recepture

Kućne majstorije i čarolije otkrijte u recepturama, primijenite ih i uživajte u preobrazbama.
Svojim Recepturama Hausmajstorica otkriva skriveno, zaboravljeno i novim tehnikama omogućeno znanje o kućnim čarolijama i majstorijama.

Uklanjanje mrlja i udubljenja s drvenog namještaja

Osnovni recepti za saniranje oštećenja

Kada se dogode oštećenja namještaja nerijetko se nađemo u stupici neznajući od kuda krenuti, koje od stotine sredstava upotrijebiti i možemo li uopće sami sanirati oštećenje.  I kako ne biste trebali usluge profesionalaca, barem ne za neke od lakših oštećenja, obratite pažnju na naše savjete.

uklanjanje mrlja i udubljenja

Kad je u pitanju moderan ili stariji namještaj bez muzejske vrijednosti, uklanjanje mrlja i udubljenja je poželjno jer kvari estetsku vrijednost i tako umanjuje i njegovu materijalnu vrijednost. Ali treba biti iznimno pažljiv i oprezan tokom sanacije. No, s antiknog i skupocijenog namještaja u pravilu mrlje se ne otklanjaju niti se udubljenja saniraju. Oni imaju svoju povijest i tako doprinose autentičnosti samog komada namještaja. Osim toga, mrlje su tokom vremena izmjenile sastav pa bi njihovo uklanjanje vjerojatno bilo štetno po samo drvo.

U nastavku Hausmajstorica vam otkriva nekoliko jednostavih i osnovnih tehnika, načina i recepata kako da uspješno otklonite neka od oštećenja koja se najčešće pojavljuju:

Uklanjanje mrlja od vode

uklanjanje mrlja i udubljenja

Bijele mrlje od vode uglavnom se lako mogu ukloniti ali samo u slučaju da vlaga, koja im je uzrok, nije duboko prodrla u drvo. U tom slučaju ih je bolje ne dirati jer bi samo pogoršali stanje. Ako je, dakle, bijela mrlja nastala od kondenziranja vlage koja sporo isparava, možemo ju tretirati lanenim uljem i to tako da ga prstom lagano utrljavamo u mrlju. Trenjem stvorena toplina u kombinaciji sa uljem djeluje povoljno. Kad završimo postupak, otklonimo višak lanenonog ulja koji se eventualno zadržao i ispoliramo drvo bilo kojim sredstvom za poliranje.

Uklanjanje mrlja od tinte

uklanjanje mrlja i udubina

Mrlje od tinte nisu rijetkost na starim pisaćim stolovima. Ako su prevelike ili ih ima previše mogu ozbiljno nagrditi izgled starinskog stola. Slikarskim kistom potrebno je nanjeti vrlo malu količinu bijelog octa na mrlju (vrlo oprezno da se ne namoči okolno drvo). Ponoviti postupak koristeći 10% otopinu natrij-hipoklorita, i s tamponom vate navlažene vodom stalno otklanjati mogući višak da ne dođe u dodir s ostatkom drvene površine. Mrlja će postepeno blijediti. Ovaj postupak potrebno je ponoviti više puta, nanoseći natrij-hipoklorit malo po malo jer u suprotnom riskiramo dodatno oštetiti drvo. Ipak, vjerojatno je da se mrlja od tinte neće moći posve ukloniti. Kada zaključite da ste zadovoljni rezultatom čišćenja, tretiranu površinu očistite navlaženim tamponom, osušite ju i lagano ju ispolirajte s bilo kojom standardnom pastom za poliranje. Ako se tokom postupka skinulo suviše boje, koristite tonirane paste za poliranje.

(Natrij-hipoklorit (NaOCl) se upotrebljava  gotovo isključivo u obliku vodene otopine, zvane Eau de Javelle ili lug za bijeljenje, aktivni je sastojak varikine i služi za bijeljenje i dezinfekciju. NaOCl je sol koja pri standardnim uvjetima dolazi u obliku bijelog praha. Natrijev hipoklorit može se kupiti u većini dućana u obliku otopina koje se koriste za izbjeljivanje ili dezinfekciju.)

Uklanjanje “cvjetanja”

bijelo cvjetanje

Često se nakon poliranja površine u kojoj ima vlage javi tzv. bijelo cvjetanje. Tada treba sa bijelim špiritom odstraniti sve prethodnih godina nanesene polirane slojeve i sa njima ćemo otkloniti i samo cvjetanje. Nakon toga površinu dobro osušiti i iznova ispolirati.

Uklanjanje udubljenja

Nastale udubine na namještaju moguće je ukloniti, ali uz veliki oprez! Debela i vlažna (ne mokra!) tkanina se stavi na površinu tako da se prekrije udubljenje i ostali dio drveta zaštiti. Zatim se blago zagrijanom peglom, i to samo njezinim vrhom, zagrijava mjesto udubljenja. Kombinacija blage toplote i vlage koja isparava treba na udubljenju (i to samo na njemu!) izazvati blago bubrenje i tako smanjiti udubinu. Proces će se vjerojatno morati ponavljati tako da on zahtjeva dosta strpljenja i opreza jer se površina nikako ne smije pregrijati. Nakon što završimo, površinu ispoliramo bilo kojim sredstvom za poliranje.