recepture

Kućne majstorije i čarolije otkrijte u recepturama, primijenite ih i uživajte u preobrazbama.
Svojim Recepturama Hausmajstorica otkriva skriveno, zaboravljeno i novim tehnikama omogućeno znanje o kućnim čarolijama i majstorijama.

Uklanjanje mrlja sa tkanina

Uklanjanje mrlja sa tkanina

Prije nego li odlučite vaš umrljani predmet od tkanine odnijeti na kemijsko čišćenje, pokušajte s nekim od naših recepata ukloniti nezgodne mrljice, bit ćete uspješniji nego što mislite.

Mrlje od voća (i voćnih sokova)

Univerzalno sredstvo je razrijeđeni alkohol ili limunov sok – mrlju istrljati krpicom namočenom u jedno od ta dva sredstva. Kiselo mlijeko je također dobar izbor – stavite ga na mrlju, ostavite da djeluje par minuta i isperite toplom vodom.

Šarene tkanine – čim nastane mrlju odmah isprati hladnom vodom.

Pamučne tkanine – tkaninu rastegnite nad većom posudom i mrlju polijevajte vrućom vodom ili mlijekom. Uspješni možete biti i s mješavinom vode, alkohola i glicerina.

Bijele pamučne i vunene tkanine – starije mrlje naptopite limunovim sokom zatim pospite solju i ostavite na suncu i mrlja će izblijediti. Vunenu tkaninu tretirajte jednako, ali ju nemojte ostaviti djelovanju sunca.

Mrlje od malina – svježu mrlju, kao i ostale mrlje od voća, tretirajte limunovim sokom, zatim isperite. Staru mrlju prvo istrljajte vodikovim superoksidom, zatim amonijakom (oprezno, jer oni nagrizaju tkanine!).

Mrlje od ribizla – zamiješajte u jednakom omjeru bijeli ocat i limunov sok i istrljajte mrlju, potom tkaninu operite prvo u mlakoj sapunici, zatim u čistoj vodi. Ova mješavina bi mogla pomoći i kod mrlja od malina.

Mrlje od masnoća

Sa tkanina masne mrlje najbolje se uklanjaju kemijskim sredstvima: eter, aceton, benzin, petrolej, itd. S obzirom da se radi o zapaljivim otapalima treba biti vrlo oprezan u rukovanju s njima. Kad četkate masnu mrlju sa tkanine uvijek to činite od rubova mrlje prema sredini kako mrlju ne biste dalje širili.

Tapecirani namještaj – mrlju ćete ukloniti s pjenom od deterdženta za posuđe, ili s razblaženim amonijakom.

Tepih – u piljevinu umješajte benzin ili terpentin. Napravite smjesu i u tankom sloju ju nanesite na mrlju. Kad se posve osuši, mjesto isčetkajte i usisajte.

Sve tkanine – univerzalno sredstvo je kreda (obična školska): na svježu mrlju pospite kredu usitnjenu u prah i nakon nekog vremena izglačajte. Kredu možete pomješati i s benzinom, i kada se na mrlju nanesena smjesa osuši, dobro isčetkajte. Mrlje možete uklanjati i s mješavinom od benzina i magnezija. Nanesite smjesu na mrlju i kad benzin ispari , magnezij isčetkajte.

Vunene tkanine – mrlju natopite benzinom, zatim ju prekrijte s nekoliko upijajujćih papira preko kojih ju glačajte.

Mrlje od mlijeka

Svježe mrlje uklonit ćete hladnom vodom i bilo kojim jačim deterdžentom. Mrlje koje su se već sasušile uklonite mješavinom 1 djela terpentina i 2 dijela limunova soka, a možete probati i s razrijeđenim amonijakom. Mrlju od mlijeka na svilenoj tkanini premazat ćete glicerinom, pustiti ga da se dobro upije i zatim isprati mlakom vodom. Vlažnu tkaninu zatim izglačajte s naličja.

Mrlje od kave i kakaoa

Svježu mrlju preliti hladnim mlijekom i zatim isprati vodom kojoj je dodano malo tekućeg deterdženta. Ili, tkaninu napeti preko neke posude i pustiti vruću vodu preko mrlje. U stare mrlje može se utrljati glicerin i potom isprati. Mrlju se također može čistiti i s razrjeđenim amonijakom i odmah dobro isprati.

