recepture

Kućne majstorije i čarolije otkrijte u recepturama, primijenite ih i uživajte u preobrazbama.
Svojim Recepturama Hausmajstorica otkriva skriveno, zaboravljeno i novim tehnikama omogućeno znanje o kućnim čarolijama i majstorijama.

Produžite život svojim vrijednim knjigama

Održavanje i čišćenje starih knjiga


Održavanje i čišćenje starih knjiga

Za sve vas koji volite knjige, sakupljate knjige, imate manju ili veću biblioteku, a posebno za vas koji ste ponosni vlasnik nekih starih knjiga, vrijednih izdanja, Hausmajstorica donosi nekoliko korisnih savjeta oko njihova održavanja i upute za prvu pomoć oko knjiga kojima je nužno spašavanje.

Knjiga je…

…organskog sastava, napravljena od produkata biljnog i životinjskog porjekla i sastoji se od stranica, korica i hrbta. Stranice mogu biti otisnute zasebno ili unutar grupa koja se nazivaju arci. Ovisno o veličini knjige, jedan arak se može sastojati od 4, 8, 16, 32 ili više stranica, arak se presavija i zašiva duž hrbta knjge. Stranice koje se nalaze na početku i kraju knjige i zalijepljene su za korice nazivaju se podkoricama. Hrbat knjige se ljepi i ojačava tzv. grčkim platnom.

Uveza knjiga ima nekoliko: kožnih, djelomično kožnih, platnenih i kombinacije platnenih i kožnih. Za kožni uvez najčešće se koristi kozja ili teleća koža (koja je značajno osjetljivija). Platneni uvez može biti laneni, od knjigoveškog platna, ili od nekog modernijeg sintetičkog materijala. Neke knjige iz 19. i početka 20. stoljeća imaju papirni uvez, ponekad i od tzv. mramornog papira. Ljepilo u starih knjiga je životinjskog porijekla.
I to je uglavnom osnovna struktura knjige, njezina fizička konstukcija, i pri tome nema značajnijih odstupanja bilo da su rađene strojno ili ručno.

Uzroci propadanja

Uglavnom je prisutno više faktora propadanja i raspadanja knjiga: atmosferski, mehanički i/ili kemijski uzroci.

Atmosferski uzroci

Na papir snažno utječe vlažnost zraka. Zbog suviše suhog zraka knjiga se može rasušiti i raspasti, a prevelika vlažnost pogoduje pojavi pljesni, gljivica i knjiških insekata. Savjeti:

 • Knjige držati u ujednačenim uvjetima po pitanju vlažnosti i temperature zraka i dalje od direktene sunčeve svjetlosti.
 • Knjige trebaju biti čiste; čistite ih od prašine barem jednom tjedno bez micanja s polica.
 • Knjige nije poželjno držati u zatvorenim bibliotekama (tipa vitrinama), kao ni u ormarima, jer tu nema dobre zračne cirkulacije i zrak brzo postane ustajao što pogoduje nastanku pljesni.
 • Knjige koje se često koriste su zdrave. Njihova upotreba čuva stranice i knjiga se provjetrava, uvez postaje savitljiv, i sve ih to zaštićuje od insekata i propadanja.
 • Između stranica, na nekoliko mjesta u knjizi, umetnite par lovorovih listova i oni će knjigu uspješno zaštiti od vlage, prljavštine i nametnika.

Mehanički uzroci

Samo rukovanje knjigom za nju može biti najveća opasnost. Treba imati na umu da je knjiga krhke građe te s njome treba rukovati kao s lomljivim predmetom. 

Savjeti:

 • Knjigu uvijek u ruke stavljajte tako da ju hrbtom smjestite na otvoreni dlan.
 • Ne pritišćite stranice prema dolje prilikom listanja jer to stvara veliki pritisak na šivani dio i hrbat knjige.
 • Prilikom vraćanja knjige na policu pazite da ne oštetite korice.
 • Loše rukovanje izaziva slabljenje hrbta, labavljenje korica i prijeloma papira.
 • Prilikom čišćenja od prašine uvijek pazite da ne lupate knjigom o knjigu, također nemojte ju nikad rastresati držeći ju za korice i puštajući da uvezani arci vise prema dolje dok ju istresate od prašine. Jer tako ćete uspješno oštetiti i uvez i stranice knjige.
 • Svinute kuteve stranica, tzv. “uši” izravnajte peglom: na stranicu s “ušima” stavite lagano navlaženu bugačicu (posebno načinjen papir za upijanje, ali može poslužiti i pamučna tkanina) i prijeđite mlakom peglom preko stranice i izglačajte “uši”.
 • Mrljice koje nastaju od prstiju prilikom rukavanja knjigom možete očistiti čistim kistom umočenim u alkohol.

