recepture

Kućne majstorije i čarolije otkrijte u recepturama, primijenite ih i uživajte u preobrazbama.
Svojim Recepturama Hausmajstorica otkriva skriveno, zaboravljeno i novim tehnikama omogućeno znanje o kućnim čarolijama i majstorijama.

Spravljanje eko boja – recepti i načini bojenja tkanina

Mnoge prirodne namirnice odlične su za bojenje tkanina, i naravno to su uglavnom one čije mrlje ćete teško ukloniti kada nehotično nastanu. Dakle, namjeravate biti ekološki osvješteni, volite stare recepture, a želite novom bojom osvježiti stari odjevni predmet, ili zbog tvrdokorne mrlje ga morate obojiti, ili jednostavno želite eksperimentirati i naučiti korisne vještine, Hausmajstorica vas vodi u divan svijet spravljanja boja, posve prirodnih i neodoljiva šarma.

Boje od bobičastog voća

Bobičasto voće, a to su: maline, kupine, bobice bazge, borovnica, trešnja, crveni dud, višnja – ovo voće stvoriti će fine roskasto-crvenkaste-nježno bordo nijanse na tkanini.
Ovom nizu možemo dodati i šljive koje također daju roskasto-ljubičasti ton na tkanini.

Što vam treba:

 • voda
 • sol ili ocat (u našem primjeru korištena je sol)
 • doza za mjerenje
 • tkanina od prirodnog materijala (svila će najbolje apsorbirati boju, no i lan i pamuk su odlični – u našem primjeru korišten je muslin)
 • veliki lonac (izaberite onaj za koji ste sigurni da vam neće nedostajati nakon eksperimenta bojenja – naime, lako moguće da ga više za ništa drugo nećete moći koristiti)
 • voće (u našem primjeru korištene su šljive, tj. njihova koža)

Važno je odmah na početku napomenuti da za sve boje na bazi voća tkaninu prethodno treba fiksirati solju ili octom kako bi ustvari boja ostala fiksirana: stavite 1/2 šalice soli u 8 šalica hladne vode u veliki lonac, a odaberete li ocat onda vam je omjer 4 šalice hladne vode na 1 šalicu octa. Stavite tkaninu u otopinu i kuhajte oko sat vremena. Za to vrijeme možete početi raditi na pripremi boje: oguljene kože od šljiva umočite u drugu posudu s vodom – količinu vode odredite prema intenzitetu boje kojeg želite (manje vode-jači intenzitet, više vode-slabiji) i prema količini tkanine koju namjeravate bojiti. Neka šljive lagano krčkaju oko sat vremena. Nakon što vam se tkanina fiksirala solju (ili octom) kuhajući sat vremena, isperite ju hladnom vodom.

Procijedite šljive (kroz običnu cjediljku) da razdvojite dobijenu boju od šljiva i uronite vašu tkaninu u boju (možete uroniti i samo polovicu tkanine kao u našem primjeru).  Što se tiče namakanja tkanine u boji, recepti se razilaze: neki stručnjaci savjetuju da tkanina ostane namočena u boji čak 3 dana, dok će drugi ustvrditi da je par sati sasvim dovoljno. Jedno je sigurno – duljina namakanja odredit će svjetloću ili tamnoću boje. U našem primjeru tkaninu smo namočenu ostavili 3 sata i dobili nježnu roskasto-ciklamastu boju. No, treba reći da je boja ovako svjetla i zato jer ju je muslin mnogo lošije apsorbirao od svile ili pamuka – u slučaju tih tkanina boja će biti ipak dublja.

Pogledajte primjer pravljenja otiska na svili jednostavnim gnječenjem bobica borovnica.

Pravljenje uzoraka s ljuspicama od luka

Ova tehnika je vrlo jednostavna i dozvoljava vam da budete maštoviti. Sve što vam treba:
luk, tj. samo njegove ljuspice (svejedno koju vrstu luka korisitite, crveni, srebrni..)
tkanina (opet u obzir dolaze samo prirodni materijali – u našem primjeru to je ponovno muslin)

 • ocat (bijeli, ne vinski!)
 • bočica sa sprejem
 • velika vreća za smeće
 • vezice (mogu biti i trake od ostataka neke tkanine)
 • najlon vrećica sa uzicom (ili bilo kakvim patentom – jer bitno je da se može dobro zatvoriti)

Razrežite vreću za smeće da vam bude u veličini tkanine (i veća), i polegnite ju, u našem slučaju na pod, i rasprostrite tkaninu na nju. Rasporedite po tkanini ljuspice od luka u kojem kod uzorku želite, budite kreativni, mjenjajte mu raspored dok ne dobijete željeni motiv.

U bočicu sa sprejem ulijte ocat i lagano špricajte tkaninu preko ljuspica od luka. Pazite da suviše ne namočite tkaninu jer smisao je ovog postupka da ljuspice puste boju i tako krenu stvarati otiske. Nakon što završite špricanje, tkaninu zarolajte tako da ljuspice ostanu iznutra. Radite to polako i oprezno da vam se ljuspice ne bi pomaknule i usput kako rolate tako još malo špricajte s octom. Nakon što ste tkaninu uspješno zarolali još jednom provjerite je li dovoljno navlažena octom (ako nije, pošpricajte gdje je je suha).