Mrlje od jaja

Tkaninu koja se pošprica svježim jajima prvo isprati vodom.
Pamučne tkanine – u mrlju utrljati glicerin, posuti solju i isčetkati, zatim oprati.

Svila – očistiti krpicom namočenom u benzin, zatim oprati.

Vunene tkanine – mrlju od jaja prvo pustiti da se osuši, zatim dobro isčetkati.
Ostane li žućkast trag, na vodom navlaženu krpicu dodajte malo boraksa i istrljajte.

Mrlje od čokolade

Mrljica se sastruže, zatim lagano isčetka alkoholom pomiješanim s blagim detedžentom.

Mrlje od čaja

Treba reagirati odmah i svježu mrlju natopiti ili istrljati hladnim mlijekom, zatim oprati.

Mrlje od bijelog vina

Mrlja se natopi vrlo razrjeđenom otopinom amonijaka, zatim opere.

Mrlje od crnog vina

Nastalu mrlju nikako ne močiti, jer će se dalje širiti, već ju odmah dobro posoliti i pustiti da odstoji 10 minuta. Ako sol ne ukloni mrlju u potpunosti, istrljati ju limunovim sokom ili otopinom limunske kiseline. Druga dva načina su da se mrlja od crnog vina zalije bijelim vinom i potom očisti limunovim sokom; i da se prelije rakijom, ostavi da se osuši i zatim opere.

Mrlje od piva

Svježu mrlju poprskajte s lakom za kosu i odmah obrišite prije nego li se lak osuši, i tek onda normalno operite.

Bijele tkanine – tkaninu namočite u hladnu vodu, a mrlju otklanjajte sapunom. Ako ipak ostane žućkast trag, otklonite ga zasićenom otopinom soli u mlakoj vodi.

Vunene tkanine – u mrlju utrljajte sapun, ostavite da odstoji pola sata, zatim operite u toploj vodi.

Šarene tkanine – tkaninu operite u blago zasoljenoj vodi kako se boje ne bi oštetile. Možete ju isprati i u vodi kojoj ste dodali malo amonijaka ili alkohola.

Svila – tkaninu operite u vodi kojoj ste dodali špirita.

Mrlje od likera

Svježu mrlju uklonit ćete detedžentom i vodom, a staru mrlju s razblaženim špiritom.

Mrlje od octa

Tkaninu pošpricanu octom odmah isperite prvo u toploj, a zatim u hladnoj vodi. Mrlje koje niste odmah uklonili i u međuvremenu su se sasušile probat ćete odstraniti razblaženom otopinom amonijaka.

Mrlje od prašine

Najčešće se pojavljuju na tkaninama koje dugo stoje ili se rijetko upotrijebljavaju.

Bijele tkanine – od stajanja posive ili požute, a to ćete ukloniti tako da ih uronite u dobro zasoljenu vodu, te pustite da odstoje par sati.

Vunene tkanine – umješajte jednaku količinu vode i 90% špirita. Namočenom čistom krpicom tretirajte umrljano mjesto.

Osjetljive tkanine – mrlje uklanjajte eterom ili benzinom.

Mrlje od hrđe

Najuspješnije se čisti oksalnom kiselinom: na mrlju staviti nekoliko kristala oksalne kiseline, tkaninu namočiti u vodu s blagom otopinom deterdženta i zatim dobro isprati (no, budite iznimno oprezni s oksalnom kiselinom jer ona sama može ostaviti ružne mrlje na tkanini). Stare mrlje očistit ćete s razrjeđenim klorom (oprezno, da vam ne izgrize tkaninu!).

Bijele tkanine – svježu mrlju uklonite sa ohlađenom prokuhanom vodom i zatim na mrlju nakapajte alkohol, a nakon njega ocat i pustite da djeluju oko 10 minuta. Postupak ponavljajte dok se mrlja ne ukloni, zatim isperite.

Osjetljive tkanine – mrlju navlažite jakim octom, potom ju prekrijte pepelom od cigarete, pustite da odstoji i potom operite.

Mrlje od čađi

Mrlju usišite i potom očistite alkoholom ili blagim deterdžentom.