Kemijski uzroci

Kemiski uzroci propadanja knjiga uglavnom su unutarnje prirode. Npr. prilikom štavljenja kože, od koje je kasnije sačinjen kožni uvez, kiselina koja se rabi prilikom procesa nije dobro isprana te se kemisko propadanje takvog uveza očituje kao raspadanje po rubovima knjige. Čest je slučaj kod starih knjiga da se i ljepilo, koje je organskog porijekla, raspadne i hrbat se odvoji od araka papira npr.

Čišćenje i održavanje starih kožnih uveza

Čišćenje sapunom

Kožni uvez možete oprati sapunom, ali s vrlo malo vode. Najbolje da na lagano namočen tampon vate ili vrlo meku četkicu, nanesete sapun i lagano istrljate uvez.

Čišćenje terpentinom

Na tampon vate nanesete terpentina, ali tek nakon što ste napravili probu na postojanost boje (jer nepostojanu boju na kožnom uvezu terpentin će skinuti), i lagano istrljajte.

Mrlje od masnoće i voska

Mrlju od voska svakako, a mrlju od masnoće ako je moguće, prvo uklonite laganim grebanjem (jako oprezno da ne oštetite kožu!). Ostatak ćete ukloniti tako da mrlju lagano prepeglate toplom peglom preko upijajućeg papira (bugačice) i pazite da pritisak bude lagan. Zatim papir ostavite oko 30 sekundi da se osuši i tek ga onda uklonite sa mrlje. Ovaj postupak ponavljajte sve dok se mrlja posve ne ukloni.
mrlje od masnoće se ponekad mogu ukloniti mješavinom bijelog špirita i vode.

Osvježavanje uveza

Često kožni uvezi s vremenom izgube sjaj i mekoću. Zato ćete u njega lagano utrljati ulje za održavnje kože; pazite da koristite meku krpicu kako se koža ne bi dodatno oštetila. Budite vrlo oprezni da ne zamrljate stranice! Višak ulja uklonite čistom krpicom i istovremeno s njom uvez i lagano ispolirajte.

Ako se kožni uvez počeo ljuštiti i dobio pukotine, nemojte upotrebljavati ni jednu od ovih metoda i knjigu odnesite profesionalcu (ili knjigoveži ili restauratoru knjiga, ovisno o oštećenju) na ponovno uvezivanje i/ili reparaciju.

Odvajanje hrbta

U slučaju odvajanja ili labavljenja hrbta primjenite slijedeći postupak:

 1. starom četkicom za zube isčetkajte svo ljepilo sa grčkog platna
 2. zatim nanesite tanak sloj ljepila od PVA emulzije (na bazi vode) i ostavite ga da osuši
 3. sušenje možete ubrzati primjenom toplog zraka iz fena za kosu
 4. postupak ponovite nekoliko puta sve dok ljepilo ne prođe kroz platno sve do šavova kojim su pričvršćene stranice
 5. proces je gotov kada se stvori ravnomjeran sloj ljepila preko grčkog platna
 6. nakon što je oformljen taj prvi sloj ljepila, treba ga još jednom premazati ljepilom
 7. zatim pažljivo vratiti hrbat na njegovo mjesto
 8. knjigu uviti u tkaninu koja će od oštećenja čuvati korice nakon što ih čvrsto povežete
 9. tako uvijenu i stegnutu knjigu ostaviti u toplom (ali nikako ne preblizu izvora topline – radijatora, peći i sl. ) nekoliko dana kako bi se dobro osušila
 10. nakon što oslobodite knjigu iz poveza ona će biti zaista izuzetno ojačana

Ovaj postupak možete koristiti i za oslabljene šavove.