Sada uzmite vezice i dobro povežite vašu kobasu od tkanine i luka. Stavite ju u najlon vrećicu i dobro zatvorite i spremite ju na hladno, suho mjesto te ostavite da stoji oko tjedan dana. Nakon što otvorite vrećicu, odrolate tkaninu i uklonite ljuspice, ostavite tkaninu neka odstoji razmotana još par dana kako bi ostatak boje sa ljuspica fiksirao u tkanini. Zatim dobro prozračite tkaninu i operite u mlakoj vodi kako biste uklonili miris octa.

Na ovaj način možete bojiti vaše tkanine upotrebljavajući čitav niz biljčica i njihovih dijelova i tako ćete dobijati ove zanimljive uzorke. Ekspeimentirajte sa lišćem oraha, hrasta, čitavim grančicama jorgovana itd., budite maštoviti, pronađite sami biljke koje će dati sjajne rezultate. Samo pazite da lišće, baš kao i cvjetovi, nije suho već svježe (jer biljni sokovi su ti koji će na koncu tkaninu obojiti).

Cvjetni otisci

Ovo je možda najzabavnija tehnika ali koja daje sjajne rezultate!

Treba vam:

 • gumeni čekić
 • cvjetovi, cvjetne latice i/ili lišće
 • dvije velike vreće za smeće (ili bilo koji drugi najlon)
 • tkanina na koju ćete otiskivati (najbolje pamučna)
 • veliki ručnik

Prije nego što se upustite u otiskivanje vaših cvjetova, neka vam se tkanina namače u laganoj otopini sode bikarbone ili octa oko 8 sati.
Rasprostrite najlon vreću na pod (nemojte to raditi na parketu već na povšini koja će moći podnijeti udarce), u ovom primjeru ekipa je izišla na dvorište ispred zgrade. Na vreću prvo rasprostrite stari ručnik i zatim na njega tkaninu. I sad rasporedite vaše cvjetove u uzorak kakvog želite. Nakon što ste složili uzorak, pažljivo preko njega stavite drugu vreću za smeće.

Za ovu tehniku bi bilo dobro da imate pomoć, jer je potrebno krajeve tkanine zajedno sa vrećema za smeće držati čvrsto kako se tokom otiskivanja ne bi pomicali. I sad uzmite gumeni čekić i udarajte preko najlon vreće cvjetove koji će nakon svakog udarca ispustit boju koja će napraviti divan otisak na vašoj tkanini. Nakon što završite stresite ostatke cvijeća i slobono se divite vašoj novoj tkanini!

Kako će vam izgledati otisak u potpunosti ovisi o strukturi tkanine – tkanine koje su istkane od tanjih niti, gušće su i glađe (poput svile ili satena) imati će oštrije ocrtan otisak. Grublje, mekše ili rijeđe tkane tkanine (gaza, lan…) na sebi će ostaviti mrljaviji ili akvarelniji otisak.

Pogledajte krajnje rezultate gore opisanih recepata:

Bojenje čajem

Crni čaj – boji tkaninu u bež nijanse, pa sve do smeđkastih nijansi.
Intenzitet boje na tkanini ovisiti će o količini uptrijebljenog čaja i vremenu namakanja tkanine. Nakon što odredite dostatnu količinu vode za potpuno namakanje tkanine ili predmeta (stolnjak, košulju, ručni rad…) kojeg namjeravate obojiti, izmjerite koliko šalica čaja iznosi ta zapremina vode – želite li nježniju boju dovoljna će biti jedna vrećica čaja po šalici, a za intenzivniju boju dvije ili čak više vrećica. Nakon što je voda provrijela ostavite vrećice čaja u njoj barem pola sata. Izvadite vrećice i pustite da se tekućina ohladi. Zatim suhu i čistu tkaninu umočite u hladan čaj 10 minuta barem. Za intenzivniju boju ostavite duže ako želite tamniji, intezivniji ton. Nakon što tkaninu izvadite iz čaja pustite ju da se sama ocijedi i polako osuši, najbolje na zraku.
Čaj od borovnice i hibiskusa – obojiti će tkaninu u nijanse crvene
Čaj od kivija – boja u blago zelenu boju

Bojenje ciklom

Svježu ciklu ogulite i skuhajte u većem loncu. Nakon što ju izvadite (i ohladite te začinite za salatu) voda će biti intenzivno crvene boje. Čistu i suhu tkaninu umočite u već ohlađenu tekućinu. Intenzitet crvene boje ovisiti će o dužini namakanja – što duže to crvenije, pa procjenjujte provjeravajući koliko snažna boja vam odgovara.

Slikanje crnom kavom

Ako ste vješti s kistom, evo tehnike za vas: skuhajte manju količinu ali vrlo jake crne kave. Ostavite ju da se ohladi, prelijte u drugu posudu kako ne biste imali talog u tekućini, i sa finim kistom za akvarel oslikajte vašu tkaninu (pamučnu, ali idealno bi bilo svilenu). Boja će biti u nijansama nježno smeđe, izuzetno topla i prirodna.

Napomena:

Sve tkanine koje namjeravate bojiti moraju biti od prirodnih materijala, jer ako su sintetičke boja se neće primiti uopće, ili će vam ostati nedefinirana mrlja koju će biti teško ukloniti. I bitno je da sve tkanine koje namjeravate bojiti prethodno fiksirate octom, sodom bikaronom ili solju kako vam se boja ne bi odmah krenula ispirati.