Vunene tkanine – namačite neko vrijeme u vodi kojoj ste dodali malo klora, zatim dobro isperite.

Mrlje od smole i katrana

Uspijete li nabaviti pyridin (najčišći oblik benzola), najlakše ćete ukloniti mrlju od katrana. Ili, ako je mrlja od katrana još svježa, istljajte ju maslacem. Zatim tupom stranom noža ogulite i katran i maslac. Vjerojatno ćete postupak morati ponavljati više puta prije nego se mrlja posve ukloni. Nakon toga operite odjeću. Ako je tkanina koja je uprljana smolom od prirodnih materijala, dobro će vam poslužiti alkohol, aceton ili mentol.

Natopite mrlju sredstvom i istrljajte ju četkom. Ako je mrlja na odjevnom predmetu kojeg ne možete posve raširiti, ispod mrlje, prije tretiranje, stavite upijajući papir kako se mrlja ne bi dalje širila. Ako je mrlja od smole na tkanini od sintetskih materijala, čistit ćete ju terpentinskim uljem ili benzinom.

Mrlja od tinte

Bijele tkanine – mrlju natapkajte prokuhanim mlijekom i lagano istrljajte. Postupak ponavljajte dok mrlja ne nestane. Zatim isperite tkaninu u toploj vodi, potom normalno operite.

Šarene tkanine – mrlju namočite u hladno mlijeko, ostavite da malo odstoji potom operite.

Osjetljive tkanine – u toplo mlijeko iscjedite 2 limuna i mekom krpicom istrljajte mrlju.

Pletenina – mrlju premažite glicerinom, pustite da odstoji i potom operite u mlakoj vodi s otopinom blagog deterdženta.

Mrlje od kemijske olovke

Univerzalno sredstvo za njihovo otklanjanje je 90% alkohol: namočenim tamponom vate istrljajte mrlju i postupak ponavljajte koliko god je potrebno, ali svaki put s novim, čistim tamponom vate umočenim u alkohol.

Mrlje od boja

Općenito: mrlju uvijek četkati od rubova prema sredini da se dodatno ne šire. Tokom četkanja također je dobro ispod tkanine podmetnuti upijajući papir ili staru krpu. Ali, uvijek svježu mrlju, jer mrlja od boje nakon što se osuši više se neće moći ukloniti. No, uvijek vam ostaje da pokušate s kalijevim sapunom koji je odličan u uklanjanju tvrdokornih mrlja: razmažite ga po mrlji i ostavite da djeluje 2 dana, on će značajno razmekšati mrlju koju ćete zatim isprati.

Boje na uljanoj bazi – prvo čistiti terpentinom, zatim benzinom.
Boje na vodenoj bazi – mrlju natopiti acetonom, i nakon što ispari oprati.

Mrlje od nikotina

Nakon što se relativno lako otkloni nikotinska mrlja, ipak nerijetko ostane žućkast trag. Zato ju pospite šećerom, iščetkajte i mrljica je uklonjena. Zagorjeli trag od cigarete gotovo je nemoguće ukoniti, no probajte utrljavanjem razrjeđenog 3%superoksida.

Mrlje od voska

Stvrdnuti vosak ukonite struganjem. Ako je ostala masna mrlja uklonit ćete ju peglanjem preko upijajućeg papira na koji ste stavili svileni papir.

Mrlje od trave

Uspješno ćete ju otkloniti sa maslacem: utrljajte maslac u mrlju, zatim isperite sapunicom i toplom vodom i još jednom u perilici. Mrlju od trave sa tkanina možete uklanjati i sa limunovim sokom, ali i sa benzinom. Naravno, nakon tretiranja operite tkaninu. Možete napraviti i mješavinu alkohola i amonijaka u omjeru 2:1 koju ćete utrljati u mrlju. No sa svilom postupite drugačije: mrlju čistite destiliranom vodom u koju ćete staviti sasvim malo alkohola.

Mrlje od vlage

Univerzalno sredstvo je mješavina kuhinjske soli, sapuna, škroba i limunova soka. Smjesom premažite mrlju s obje strane tkanine i ostavite ju da se osuši, potom operite. A kako biste sprječili vlagu u ormarima, i samim time mrlje od vlage na tkaninama, svježe izglačano rublje nikad nemojte odmah spremati u ormar.

