbora prilikom izbora namještaja ali ako svoju blagavaonicu ukrasite detaljima koji odišu vašim karakterom uspješno ćete ju izdvojiti od sličnih blagavaonica. Možete izabrati i neki od egzotičnih stilova (inspirirajte se Marokom, Indijom, Balijem..)u dekoraciji zidova, stolnjaka, zavjesa i drugih detalja i vrlo brzo dobijate unikatan prostor.

Blagavaonica naravno ne mora biti zasebna prostorija, često to i nije. Imate li stan u kojem se dnevni boravak i kuhinja spajaju u jedan veliki prostor, neka prostor za blagovanje bude bude njihova razdvojnica. Od ostatka prostora izdvojit ćete ga tepihom, tapetom ili velikim raskošnim lusterom kao vertikalnim razmeđem. Imate li odvojenu kuhinju i dnevnu sobu, preporučamo da blagavaonicu smjestite u dnevnu sobu ako volite ugošćavati i priređivati večere.

A kako urediti malu blagavaonicu

Uređenje malog stana uvijek je izazov, ali organiziranje male blagavaonice, suvislog malog prostora u koji treba stati više ljudi ponekad se doima kao nemoguća misija. Zato Hausmajstorica vam obraća pažnju na par stvari koje ne smijete zanemariti ako želite od minimalnog prostora za blagovanje izvući maksimum.

 • Prilikom kupovine stola imajte na umu točne mjere vaše blagavaonice: dakle, stol ne kupujte “na neviđeno”, uzmite običnu školsku kredu i na podu blagavaonice nacrtajte njegovu približnu veličinu uzimajući u obzir da mora ostati dovoljno mjesta oko stola za prolazak i za stolce kad su izmaknuti od stola (kao prilikom ustajanja npr.).
 • Okrugli i četvrtasti stolovi bolje su rješenje za male prostore od pravokutnih. Njih možete staviti uz kuteve male prostorije, što nije baš uvijek moguće sa pravokutnim stolom.
 • Ako se bojite da će vam stol biti premali kad dođu gosti, nabavite stol koji je moguće rastegnuti. No, pritom pazite da provjerite negov oblik i veličinu dok je rastegnut prije kupovine, kako ne bi bio prevelik i neupotrebljiv u svom rastegnutom stanju u vašoj blagavaonici.
 • Upotrijebite li stol sa staklenom pločom, njegova transparentnost optički će maksimalno olakšati prostor.
 • Ako vaša obitelj ne broji više od npr. 3 člana, nema smisla da u blagavaonici držite 6 stolaca koji vam nepotrebno zauzimaju prostor. Višak stolaca rasporedite po stanu (npr. stavite jedan u hodnik da olakša oblačenje cipela) ili još bolje, ostali stolci neka vam budu na rasklapanje i tako ćete ih moći lako spremiti i imati ih više za veći broj gostiju.
 • Neka vam i stol i stolci budu od lakših materijala i elegantnijeg izgleda, jer izaberete li npr. puno drvo za vašu malu blagavaonicu imat ćete opravdan osjećaj da u nju više ni igla ne stane.
 • U malu blagavaonicu smjestite par ogledala po strateškim mjestima na zidovima jer ona daju odličnu iluziju prostornosti.
 • Koristite jedan ton boje u različitim nijansama za zidove, stolnjak, jastučiće itd., izbjegavajte šarenilo boja da vam se prostor ne bi dodatno zapunio i tako “smanjio”.
 • Ako se u vašem malom prostoru za blagovanje nalazi prozor, opremite ga zavjesama od laganih materijala jer dodatna svjetlost dodaje na prostornosti.
 • Zidove nemojte opremati velikim slikama, bolje se odlučite za mnoštvo malih slika jer će tako i slike i blagavaonica biti u ravnoteži.
 • I ne pokušavajte u malu blagavaonicu ugurati vitrine ili komode, odredite prioritet: blagavonica je mjesto okupljanja, a ne skladište porculana.
 • Obnavljate li parket u blagavaonici, novi postavite dijagonalno i optički ćete poprilično povećati prostor.

Hausmajstorica vam donosi sjajnu galeriju blagavaonica za vašu inspiraciju: