recepture

Kućne majstorije i čarolije otkrijte u recepturama, primijenite ih i uživajte u preobrazbama.
Svojim Recepturama Hausmajstorica otkriva skriveno, zaboravljeno i novim tehnikama omogućeno znanje o kućnim čarolijama i majstorijama.

Čišćenje drvenog namještaja

Nataloženu prašinu i prljavštinu na drvenom namještaju najbolje će ukloniti ovaj jednostavan recept:

napravite mješavinu u omjeru – jednaka količina lanenog ulja, terpentina i bijelog octa  na četvrtinu od te količine špirita.
Sve sastojke zajedno sipajte u bocu i dobro promućkajte prije upotrebe.
Prilikom čišćenja trebamte dobro paziti da potezima otklanjate prljavštinu, a ne da ju dodatno utrljavate u drvo.

Drugi recept je mješavina u jednakim omjerima ulja i octa. Nakon što ste tom mješavinom premazali namještaj, ostavite da stoji 2 dana. Nakon toga mekom krpicom dobro ispolirajte drvo i namještaj će zasjati.

Jabučni ocat ili pivo odlični su u uklanjanju tvrdokorne prljavštine, tj. stvrdnutog sloja prašine: na vunenu krpu (koja će značajno pojačati učinak čišćenja) nanesite jednu od ove dvije namirnice i istljajte zaprljano mjesto.

čišćenje drvenog namještaja

Poliranje pčelinjim voskom

Pčelinji vosak najbolje je prirodno sredstvo za poliranje vašeg dragocjenog drvenog namještaja. Postupak poliranja: vosak zagrijte do tekućeg stanja, nanesite ga na lanenu krpicu kojom ćete polirati namještaj. Kako biste dobili visoki sjaj, polirajte što duže. Postupak ne trebate ponavljati više od 2 puta godišnje da bi vaš drveni namještaj bio kvalitetno održavan i zadržao puni sjaj.

Savjeti o poliranju:

  • Namještaj polirajte tek nakon što ga očistite od svih prljavština, a naročito od stvrdnute prašine; u suprotnom prljavština će poliranjm prodrijeti u strukturu drveta i nakon toga biti će ju nemoguće ukloniti.
  • Dodatni visoki sjaj na drvenom namještaju poliranom pčelinjim voskom postići ćete laštenjem voštanim papirom prije postupka poliranja.
  • Suvišne naslage pčelinjeg voska nakon poliranja ukloniti ćete krpom namočenom u vodu kojoj ste dodali malo octa.

Čišćenje metalnih dijelova

Tokom čišćenja metalnih dijelova namještaja (kao što su ručkicešarke ili metalnispojevi) treba biti oprezan kako sredstva za čišćenje metala ne bi oštetila okolno drvo.

To ćemo izbjeći tako što ćemo, prije početka čišćenja, oko metalnog dijela postaviti maskicu izrezanu od komada kartona, tvrđeg papira ili plastiketako da sredstvo za poliranje metala ne može doći u kontakt sa drvetom.

čišćenje metalnih dijelova drvenog namještaja

Metalne dijelove nabolje je polirati sa komadićem vate ili štapićima za uši kako bismo bez bojazni očistitli i one sitne i tanjušne dijelove.
Metal čistite sa polirnom pastom za metal od kojih je najpoznatija purol pasta.