Bijele tkanine – namočite tkaninu, ili onaj njezin dio koji je zahvatila vlaga ili plijesan, u toplo mlijeko, ostavite da stoji nekoliko minuta, potom isperite.

Svila – svilenu tkaninu postojanih boja koju je uhvatila plijesan tretirajte blagom otopinom amonijaka.

Šarene tkanine – plijesan se uklanja namakanjem u bijeli ocat. Stare i tvrdokorne mrlje uklonit ćete slijedećim postupkom: naribajte sapun za pranje odjeće i skuhajte kašu. Ohlađenu smjesu namažite na mrlju i ostavite na suncu.

Tepih – mrlje od vlage uklanjaju se pomoću vinskog octa.

Mrlje od parfema

Svježu mrlju lako ćete ukloniti običnim alkoholom. Stare mrlje možete ukloniti ako napravite gustu pastu od bijelog brašna i vode i natapkate mrlju čistom krpicom namočenom u pastu. Nakon što je odstajala 20 minuta isperite vodom, i zatim tkaninu operite na uobičajeni način.

Svila, baršun i atlas – mrlju premažite toplim glicerinom, ostavite da odstoji i zatim operite čistom vodom.

Mrlje od make-up-a

Nerijetko od kozmetike na ovratnicima ostanu tragovi prilikom oblačenja i skidanja odjeće. Ukloniti mrlje od tekućeg pudera ili ruževa možete na više načina: špiritom (ili bilo kojim drugim denaturiranim alkoholom) mrljicu možete istrljati mekom tkaninom. Ili deterdžent za pranje posuđa lagano prstom utrljajte u mrljicu. Nakon toga odjeću operite u perilici. Probajte i sa pastom sode bikarbone i to tako da ju u mrlju blago utrljate, ostavite 1-2 sata i onda isperete hladnom vodom.

Mrlje od laka za nokte

Na odjeći – na vatu nanesite malu količinu acetona. Pazite da ne koristite aceton koji u sebi sadrži dodatke poput ulja. Natopljenom vatom dobro istrljajte mrljicu koju zatim isperite razrjeđivačem (običnim, također pazite da u sebi nema dodataka). Nakon toga tretirano mjesto dobro isperite vodom. Potom odjeću operite na uobičajeni način i mrlja od laka za nokte posve će nestati.

Na tepihu – postupite jednako, a ako se mrlja ne uspije otkloniti probajte sa slijedećom mješavinom: 1 žličicu deterdženta za rublje u prahu pomješajte sa 1 žličicom bijelog octa u 1/2 litre tople vode. Nanesite mješavinu na mrlju na tepihu čistom tkaninom i trljajte dok ne nestane, zatim usisajte.

Mrlje od znoja

Mrlje nastale od znojenja na odjevnim predmetima tretirat ćete s obzirom na vrstu tkanine.

Vunene tkanine – mrlja od znoja uklanja se slijedećom mješavinom: 1 dio amonijaka + 2 dijela čistog alkohola + 3 dijela etera.

Svilene tkanine – tkaninu raširite na čvrstoj podlozi i mrlju od znoja lagano istrljajte mekom krpicom namočenom u čistom špiritu.

Pamučne i lanene tkanine – mrlje ćete istrljati krpicom namočenom u ocat.

Mrlje od krvi

Ako reagirate odmah, mrlju od krvi isperite pod mlazom hladne vode ili mlakom slanom vodom. Ostane li ipak blijedi žućkasti trag, u njega utrljajte sodu bikarbonu ili razblaženi amonijak. Ali, obratite pažnju na vrstu tkanine: vunena tkanina – namočite ju u vodu omekšanu sodom bikarbonom, a ako ipak mrlja ne nestane istretirajte ju amonijakom; svila – mrlju tretirajte čistitm špiritom. Na svili mrlju od krvi možete uklanjati i sa vodikovim superoksidom, ali kako on nagriza tkanine, budite maksimalno oprezni. Ako se mrlja nalazi na tkanini nepostojanih boja, uronite ju u dobro zasoljenu vodu i ostavite da stoji par sati, potom isperite u čistoj vodi.