(PVA ljepilo ili polivinilacetatno ljepilo:ljepilo koje je u početnoj fazi guste tekućine a u konačnoj, trajnoj fazi suhi film.  Koristi se za ljepljenje vodoupojnih, paropropusnih i poroznih predmeta i površina. Rastvara se u vodi i acetonu. Ne smije biti izložen mrazu.)

Olabavljene korice

Zamjeniti ih možete tako da prvo pažljivo odlijepite podkorice, zatim stavite novo platno koje zaljepite gore opisanim postupkom. Kada se sve osuši, možete izrezati nove podkorice, ako stare više nisu upotrebljive, i zaljepiti ih na korice (također PVA ljepilom)

Uklanjanje mrlja sa papira

Mrlje od voska

Ako je vosak čvrst i stvrdnut, treba ga oprezno sastrugati sa papira. Ostane li mrljica nakon tog postupka, papir treba pokriti upijajućim papirom (bugačicom) i blago prepeglati. Ne ukloni li se mrljica ni tada, treba mrljicu lagano natopiti benzinom i vrlo, vrlo blago iščetkati. Ali prije nego što ju krenete čistiti s benzinom napravite probu na postojanost tinte kojom su odštampana slova, nema smisla da zbog mrljice ostanete bez teksta.

Mrlje od prašine

Knjige koje nisu redovito čišćene, koje su dugo stajale u neprikladnim uvjetima, na svojim stranicama nerjetko će od nakupina prašine dobiti tamne mrlje. Njih ćete ukloniti komadićem vate umočenim u razrjeđeni superoksid. Nakon što ste prebrisali sve mrljice sa svih stranica, raširite knjigu i ostavite ju da se dobro osuši.

Mrlje od masnoća i ulja

Nažalost, te mrlje će vjerojatno biti nemoguće posve ukloniti. Benzol daje dobre rezultate, ali je izuzetno hlapljiv pa je potreban veliki oprez. Piridin, najčistitji benzol, vrlo je dobar za stare mrlje. Probajte i sa kredom (običnom školskom) ako je mrlja svježa: kredu izmrvite u prah i posipajte po mrlji i pustite da odstoji neko vrijeme kako bi kreda na sebe povukla masnoću. Učinak se pojačava ako se u kredu umješa malo benzina. Kada se mrlja osuši, dobro ju očetkajte.

Mrlje od tinte

Najuniverzalnije sredstvo za uklanjanje mrlje od tinte je razrjeđeni superoksid. U mrljicu ćete ga utrljati komadićem vate, ali obaveno ispod stranice koju tretirate podmetnite bugačicu kako rastopljena tinta ne bi zamrljala čistu stranicu.
No, iako su mrlje od tinte najčešće na starim papirima, u principu ih je teško ukloniti jer postoje razne vrste tinta, od onih na bazi željeza i tanina koje nagrizaju papir pa sve do suvremenih, koje se sastoje od čitavog niza spojeva. I kako je to teško utvrditi bez kemijske analize, ako imate vrijednu knjigu ozbiljno oštećenu tintom nabolje da ju odnesete na restauraciju jer ne bismo vam savjetovali da se igrate ozbiljnim kemijskim sredstvima u pokušaju uklanjanja mrlja, ako u tome niste stručni.

Mrlje od kave i čaja

I to su mrlje koje je izuzetno teško otkloniti, ako ne i nemoguće, naročito ako se radi o starijim mrljama, a u glavnom su takve. No, možda da ipak pokušate sa mješavinom koja inače te mrlje dosta uspješno otklanja sa tkanina: zamješajte 3 dijela alkohola (90%) i 1 dio vode te dodajte sasvim malo bijelog octa. Nanesite otopinu na vatu i vrlo oprezno tretirajte mrlju, jer alkohol i bijeli ocat su otapala pa pazite da ne oštetite tekst.

Plijesan na koricama knjiga

Plijesan ćete ukloniti sa slijedećom mješavinom: 10 grama hidroksida + 50 grama amonijaka. Mješavinu nanesite na svaku pljesnjivu mrljicu i tek kad mrlja nestane, očistite mjesto destiliranom vodom.